Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
21.17

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sony Vtisi Vtisi ocenili smo

Sreda, 6. 2. 2013, 21.17

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Sony Xperia Tipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ste spretni s pametnimi telefoni, Xperie Tipo ne potrebujete. Je pa zato primerna za vse tiste, ki niso vešči rokovanja s pametnimi telefoni, in tiste, ki si ne želijo pregloboko seči v žep.

Stilsko zasnovan mobitel nas z majhnim zaslonom popelje v čas pred osvajalskim pohodom pametnih telefonov. Zaradi miniaturnih mer, ki prinašajo majhen zaslon z majhnim prostorom za tipkovnico, smo prikrajšani za dovolj velik prostor za svobodno tipkanje. Mnogi ga zaradi oblike primerjajo s HTC-jevim Desire C. Njegove miniaturne mere ga uvrščajo med malčke (103 mm x 57 mm x 13mm), zaradi komaj stotih gramov pa komaj opazimo, da ga imamo pospravljenega na varnem v žepu.

Stvari se obrnejo (še) na slabše, ko začnemo raziskovati njegovo notranjost. Žal nam s svojim procesorjem 800 MHz Qualcomm Snapdragon ne more zamajati tal pod nogami. Nič kaj spodbuden ni niti podatek, da nudi le 512 MB RAM-a. Ta kombinacija ne govori v prid domnevno blestečega poganjanja, ki ga zagotavlja operacijski sistem Android 4.0.

Fotoaparat boste imeli s seboj … Je tudi daleč od tega, da bi lahko rekli, da bo zamenjal vaš fotoaparat. Ima le 3,2 megatočkovno kamero, ki je precejšnje razočaranje ob današnjih telefonih, prinaša slabo kakovost fotografij s številnimi napakami. Pozabite lahko tudi na fotografiranje ob slabi svetlobi, še posebej ker nima možnosti LED. Tudi videoklicem ali pa avtoportretom se boste morali odpovedati, saj nima sprednje kamere. Podoben polom so si privoščili tudi pri kameri – kakovost posnetkov je slaba, saj je velikost videovsebin v okvirih 640 x 480, še slabši izdelek pa boste naredili, če se boste med snemanjem premikali.

… polnilnik pa boste lahko kdaj pozabili Prednost cenejših mobitelov pa je dostojno življenje baterije, saj imajo slabše specifikacije tudi manjši vpliv na porabo baterije. In res je – vsestranska uporaba pametnega telefona je davek bateriji vseeno dala pozneje, kot smo vajeni pri drugih telefonih.

Bo zadovoljil vaše potrebe? Majhen prostor za shranjevanje podatkov bo razjezil predvsem tiste, ki veliko brskajo po spletu, ljubitelje aplikacij in fotografske navdušence, saj bodo potrebovali malce več prostora, kot jim ga ponuja. Je pa prav za to namenjena microSD z 32 GB, ki bo zadovoljila njihove potrebe. Uporabnik lahko do SIM-kartice in microSD-ja dostopa le, če sname pokrov mobitela. Na nenehno odpiranje in zapiranje pokrova je očitno pomislil tudi proizvajalec, ki je omogočil, da je to prav enostavno opravilo.

Strpna uporaba Sony Xperia Tipo je (še) en pametni telefon na trgu, ki ponuja povprečno delo. Njegova povprečnost ne bo navdušila uporabnika, ki mu mobitel predstavlja mali računalnik, ki ga mora spremljati na vsakem koraku. Bo pa prijetna izkušnja za tistega, ki želi povprečno uporabo mobitela – klicanje in pisanje SMS-sporočil – nadgraditi s sladkimi izkušnjami spleta in aplikacij. A s strpno uporabo!

Splošna ocena: 6

Legenda ocen 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Dimenzije: 103 x 57 x 13 mm Teža: 99,4 g Zaslon: 3,2-palčni, 320 x 480 točk, 256 tisoč barv, gostota slikovnih točk je 180 točk na palec Procesor: Qualcomm Cortex-A5 800 MHz Delovni pomnilnik: 512 MB Shranjevanje podatkov: 2,9 GB notranjega pomnilnika, MicroSD do 32 GB Povezljivost: HSDPA 7.2 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s, UMTS, EDGE, GPRS, WiFi, WiFi Direct, WiFi hotspot, Bluetooth 2.1 Operacijski sistem: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich Priključki: MicroUSB v2.0, 3,5 mm audio Fotoaparat: 3,15 MP Video: 640 x 480 točk, 30 fps Baterija : Li-Ion 1500 mAh, do 4,5 ur pogovora na 3G omrežju in do 545 ur v stanju mirovanja

Ne spreglejte