Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
22. 8. 2014,
20.45

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tablica ocenili smo Vtisi Vtisi Matic Tomšič

Petek, 22. 8. 2014, 20.45

2 meseca

Ocenili smo: Samsung Galaxy Tab S 10.5

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Serija Galaxy Tab S predstavlja vrhunec Samsungove tablične ponudbe. Zastopata jo 8,4- in 10,5-palčna različica - v roke smo prejeli drugo, ki vleče ogromno vzporednic z iPadom Air. Je tudi boljša?

Tablica Galaxy Tab S 10.5 skupaj s sestro skromnejših dimenzij Tab S 8.4 nadaljuje premijsko poslanstvo pametnega telefona Galaxy S5. To je očitno ob pogledu na pokrov baterije, ki ga tako kot Samsungovega telefonskega paradnega konja prekrivajo drobne vdolbinice, zaščitni znak pete generacije ultraprestižnih napravic južnokorejskega proizvajalca elektronike. Ohišje Tab S 10.5 po teži (467 gramov) in tankosti (6,6 milimetra) – manj je bolje, jasno – prekaša praktično vse, tudi največjega tekmeca, Apple iPad Air. Žal je prevladujoči material še vedno plastika, zaradi česar tablica za 500 evrov po nepotrebnem izpade preveč ceneno in, no, plastično. Primarna lega testiranca med uporabo je horizontalna, zaradi česar ima osrednji fizični gumb za preklop na domači zaslon, umeščen na spodnjem daljšem robu (Tab S 8.4 je privzeto postavljen pokonci, zaradi česar je njegov razpored stikal nekoliko drugačen). Daljše držanje tablice je prav udobno, a siceršnjo ergonomijo malce kvari nerodna umestitev gumba za nastavljanje glasnosti, saj ga uporabniki z manjšimi ročicami ne bodo dosegli brez premikanja dlani, obenem pa je preblizu gumba za vklop/izklop. Dober zaslon, dobra tablica? Prikazovalniki vrste Super AMOLED so že vrsto let stalnica Samsungovih premijskih telefonov in tablic, lasti si ga tudi Galaxy Tab S 10.5. Brez kančka pretiravanja lahko rečemo, da je zaslon njegova najboljša lastnost. V ločljivosti 2560 x 1600, ki je še stopničko – ne, kar stopnico – višje od klasične FullHD (1920 x 1080), nam zaslon pričara kristalno jasno besedilo (zaradi res globokih odtenkov črne) in čudovito kakovost fotografij oziroma videoposnetkov (zaradi visokih kontrastov in širšega spektra barv).

Galaxy Tab S 10.5 zna zaslon zatemniti tudi do te mere, da prikazana vsebina ob dnevni svetlobi postane skoraj nerazločna. Lastnost je uporabna predvsem med nočno uporabo, ko ne želimo, da bi nam zelo svetla matrika Super AMOLED izžgala oči. Androidne sanje, ki jih (znova) razblini vmesnik TouchWIZ UI Motorček ene najbolj zmogljivih tablic ta hip sestavljata štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 800, ki bije s frekvenco 2,3 gigaherca (južnokorejski trg je dobil tudi različico z osemjedrnim procesorjem Exynos), in trigigabajtni modul pomnilnika RAM. To v navezi z zadnjo najbolj optimizirano različico Androida (4.4.2) v praksi pomeni svetlobne pospeške in nemoteno delo ter zabavo, kajne?

Prva trditev drži v celoti, druga pa le napol. Privzeti Androidov uporabniški vmesnik je Samsung kljub obljubam, ki so nas skoraj prepričale v nasprotno, znova izmaličil z brezštevilnimi vtičniki, plavajočimi okni in polji za obvestila, novice ter aktualno dogajanje na družbenih omrežjih, kot je aplikacija Flipboard. Za nameček je znova prisotnih trilijon Samsungovih licenčnih programov, katerih večine, roko na srce, najbrž ne uporablja nihče. Novopečeni uporabnik Androida se lahko v tovrstni zmedi hitro izgubi.

Na Galaxy Tabu S 10.5 se je znašel tudi zloglasni dvoličnež, čitalec prstnih odtisov, ki je premiero doživel ob prihodu telefona Galaxy S5. Ker odklepanje naprave s čitalcem temelji na vlečenju prsta čez gumb za domači zaslon, v katerem je spravljen senzor, včasih deluje, včasih pa ne. Če imate vlažne roke, boste ostali pred vrati.

Prihodnost je v večopravilnosti Čeprav omenjeni Snapdragon 800, srce tablice S 10.5, težko diha le redko, ga je mogoče dodobra obremeniti z večopravilnim načinom, ki uporabniku omogoči, da odpre več oken z aplikacijami hkrati. Zelo uporabna prvina, za katero upamo, da se čim prej pojavi na več tablicah. Večopravilnost je sicer kar hud porabnik elektrike, a zaradi tega se načina, ki zelo olajša delo s tablico, nikar ne ogibajte. Napolnjena 7900-miliamperska baterija ob običajni uporabi (Wi-Fi, raven svetlosti zaslona med 50 in 75 odstotki, fotoaparat, YouTube, e-pošta) žejo po elektronih izrazi šele po dobrih dveh dneh. Polni se sicer izredno dolgo – trajalo je namreč kar tri ure, da je pokazatelj stanja napolnjenosti prilezel od 40 do 80 odstotkov.

Tablice še vedno nimajo pojma o fotografiji Zakaj Samsung svoji najbolj prestižni tablici ni poklonil fotoaparata, ki odlikuje pametni telefon Galaxy S5? Čeprav je stanje precej boljše kot v zgodnjem obdobju tabličnega računalništva, saj so izdelki kamere z osmimi megapiksli prav solidni (preverite spodnjo galerijo slik), Tab S 10.5 in njeni sodobniki glede na fotografski talent še vedno capljajo tudi za telefoni srednjega cenovnega razreda.

Testiranec sicer pozna nekaj naprednih prvin, kot je HDR, z njim pa lahko posnamemo tudi videoposnetke v ločljivosti 1080p. 4K UHD (oziroma Ultra HD) še naprej ostaja rezervirana za elito, kot sta Galaxy S5 in Note 3 (verjetno tudi prihajajoči Note 4).

Je Galaxy Tab S torej boljša tablica od iPada Air? Da in ne. Applovega tabličnega prvaka preseže na področju strojne zmogljivosti in prikaza (Airova retina težko tekmuje s Tabovim odličnim organskim zaslonom), a se ji mora ukloniti ob primerjavi videza in prijaznosti do uporabnikov oziroma kar celotne uporabniške izkušnje.

Je Tab S najboljša tablica z Androidom? To pa prav gotovo. Splošna ocena: 8

Tehnične specifikacije Procesor: 4-jedrni 2,3 GHz Snapdragon 800 Delovni pomnilnik: 3 GB Notranji pomnilnik: 16 GB ali 32 GB (možnost razširitve z Micro SD do 128 GB) Zaslon: 10,5-palčni Super AMOLED, ločljivost 2560 x 1600 pikslov, 16 milijonov barv Glavna kamera: 8 milijonov slikovnih pik, bliskavica LED, panorama, HDR Sprednja kamera: 2,1 milijona slikovnih pik Snemanje videa: 1080p pri 30 slikah na sekundo Povezljivost: 3G, 4G (LTE), Wi-Fi, NFC, DLNA, microUSB 2.0 Baterija: Li-Ion 7900 mAh Operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat Preostalo: čitalec prstnih odtisov Dimenzije: 247.3 x 177.3 x 6.6 mm Masa: 467 gramov

Ne spreglejte