Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
17.11

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo telefon Sony pametni telefon

Nedelja, 28. 4. 2013, 17.11

2 meseca

Ocenili smo: Sony Xperia E

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sony je nedavno na svoj seznam mobilnih telefonov dodal še enega nizkokategornika, Xperio E, ki se svoje kategorije drži kot pijanec plota in nima želje po izstopanju.

Podjetju iz države vzhajajočega sonca počasi zmanjkuje črk za poimenovanje svojih mobilnih telefonov iz linije Xperia. Tokrat je na trg poslal E(konomičnega), ki se je priključil Miru in Tipu v razredu "vstopnih" oziroma poceni in nezahtevnim uporabnikom namenjenih pametnih telefonov. Svoje poslanstvo izpolni povsem dostojno.

Vleče na desno E je majhen in lahek, po lepoti sicer ne izstopa, a je zato kompakten in lepo sede v dlan. Za to poskrbi gumirana zadnja ploščica, ki je ob tem še skoraj popolnoma odporna proti prstnim odtisom, kar pa nikakor ne bi mogli reči za zaslon. Tega v spodnjem delu dopolnjujejo kapacitivnimi gumbi za nazaj, domov in meni ter v robu skrita LED-lučka, ki ob odklepanju zasveti v barvi trenutno izbrane teme. Majhna opozorilna lučka je tudi na vrhu zaslona in opozarja na zgrešen klic, SMS-sporočilo, prazno baterijo ipd.

Gumbi so zvrščeni le na desnem robu mobilnika, kjer je zato majhna gneča, a ker je kovinski gumb za zaklepanje večji, ne bo težav, da bi ga zamenjali za gumb za nastavljanje glasnosti in gumb za fotografiranje.

Za malo denarja … Xperia E ima enojedni 1 GHz procesor in 512 MB delovnega pomnilnika, brez presežkov in v skladu z večino mobilnikov nižjega razreda ter tudi dovolj za tekoče delovanje. Podobna zgodba je pri 3,5-palčnem zaslonu (8,9 centimetra) z ločljivostjo le 320 x 480 točk, kar je dandanes komaj še sprejemljivo, a žal cena, ki jo je treba plačati za poceni telefon. Kontrast je tako precej nizek, vidni kot slab, obilico težav pa mu povzročajo tudi sončni žarki.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Še huje je s kamero, ki je verjetno najslabši element tega modela. Če odsotnost sprednje kamere še lahko spregledamo, pa tega ne moremo storiti za zadnjo kamero z ločljivostjo le 3,2 milijona točk, brez samodejnega ostrenja in bliskavice.

Fotografije so slabe in bolj kot ne uporabne zgolj v nujnih primerih. Vtisa ne popravi niti poseben gumb na stranici telefona, saj ne omogoča niti neposrednega dostopa iz zaklenjenega zaslona do fotoaparata. Nič bolje se ne godi videoposnetkom, ki jih je kamera sposobna posneti v ločljivosti VGA (640 x 480 točk).

Kako se obnese kot videokamera?

Jelly Bean Se pa pomembna prednost pred konkurenti skriva v zadnji različici Androida, ki je nameščena na Xperio E. Jelly Bean, ki ga še vedno čaka marsikateri lastnik dražje naprave, poskrbi za prijetno uporabniško izkušnjo, ki jo dopolnjujejo prednaložene najnujnejše aplikacije, od programa za delo z dokumenti, koledarja, beležke itd. do Googlovih zemljevidov, medtem ko za druge želje poskrbi nepogrešljiva spletna trgovina Google Play.

Zaradi omejenosti pomnilnika, uporabniku sta od skupaj štirih na voljo le dva gigabajta, je sicer nakup kartice microSD skorajda obvezen.

Telefon podpira vse najbolj razširjene standarde povezljivosti, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, GPS in 3G. Na voljo je tudi Wi-Fi Direct in možnost vzpostavitve lastne hotspot točke Wi-Fi.

Glede na slabše specifikacije je poraba baterije manjša, zato ta kar lep čas kljubuje ponovnemu polnjenju. Sony obljublja, da bo do naslednje priključitve na elektriko minilo več kot šest ur pogovorov na omrežju 3G in do 530 ur v stanju mirovanja.

Konkurenca ne spi Sony Xperia E je povprečen telefon svojega razreda, ki nekoliko šepa le pri fotoaparatu, medtem ko je z najnovejšim Androidovim operacijskim sistemom korak pred konkurenco. A če vam ni mar, kateri operacijski sistem uporabljate, se je smiselno ozreti za Nokio Lumio 520, ki jo poganja Windows Phone 8. Sicer pa večno vprašanje, ali ne bi bilo bolje privarčevati še kakšnega evra in si kupiti malo dražji, a tudi boljši telefon, ostaja še naprej v domeni vsakega posameznika.

Splošna ocena: 7

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti:

Dimenzije: 113.5 x 61.8 x 11 mm Teža: 115,7 g Zaslon: 3,5-palčni, 320 x 480 točk, 256.000 barv, gostota slikovnih točk je 165 točk na palec Procesor: Qualcomm Cortex-A5 1 GHz Delovni pomnilnik: 512 MB Shranjevanje podatkov: 4 GB notranjega pomnilnika, MicroSD do 32 GB Povezljivost: HSDPA 7,2 Mbit/s, HSUPA 5,76 Mbit/s, UMTS, EDGE, GPRS, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 2.1 Operacijski sistem: Android 4.1 Jelly Bean Priključki: MicroUSB v2.0, 3,5 mm audio Fotoaparat: 3,2 MP Video: 640 x 480 točk, 30 fps Baterija: Li-Ion 1530 mAh, do 6 ur 18 minut pogovorov na omrežju 3G in do 530 ur v stanju mirovanja

Ne spreglejte