Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
14.23

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sony ocenili smo Vtisi Vtisi Matic Tomšič

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 14.23

2 meseca

Preizkusili smo žepni digitalni fotoaparat Sony HX90

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na prvi pogled je videti, da ima žepni fotoaparat Sony DCS-HX90 vse - 30-kratno optično povečavo, elektronski okular, 180-stopinjski zaslon. A napredni fotografi bodo hitro našli pomanjkljivosti.

Zelo praktičen obesek za ključe Sony DCS-HX90 (v nadaljevanju samo HX90) se je glede na svojega predhodnika, model HX60, kar konkretno skrčil in postal dovolj kompakten, da je shranjevanje fotoaparata v žep postalo praktična možnost, ne nekaj, kar narediš enkrat in zaradi preveč napihnjenega žepa nato nikoli več. Ko je objektiv pospravljen v ohišje, debelina napravice namreč znaša vsega dobre tri centimetre.

Občutek pri uporabi in upravljanju HX90 je zelo dober, saj je napravica izdelana iz kakovostnih materialov in za svoje dimenzije ravno prav težka, da deluje trdno in robustno, ne ceneno in plastično. Preklapljanje med načini fotografiranja s krožnim stikalom na vrhu fotoaparata je pravi užitek, saj je pretikanje ravno dovolj togo, da stikala ni mogoče obrniti po pomoti. Dober povratni odziv ima tudi obroč za ročno ostrenje na objektivu.

Priročnost terja svoj davek Sony je bil za to, da bi HX90 ohranil miniaturne dimenzije, primoran odrezati nekaj funkcionalnosti, ki bi prav prišle naprednim amaterskim fotografom (ti so ena od skupin potrošnikov, na katere meri HX90). V prvi vrsti fotoaparat nima nastavka za priklop dodatne opreme (bliskavice, mikrofona). Pogrešali smo tudi drsnik za hitro izravnavo osvetlitve (EV) – do funkcije je treba dostopati prek menijev, ki so sicer zelo pregledni, a je postopek zamuden.

Ima pa kompaktni fotoaparat v rokavu (ali bolje rečeno ohišju) druge ase. Z vrha naprave namreč na ukaz izskočita tako vgrajena bliskavica kot elektronski okular, s katerim je natančno lovljenje motivov neprimerno lažje kot zgolj s pomočjo zaslona LCD. Tudi tega pa je mogoče vzeti iz ohišja in ga celo obrniti za 180 stopinj, da je lažje posneti selfieje.

Žepni daljnogled, ki zna fotografirati Objektiv je osrednja zanimivost digitalnega fotoaparata HX90, saj je zmožen kar 30-kratne optične povečave slike. Da bi bile fotografije kar se da kakovostne tudi pri največjem zumu, ima HX90 vdelano stabilizacijo slike, a ta zabrisanosti vseeno ne more popolnoma preprečiti, zato je dobro uporabiti stojalo. Objektiv sicer omogoča goriščni razpon 24–720 milimetrov, kar pomeni, da je uporaben tako za širokokotne kot telefoto posnetke. Ob visokem ISO začne snežiti Samodejno ostrenje fotoaparata HX90 je zelo hitro, kadar ga uporabljamo v svetlem okolju, motiv praviloma izostri v manj kot sekundi. V takšnih pogojih je natančno tudi zaznavanje kontrastov, ko pa fotoaparat na plano potegnemo v mraku ali slabo osvetljenih notranjih prostorih, pa delovanje začne pešati.

Kakovost fotografij je kljub povprečni zaslonki (f 3.5–6.4) in razmeroma majhnemu senzorju z 18,2 megapiksla zelo solidna, dokler raven razpoložljive svetlobe ne pade. Če vrednost ISO zvišamo nad 800, bodo fotografije postale zrnate, pri najvišjih (ISO 3200, 6400 ali 12800) je "sneženje" že zelo opazno. Da je HX90 namenjen predvsem amaterskim fotografom, ki želijo fotospomine ustvarjati hitro in preprosto, je mogoče opaziti tudi ob pogledu na seznam podprtih datotečnih formatov, v katerih lahko shranjujemo fotografije. Na voljo je namreč samo JPEG, manjka pa format RAW, ki fotografom omogoča več možnosti pri nadaljnji računalniški obdelavi fotografij.

S ceno HX90 parira začetnim fotoaparatom DSLR Kompaktni fotoaparat Sony DSC-HX90 pri nas stane 459 evrov (podatek: Sony.si), kar ga uvršča ob bok začetniškim digitalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, kot je Nikon D3200, ki v slovenski Nikonovi izpostavi stane dobrih 440 evrov.

Za ta denar kupec sicer dobi tudi možnost povezave fotoaparata z mobilnimi napravami (Wi-Fi, NFC), navigacijo GPS za lokacijsko označevanje fotografij (samo različica HX90V) in zmogljivo baterijo, ki se ne upeha hitro.

Dober nakup? Če vas tišči skoraj 500 evrov in si želite "trotlziher" kompaktnega fotoaparata, ki večino dela opravi sam, potem vsekakor razmislite o HX90. Če vam je bolj kot prenosnost pomembna kakovost fotografij, pa morda raje poglejte v smer začetniških DSLR.

Splošna ocena: 7,5 Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Dimenzije in teža: 102,0 x 58,1 x 35,5 mm, 245 g (z baterijo) oziroma 218 g (brez baterije) Senzor: CMOS Exmor R, 18,2 milijona slikovnih pik Objektiv: Carl Zeiss Vario-Sonnar T, 30-kratna optična povečava, 120-kratna digitalna povečava, zaslonka f 3.5 - 6.4 Zaslon LCD: 3,0-palčni TFT LCD, ločljivost 0,9 milijona slikovnih pik, 5 stopenj svetlosti, možnost nagiba za 180 stopinj Bliskavica: ročna izskočna bliskavica, doseg 5,4 metra v širokokotnem načinu, 3 metre v načinu telefoto Načini ostrenja: samodejno, neprekinjeno samodejno, ročno, neposredno ročno Občutljivost ISO: ISO 80-12800 (foto), ISO 80-3200 (video) Samoprožilnik: 2, 5 ali 10 sekund, možnost treh zaporednih posnetkov Načini fotografiranja: pametni samodejni, vrhunski samodejni, programiran samodejni, prioriteta zaslonke ali prioriteta sprožilca, ročni, panorama, izbira enega od prizorov Zajem videoposnetkov: FullHD pri 50/60 slikah na sekundo, formata AVCHD in MP4 Vmesnik: USB 2.0, Wi-Fi, NFC

Ne spreglejte