Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 7. 2012,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Četrtek, 5. 7. 2012, 9.38

8 let

Ocenili smo: Sony Xperia P

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Xperia P je vrhunski mobilni telefon, ki ga krasijo prijeten dizajn, spodobna odzivnost, bogat multimedijski oddelek in za nameček cenovna postavka, ki pritiče srednjemu zmogljivostnemu razredu.

Na prvi pogled je P videti kot okleščena inačica Sonyjeve telefonske zastavonoše Xperie S – skrčena po vseh treh oseh, shujšana (120 gramov glede na 144 gramov), kamera pa je izgubila štiri megapiksle (zdaj 8MP). Dvojedrni CPU tiktaka pri okroglem gigahercu, tokrat pa ga ni prispeval Imageon (mobilni procesorji Adreno), temveč NovaThor – gre za ARM Cortex A9, ki ga ima v drobovje vsajenega množica mobilnih telefonov srednjega cenovnega razreda.

Zaslon ali svetilka? Lastniki Xperie S so pred časom jadikovali, da je ob močnem soncu razločnost zaslona enaka ničli. Xperia P se jim s povsem novo tehnologijo WhiteMagic smeje v brk – 4-palčni Bravia ekranček sveti s kar 935 niti, kar ga uvršča na vrh lestvice najbolj svetlih telefonov z Androidom. S tisočakom nitov ga prekaša le Nokia 701.

Ločljivost 275 pik na palec ob Applovi retini sicer ni več čeljust spuščajoča, pa tudi Samsungovih super AMOLED+ zaslonov Xperia P ne more dohajati, a so prikazani elementi ostri in lepo vidni. Obregnil bi se le ob komaj vidno razbarvanje pikslov, do katerega pride ob najvišji svetlosti, pa tudi odtenki bele se v tem slučaju zdijo malce rumenkasti.

Ice Cream Sandwich dospe poleti Privzeti operacijski sistem je Android 2.3.7., ki se je sicer proslavil kot ena bolj stabilnih različic Googlovega OS-ja, a je danes že zastarel in zmogljive naprave ne izkoristi tako kot ICS. Sonyjev uporabniški vmesnik Timescape je sicer "fleten" in ponuja hiter dostop do aplikacij in funkcij, ki jih povprečen uporabnik najbolj pogosto uporablja (klici in kratka sporočila, budilka, družbena omrežja, fotoaparat).

Sprva je neroden le vnos besedila, saj telefon uporabniku preveč vsiljuje "auto correct" oziroma samodejne popravke, za izklop pa se je treba prebiti skozi množico menijev in nastavitev, katerih umeščenost ni vedno najbolj logična.

Xperia P steguje lovke Brezžične, jasno. Mobilni telefon podpira tretjegeneracijska omrežja in hitrosti prenosa podatkov do 14.4 mb/s proti uporabniku (HSDPA) in 5.8 mb/s od uporabnika (HSUPA). Wi-fi (direct), bluetooth in DLNA so že skoraj standard, nalepka na hrbtišču pa nakazuje na prisotnost povezave NFC (near field communication), katere funkcionalnost je pri nas trenutno omejena na prenos podatkov med podprtimi napravami, v tujini pa je z njimi že možno opravljati finančne transakcije.

Za spletno udejstvovanje si omislite enega izmed mnogih brezplačnih brskalnikov, ki jih lahko najdete v trgovini Google Play (sam uporabljam odlično Opero). Privzeti namreč ni dorasel nalogi, saj se zatika in ima težave z večjim številom odprtih oken.

Kako se obnese kot fotoaparat? Živahen zaklop ob dobrih svetlobnih pogojih poskrbi za zelo hitro zaporedno fotografiranje. Hitrost je sicer drugo ime fotoaparata xperie P, saj od zagona aplikacije do izostritve želenega objekta potrebuje slabi dve sekundi. Osem megapikslov poskrbi za solidno raven podrobnosti, kakovost slik in barv pa glede na razpoložljivo svetlobo precej niha.

Nabor nastavitev je zaradi telefonskega porekla osnoven – tu so samodejno ostrenje, metering, temperatura beline, predpripravljene scene in nekaj filtrov. Z držanjem ikone za fotoaparat lahko sliko zajamete direktno iz zaklenjenega zaslona, kar je precej posrečen dodatek.

Kako se obnese kot videokamera? 1080p video je največ, kar iz sebe iztisne kamera – več od pametnega telefona niti ne zahtevamo. Slika je solidna, neprekinjeno samodejno ostrenje pa namenu služi najbolje ob snemanju pokrajine. Za bolj tekoče posnetke vklopite stabilizator slike, ki izniči tresenje rok. Xperia P ima tudi prednjo kamero z ločljivostjo VGA, ki pa je namenjena le videoklicem in simuliranju (precej zrnatega) ogledala.

Glasen konec Tako mikrofon kot zvočnik sta izjemna – klicane osebe me niso niti enkrat prosile, naj ponovim povedano. Zvok je nadalje podprt s tehnologijo Sony's xLOUD, ki, kot nakazuje že ime, skrbi za glasnost in čistost zvoka. Prostoročni klici so tako precej bolj privlačni, glasba pa, če vam je crknil avtoradio, preglasi tudi motor povprečnega turbo dizla.

S priporočeno ceno 400 evrov (pri mobilnih operaterjih ob sklenitvi naročniškega razmerja seveda velja precej manj) je Xperia P dober nakup. Malenkost bo sicer treba skozi prste pogledati bateriji, ki jo aktivna uporaba izsesa po dnevu in pol, a kot celota je mobilni telefon odličen, še boljši pa bo po težko pričakovani androidni posodobitvi.

Ocena: 9 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Dimenzije: 128 x 64 x 10,6 mm Teža: 144 g Zaslon: LCD, LED osvetlitev, na dotik, 16 milijonov barv, ločljivost 854 x 480 pik, Sony Mobile BRAVIA Engine Procesor: Dual-core 1 GHz Cortex-A9 Delovni pomnilnik: 1 GB RAM Shranjevanje podatkov: 16 GB, brez reže za pomnilniško kartico Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, HSDPA 14.4mbps, HSUPA 5.8mbps Operacijski sistem: Gingerbread 2.3.7., uporabniški vmesnik Timescape Priključki: microUSB v 2.0, micro HDMI Fotoaparat: 8 MP, ločljivost 3264x2448pikslov, LED bliskavica Video: 1080p@30fps Splet: HTML5, Adobe Flash Baterija: Li-Ion 1305 mAh, 6 ur pogovorov (2G)/5 ur pogovorov (3G), 80 ur predvajanja glasbe Ostalo: samo MicroSIM reža

Ne spreglejte