Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
7. 5. 2016,
15.30

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Natisni članek

Intel Vtisi Vtisi računalnik

Sobota, 7. 5. 2016, 15.30

2 meseca

Preizkusili smo računalnik, ki bi moral biti na seznamu želja vsakega uporabnika

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

4

Na testno vožnjo smo peljali najnovejšo različico majcenega osebnega računalnika Intel NUC. Zanimalo nas je, ali zmore loviti priključek s sorodniki polne velikosti, in zelo prijetno nas je presenetil.

Navdušilo nas je: Liliputanske dimenzije, odlična zmogljivost za tako majhen računalnik, prenosljivost, veliko priključkov za povezovanje zunanje opreme, odlično zasnovano hlajenje (z drugimi besedami – računalnik se ne pregreva), varčnost, prilagodljivost.

Razočaralo nas je: Treba je dokupiti pomnilnik in disk ter naložiti operacijski sistem. To bi lahko odvrnilo marsikaterega uporabnika, ki želi računalnik začeti uporabljati takoj po nakupu. Končna cena je tudi zato morda malce previsoka. Ni podpore za HDMI 2.0 (zakaj je to pomembno, izveste v naslednjih odstavkih).

Nova generacija računalništva

NUC je kratica za Next Unit of Computing. Proizvajalec mikroprocesorjev Intel z imenom NUC označuje svojo linijo mini osebnih računalnikov. Njihove osrednje lastnosti, zaradi katerih je serija NUC privlačna za uporabnike, so majhnost, energetska varčnost in zmogljivost, primerljiva z računalniki polne velikosti.

Kaj vse je v škatlici?

Kot vsi modeli NUC pred njim je bil tudi poskusni zajček ob izidu računalnik tipa barebone. To pomeni, da ima v majhnem ohišju vgrajeno samo osnovno ploščo z mikroprocesorjem in nastavki za vgradnjo drugih komponent, na zunanjosti pa najdemo priključke za zaslon, periferijo, zvok in internetni kabel.

Da ga lahko začne uporabljati, mora uporabnik dodati še delovni pomnilnik RAM in disk ter namestiti operacijski sistem. Potreboval bo tudi zaslon, miško in tipkovnico, a to opremo potrebujemo tudi pri nakupu klasičnega namiznega osebnega računalnika.

Intel NUC zadaj. Od leve proti desni: priključek za napajalnik, izhod za priklop zaslona ali televizorja HDMI, internetni priključek, dva izhoda USB 3.0, izhod Mini DisplayPort za priklop zaslona. | Foto: Intel NUC zadaj. Od leve proti desni: priključek za napajalnik, izhod za priklop zaslona ali televizorja HDMI, internetni priključek, dva izhoda USB 3.0, izhod Mini DisplayPort za priklop zaslona.

Šesta generacija računalnika NUC, ki smo jo v test prejeli v uredništvu Siol.net, je bila že pripravljena na tlako. Kar zmogljivemu in varčnemu procesorju Intel Core i5 6260U je družbo delalo osem gigabajtov pomnilnika in disk tipa SSD s kapaciteto 850 gigabajtov, na katerem je bil nameščen operacijski sistem Windows 10.

Tehnične lastnosti testne različice računalnika Intel NUC:

Procesor: Intel Core i5 6260U z grafičnim čipom Iris 540, poraba energije 15W
Pomnilnik RAM: 8 GB
Disk: 850 GB SSD
Operacijski sistem: Windows 10
Priključki: HDMI in Mini DisplayPort, 4x USB 3.0, gigabitni mrežni (LAN), večkanalni zvok 7.1
Drugo: Čitalec spominskih kartic, Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Dimenzije: 115 x 111 x 32 milimetrov

Kako začnemo uporabljati NUC?

Preprosto – v luknjo HDMI ali Mini DisplayPort (odvisno od tega, katero podpira naš zaslon) priključimo kabel za zaslon, v električno vtičnico adapter za elektriko in pritisnemo gumb za vklop. Če že imamo operacijski sistem, se bo naložil kot na vsakem drugem računalniku. Če imamo ožičeno miško in tipkovnico, ju vtaknemo v izhoda USB, če imamo brezžični (Bluetooth, na primer), ju bo računalnik samodejno prepoznal. Z internetom se povežemo ali s kablom (računalnik ima ustrezen priključek) ali prek antene Wi-Fi.

Računalnik nato deluje kot vsak drug računalnik z Windowsi. Procesor Core i5 6260u, katerega dve jedri tečeta pri frekvenci 1,8 gigaherca, po potrebi pa se v načinu Turbo poženega do 2,9 GHz, je dovolj zmogljiv za vsa opravila tako povprečnega kot malce zahtevnejšega uporabnika.

Kratek Intelov predstavitveni videoposnetek zmogljivosti računalnikov NUC:

Mi smo z računalnikom NUC za nekaj dni pri delu brez težav nadomestili neprimerno bolj zmogljiv stroj (štirijedrni procesor Intel Core i7 4790K 4.0 GHz, 16 GB pomnilnika RAM, grafična kartica GeForce GTX 960 OC 2 GB). Tu je treba omeniti, da je naša siceršnja delovna postaja nekajkrat obilnejša od računalnika Intel NUC, ki ga je skoraj mogoče pospraviti v malce večji žep.

4K brez težav

Pri Intelu pravijo, da je letošnja generacija računalnikov NUC pripravljena na predvajanje videa v ločljivosti 4K, ker je opremljena z novim grafičnim čipom Iris 540.

Trditev smo lahko preverili v praksi, testni NUC smo prek priključka HDMI povezali z zaslonom LG 27UD68-W, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4K. | Foto: Trditev smo lahko preverili v praksi, testni NUC smo prek priključka HDMI povezali z zaslonom LG 27UD68-W, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4K.

NUC se je pri predvajanju videa v najvišji ločljivosti na YouTubu res izkazal, zatikanja slike ali morebitnega pregrevanja računalniške škatlice nismo opazili. Tudi brnela ni, kar se pri težavnejših opravilih pogosto dogaja namiznim osebnim računalnikom. Kako tudi bi, saj je hlajenje procesorja pasivno (kar pomeni, da v škatlici ni ventilatorja).

Treba je omeniti, da je pri predvajanju videa v ločljivosti 4K s spleta treba imeti hitro internetno povezavo. Desetmegabitna linija za poigravanje s 4K ne zadostuje več.

Tudi igre za malčka niso prevelik zalogaj

Lahko integrirani grafični čip računalnika NUC prebavi sodobne računalniške igre? Namestili smo servisa za poganjanje iger Steam in Origin ter dobili pritrdilen odgovor. Priljubljeno spletno strelsko igro Counter Strike: Global Offensive smo pri zmanjšanju ravni podrobnosti s povsem igralnimi 35 slikami na sekundo poganjali v ločljivosti 1080p (oziroma Full HD). Enako velja za lansko simulacijo nogometne igre FIFA 15.

Counter Strike: Global Offensive na računalniku Intel NUC. Da smo igro lahko poganjali skoraj enako solidno kot na naši primarni delovni postaji, je bilo treba stopnjo podrobnosti z najvišje zmanjšati na srednjo in izklopiti glajenje robov. O igranju v ločljivosti 4K ni bilo govora, zadovoljiti smo se morali s standardno 1080p.  | Foto: Counter Strike: Global Offensive na računalniku Intel NUC. Da smo igro lahko poganjali skoraj enako solidno kot na naši primarni delovni postaji, je bilo treba stopnjo podrobnosti z najvišje zmanjšati na srednjo in izklopiti glajenje robov. O igranju v ločljivosti 4K ni bilo govora, zadovoljiti smo se morali s standardno 1080p.

Zataknilo še je pri še eni strelski igri za več igralcev, Battlefield 4. Ta je bila za NUC prezahtevna, saj kljub zmanjšanju ločljivosti in podrobnosti ni delovala dovolj tekoče, da bi se lahko ob igranju res zabavali.

Kaj nam ni bilo všeč?

Na misel nam pridejo tri stvari:

- Kupec računalnika ne more začeti uporabljati takoj. Dejstvo, da je treba NUC ob nakupu opremiti še s pomnilnikom in diskom, bo zagotovo odvrnilo koga, ki bi imel takšen računalnik, a se mu ne ljubi ukvarjati z dodajanjem komponent oziroma o njih ne ve dovolj, da bi lahko izbral prave. Za nameček vanj ni mogoče vtakniti kar kateregakoli diska ali pomnilnika – disk mora biti združljiv s priključkom tipa M.2, pomnilnik pa tipa SODIMM DDR4, delovati pa mora pri napetosti 1,2 volta. Nato mora namestiti še operacijski sistem. Če želi Windowse, jih bo moral kupiti oziroma si že lastiti licenčno kopijo. Alternativa je katera od brezplačnih različic Linuxa (Ubuntu). 

Tako je videti disk oziroma kartica SSD, ki ga je oziroma jo je mogoče vstaviti v testni računalnik Intel NUC. Na voljo so tudi večji modeli NUC, ki podpirajo vgradnjo klasičnih 2,5-palčnih diskov SSD s priključkom SATA3. | Foto: Tako je videti disk oziroma kartica SSD, ki ga je oziroma jo je mogoče vstaviti v testni računalnik Intel NUC. Na voljo so tudi večji modeli NUC, ki podpirajo vgradnjo klasičnih 2,5-palčnih diskov SSD s priključkom SATA3.

- Ozko grlo, ki zavira maksimalni potencial predvajanja vsebin v 4K. Intel NUC ne podpira videoizhoda HDMI 2.0, temveč starejši HDMI 1.4, kar pomeni, da je količina podatkov, ki jih lahko hkrati prenese na zaslon, bolj omejena. Video 4K v določenih primerih (pri 60 slikah na sekundo, na primer) zahteva prepustnost za prenos podatkov, ki presega HDMI-jevo. Z izboljševanjem kakovosti videa v prihodnosti bo to ozko grlo še očitnejše.

- Morda bi koga odbila tudi končna cena. Polno opremljeni preizkušeni Intel NUC (predpostavimo osem gigabajtov pomnilnika in disk SSD s kapaciteto 240 gigabajtov in podporo priklopu M.2) se bo približal 600 evrom. Dodajmo še licenco za Windows 10 in že smo presegli sedemstotico. 

Računalnik, ki bi ga imeli takoj

Intel NUC nas je navdušil. Če za poganjanje najsodobnejših videoiger ne bi potrebovali tudi namenske grafične kartice, bi pristal na vrhu seznama zamenjav za našo trenutno delovno postajo.

Za povprečnega uporabnika je preizkušeni NUC več kot odlična izbira. Zmogljiv je približno toliko kot že sestavljeni namizni osebni računalniki, ki jih lahko kupimo za podobno ceno, a je morda še hitrejši, ker vanj vstavimo disk SSD, medtem ko bo treba na to, da diski SSD pri namiznikih nižjega in srednjega cenovnega razreda postanejo standard, še malo počakati. Obenem zasede precej manj prostora in porabi tudi do dvajsetkrat manj električne energije. Ker je tako majhen, pa je NUC tudi idealen kandidat za HTPC, osrednjo komponento domačega multimedijskega centra. 

Ne spreglejte