Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2011,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 24. 12. 2011, 20.42

8 let

Optični čitalnik Canon DR-C125

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Canon DR-C125 je zagotovo optični čitalnik, ki je nepogrešljiv pri vsakem pisarniškem opravilu, seveda pa se lahko z njim ure in ure zabavate tudi doma.

Priročen in kompakten pisarniški sopotnik Canon DR-C125 je izjemno priročne oblike in zaradi ohišja v obliki črke J zavzame na vaši mizi kar se da malo prostora, hkrati pa pritegne s svojo inovativno in elegantno zunanjostjo. Kljub svoji majhnosti pa je vsestransko uporaben, saj z njim lahko skenirate tako dokumente različnih velikosti (do A4 oziroma do A3 v primeru, da je dokument prepognjen) pa tudi razne kartice – vse od poslovnih vizitk do osebnih dokumentov.

Priložena so tudi navodila, ki so jasna in preprosta ter vam omogočajo, da hitro in brez težav namestite optični čitalnik, pa tudi sicer upravljanje z njim ne zahteva veliko truda. Kompatibilen je tako z operacijskim sistemom Windows kot z Mac OS, zraven pa ima priložen tudi celovit paket programske opreme.

Se vam mudi? Nič hudega! Canonov kompaktnež je tudi izjemno hiter. Skenira do 25 strani na minuto pri ločljivosti 300 dpi; pri ločljivosti 600 pik na palec, kar je najvišja možna ločljivost, pa še vedno lahko pričakujete od 10 do 15 stani na minuto. Hitrost skeniranja seveda variira glede na velikost dokumentov in druge nastavitve, ki jih uporabljate.

Nikar ne tlačite vanj debelih knjig V čitalniku sta dve izhodni reži za različne debeline dokumentov. Običajno dokument skozi skener potuje v obliki črke J. V primeru skeniranja trših dokumentov, kot so tanjše knjižice, fotografije ali kartice, pa je treba spremeniti naklon, tako da gre dokument naravnost skozi. Tudi v primeru skeniranja dokumenta velikosti A3 morate izbrati slednjo opcijo, hkrati pa dokument prepogniti in izbrati še posebno funkcijo (folio), ki vam omogoča, da se podobi na prvi in na zadnji strani združita v eno sliko.

Tu je potrebna nekoliko večja previdnost, saj se v primeru, da papir ni popolnoma poravnan, leva in desna polovica ne stakneta popolnoma, temveč med njima ostane manjši bel prostor. To pomeni, da boste morali preslikano sliko ali dokument še dodatno obdelati z ustreznim programjem. Omeniti velja še, da je v primeru nastavljenega J-naklona in večjega števila listov dobro, da liste papirja pobirate iz čitalnika sproti, ko jih ta izvrže, saj se vam drugače lahko kaj hitro zgodi, da jih potegne nazaj noter.

Poleg razlike v naklonu zaradi debeline dokumentov pa je pri skeniranju treba razlikovati tudi med standardnim vstavljanjem papirja, ki se uporablja za preslikavo več dokumentov standardne velikosti naenkrat in je prilagojeno tako, da omogoča ločevanje strani, ter med tako imenovanim načinom bypass, ki se uporabi takrat, ko želite poskenirati debel papir ali dokument z večjim številom strani skupaj.

Tudi zahtevnejši uporabniki bodo prišli na svoj račun Pri svojem delu lahko izbirate med dvema načinoma skeniranja. Prvi je preprost, saj tu vse poteka avtomatično, vi samo pritisnete na gumb in postopek steče sam od sebe. Ko je preslikana podoba že na vašem računalniškem zaslonu, pa vas program vodi naprej in vam jo pomaga shraniti, natisniti, poslati v program za nadaljnjo obdelavo ali pripeti k e-pošti. Podobo je mogoče shraniti v različnih formatih (JPEG, BMP, PDF, TIFF, PowerPoint).

Poskenirani dokumenti in slike so že pri osnovni nastavitvi zelo kakovostni, če pa se vam da še malce igrati z nastavitvami, pa bodo podobe še bolj zaživele. To še posebej velja za obledele starejše, ki ob pravilnih nastavitvah na računalniškem zaslonu znova zaživijo.

Opcij več, kot jih potrebujete Skener avtomatično zazna tudi velikost papirja, ki ste ga vstavili, in izniči nepotreben dodaten prostor ob robovih slike. Avtomatično zazna tudi, ali gre za črno belo skeniranje, barvno skeniranje ali skeniranje v lestvici sivine, in glede na to tudi shrani sliko.

Če pa si želite podrobnosti skeniranja nastaviti sami, vam Canonov strojček ponuja tudi to opcijo in vam dovoljuje, da se sami odločite, kakšno barvo, ločljivost oziroma velikost slike si želite, seveda pa lahko nastavite še marsikatero drugo podrobnost.

Ne samo to, da lahko sami izbirate, kakšen naj bo vaš končni izdelek; čitalnik s pomočjo priloženega programa CaptureOnTouch tudi shrani v spomin do 10 različnih načinov skeniranja in vam tako omogoča priročnejšo uporabo. Poleg vsega tega vam omogoča tudi kontinuirano skeniranje, kar pomeni, da dokumentov, ki so preveč obsežni, da bi v jih v celoti lahko naenkrat vstavili v napravo, ni treba razbijati in shranjevati v manjših delih.

In še za konec DR-C125 je prav gotovo nepogrešljiv v vsaki pisarni, kjer vam bo olajšal marsikatero opravilo, več kot dobrodošel pa bo tudi doma, saj je odličen pripomoček za digitalizacijo starih fotografij, osebnih dokumentov in ostalega papirovja. Cena je verjetno največji, če ne kar edini, pravi minus tega optičnega čitalnika. Stane namreč okoli 5 stotakov, kar ni malo za napravo, katere edino poslanstvo je skeniranje. Res pa je, da pri njem ne boste pogrešili prav nobene funkcije – delo, za katero je namenjen, opravi z odliko.

Končna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte