Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2013,
13.18

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

televizija televizor Samsung Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 28. 9. 2013, 13.18

2 meseca

Ocenili smo: Samsung UE55F8000 3D Smart LED TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samsungov sprejemnik ima napačno poimenovanje, skorajda bi mu morali reči dajalnik, od njega lahko namreč dobite najbolj nepozabne filmske izkušnje, bister pogled na nogometno norijo lige prvakov ...

Samsung UE55F8000 ni cenovno nič kaj ugoden, a je polnega mošnjička vreden sprejemnik, ki mu skorajda ne moremo zameriti njegovih skritih muh. Samsung ga upravičeno predstavlja kot kronski dragulj svoje falange sprejemnikov, saj so vanj vgradili skoraj vse svoje znanje in tudi drugo generacijo tehnologije za upravljanje s kretnjami in glasom, nadgrajeno različico funkcij Smart TV in množico izboljšav slike.

Najboljše, če ne štejemo 4K Kljub temu še vedno ne gre za jasen pogled v kristalno prihodnost, ki jo napovedujejo trenutno pretirano dragi zasloni z ločljivostjo 4K. UE55F8000 v dnevne sobe prinaša 55-palčno standardno ločljivost 1920 x 1080, na voljo pa je tudi v nekoliko okleščenih velikostih, kjer diagonala zaslona znaša 46 in 40 palcev. Dizajn je zadovoljivo minimalističen, širina sprejemnika pa pri treh centimetrih in pol skorajda neopazna.

Minimalizem razbije integrirana kamera HD, ki po potrebi izskoči z vrha sprejemnika, na zadnjem delu pa najdemo množico standardnih vhodov: 4 HDMI, 3 USB, komponentni in SCART, pa še priključek za mrežni kabel, ki ponuja alternativo vgrajenemu sprejemniku za brezžično povezavo.

Dva upravljavca in nadgrajevanje Za morebitno nadgrajevanje operacijskega sistema je tu priključek, ki bo omogočal, da bo model UE55F8000 držal korak z novimi modeli sprejemnikov, ki jih bodo pri Samsungu v trgovine verjetno poslali prihodnje leto. Novost sta dva upravljavca, pravzaprav je posebnost drugi, ki ima integriran mikrofon in ploščico, ki zaznava dotik.

V dveh, a raje v treh dimenzijah Skočimo na najbolj pomemben del – zaslon sprejemnika. Kakovost slike je resnično izjemna in kar nekoliko čudi, da lahko sprejemnik UE55F8000 nekako najde in prikaže minimalistične podrobnosti, ki nekako uidejo drugim predstavnikom. Filmi v ločljivosti 1920 x 1080 zasijejo, dinamika dogajanja pa zahvaljujoč frekvenci osveževanja, ki znaša kar 1000 hercev, nikoli ni zabrisana ali meglena. Ne zaostaja tudi slika v treh dimenzijah, kjer je bila le ta dovolj svetla in z dovolj zaznavno globino. Sprejemniku je priložen par 3D-očal.

Večino kritik smo v preteklih vtisih o sprejemnikih vedno namenili zvoku, ki je kvaril izkušnjo, ki so jo doživljale naše oči, a tokrat je kakovost zvoka povsem spodobna, čeprav se zdi, da je strošek za zvočni sistem 5.1 ob tako kakovostnem in dragem sprejemniku skoraj kaplja v morje.

Ko te razočara le futurizem … Futuristično upravljanje sprejemnika s kretnjami in glasom ostaja v bližnji prihodnosti, pa čeprav gre za drugo, nadgrajeno različico. Število gest je nekoliko povečano, prav tako naj bi sprejemnik razumel bolj pogovorno angleščino, vendar je nadzor z upravljalnikom veliko hitrejši. Gest sprejemnik ne zaznava vedno, saj mora biti osvetlitev dovolj močna in pod pravim kotom, tako da je mučno držanje roke v zrak večkrat bolj utrujajoče in zamudno kot nekaj pritiskov na gumb. Za aktivacijo glasovnega upravljanja je treba pritisniti gumb na upravljavcu, kar spet nekoliko izniči prednosti.

Kupim te takoj, ko se izvijemo iz krize Sprejemnik Samsung UE55F8000 je odličen izdelek, ki mu ne moremo očitati veliko pomanjkljivosti. Nekoliko naprednejše upravljanje s kretnjami in glasom sicer ne deluje, kot bi si želeli, vendar nadgradnje programske opreme Smart TV, še bolj pa izjemna kakovost slike v dveh in treh dimenzijah prepričujejo o nakupu. Zanj bo treba seči globoko v žep, vendar ga lahko vsem uživačem, ki malce dlje časa preživijo na kavču, samo priporočimo.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Tip: 3D LED LCD TV-sprejemnik Diagonala zaslona: 55" ‒ 139,7 cm Tehnologija zaslona: Edge LED z aktivno tehnologijo 3D Razmerje stranic: 16 : 9 Ločljivost: 1920 x 1080 Frekvenca osveževanja: 1000 Hz Procesor: štirijedrni Zvočniki: 2 x 20 W Vhodi: 4x HDMI, 3x USB 2.0, 1x D-Sub, 1x komponentni (Y/Pb/Pr), 1x kompozitni, 1x CI, 1x LAN, 1x RCA, 1x SCART Izhodi: 1x digitalni S/PDF (optični), 1x avdio 3,5 mm Dimenzije s stojalom: 1224,2 x 741,9 x 310,3 mm Masa s stojalom: 18,3 kg Programska oprema: Samsung SMART TV, spletni brskalnik, Skype, Samsung Apps, Social TV, Your Video, Smart Hub, SmartViev, ScreenMirroring (WiDi), WiFiDirect, slika v sliki Dodatno: DLNA, upravljanje s kretnjami in glasom, 3D-očala, videokamera

Ne spreglejte