Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
17.57

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

fotoaparat Vtisi Vtisi ocenili smo

Petek, 11. 1. 2013, 17.57

2 meseca

Ocenili smo: Samsung Galaxy Camera

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fotoaparat, ki si želi biti telefon? Ne, le fotoaparat, ki je posvojil prednosti mobilnikov in nam jih predstavil v odličnem, a popoprano dragem paketu. Android osvaja svet umetnosti fotografije.

Od vsega začetka mi je bila ideja o androidnem fotoaparatu še kako všeč. Seveda se boste profesionalni in navdušeni amaterski fotografi zgražali nad povezovanjem dveh svetov, mobilnega, ki z vse večjimi koraki suvereno stopa na ozemlje fotografije in jo počasi okupira. Do nastanka tehnološkega Frankensteina smo sledili izboljšavam fotoaparatov, ki so bojazljivo kukali iz zadnjega dela mobilnih aparatov. Sprva smo se fotografijam, ki so resničnost bolj ali manj ponazarjale kot svet lego kock, še prizanesljivo nasmihali. Svojo nalogo so namreč opravljale precej uborno, a v zadnjih letih so zvesti spremljevalci vse bolj pozorno in razločno gledali na svet okoli nas.

Androidni virus se širi na fotoaparate Leta 2008 so se mobilniki nalezli androidnega virusa in štiri leta pozneje je bolezen preskočila na drugo vrsto naprav, okužen je bil prvi fotoaparat. Samsungova Galaxy Camera in Nikonov Coolpix S800C sta prva hibrida, znanilca nove dobe, ki tlakujeta pot preostalim proizvajalcem in kdo ve, morda še bolj čudnim stvaritvam. Kdo si ne bi želel pametnega opekača kruha, ki bi nam zjutraj na hrustljavo površino zapekel vreme, ki nas čaka za zaprtimi vrati? To bi seveda, kot večina novodobne mladine, preveril na Facebooku. Le kdo še pogleda skozi okno.

Galaxy Camera je zagotovo prototip fotoaparata, ki pomeni svetlo prihodnost povezovanja fotografije in multimedije ter družbenih omrežij. Iz opazne bele zunanjosti precej velikega fotoaparata, ki ga ukleščajo stranice velikosti 128,7 x 70,8 x 19,1 milimetra, na sprednji strani sega črn objektiv. Na vrhu sta gumba za vklop in fotografiranje, ob strani pa je skoraj neopazen gumb, ki ob pritisku odkrije bliskavico. Zadnjo stranico bi zlahka zamenjali za tablični računalnik, 12,2-centimetrski zaslon na dotik ločljivosti 1280 x 720 z mnogo "kul" nazivi, kot so HD Super Clear ipd., nam resnično vzame sapo.

Množica programja na fotoaparatu za povezane Torej gre za fotoaparat za nekaj več kot petstotaka v prosti prodaji, z 21-kratno optično povečavo, androidom Jelly Bean, ki ga poganja štirijedrni procesor, navit na 1,4 gigaherca, podpira pa dva gigabajta pomnilnika. Temu dodamo še brezžično povezavo, GPS-navigacijo in vse programje, ki si ga lahko zamislite. Seveda pa je njegov najpomembnejši namen deljenje posnetih fotografij v nekaj trenutkih, kjerkoli in kadarkoli. Zlata jama za navdušence nad Instagramom, Facebookom in Twitterjem torej, pa tudi za običajne uporabnike, ki želijo fotografijo poslati prijatelju.

Odličen dokler ne pade noč Med uporabo kar velikega telefonsko fotografskega sendviča programje deluje brez zatikanja in tekoče. Fotoaparat že ob zagonu razkrije objektiv in je pripravljen na fotografiranje, ergonomija med uporabo pa je veliko boljša kot pri slikanju z mobilniki, gumb za optično povečavo namreč počiva na vrhu fotoaparata. Samodejni in pametni način fotografiranja sta preprosta za uporabo, naprednejši način pa je prav tako prijazen do uporabnika, saj s preprostimi dotiki upravljamo s hitrostjo zaklopa, zaslonko, osvetlitvijo in svetlobno občutljivostjo tipala. Nastavitve so hitre in intuitivne, fotoaparat pa resnično eden od boljših za preprosto fotografiranje.

Moramo omeniti, da bi bila lahko zaradi visoko postavljene cene kakovost fotografij precej boljša. Seveda Galaxy Camera dela boljše fotografije kot vaš (še tako drag in precenjen) mobilnik, ima presenetljivo vzdržljivost baterije, ki je elektrone po čipih pošiljala tudi po treh dneh, a tudi izjemen zum ne pomaga pri tem, da fotoaparat preprosto potrebuje večje, zmogljivejše svetlobno tipalo, da bi lahko tekmoval z najboljšimi kompaktnimi fotoaparati. Pri višjih ISO-vrednostih je namreč šum še kako zaznaven.

Kakovost videoposnetkov je z uporabo stabilizacije odlična, ima pa enake bolezenske znake kot fotografiranje. V temnejšem okolju bo kakovost hitro upadala, nekaj težav pa vam lahko povzroča tudi položaj mikrofona, tega najdemo poleg gumba za fotografiranje. Trideset sličic na sekundo pri ločljivosti 1080p in kar 60 pri 720p bo zadovoljilo vsakega režiserja.

Zlata pridobitev ali draga igrača? Samsung Galaxy Camera je izjemno zabaven spremljevalec in povezovalec potepanja po divjini z medmrežjem. Fotoaparat, ki lahko naredi vse, le klicati ne more, reži za SIM-kartico navkljub. Nekoliko vas lahko omejujejo tudi aplikacije, ki na žalost nikakor ne izkoristijo vseh zmogljivosti fotoaparata, vendar gre na koncu za odlično igračo in dober fotoaparat, s katerim fotografirate in delite, vendar ta privilegij tudi dobro plačate.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Operacijski sistem: Android 4,1 Jelly Bean Število slikovnih točk: 16 milijonov Optična povečava (zum): 21 x Slikovni senzor: 1/2,3" BSI-CMOS Velikost slike: 4608 x 3456 (velika), 4608 x 3072, 4608 x 2592, 3648 × 2736, 2592 × 1944, 1984 x 1488, 1920 x 1080, 1024 x 768 Velikost videa: 1080p / 30 sličic na sekundo, 720p / 60 sličic na sekundo, 640 x 480 60 sličic na sekundo, 768 x 512 120 sličic na sekundo Oblika datotek: JPG (fotografije) Mediji: Pomnilniške kartice MicroSD, SDXC do 64 GB Hitrost sprožilca: 1/2000 ‒ 1 s, 1/4000 s (največja hitrost med zaporednim fotografiranjem velike hitrosti) Občutljivost ISO: ISO od 100 do 3200 in samodejno Bliskavica: samodejna bliskavica TTL s predhodno bliskavico za oceno osvetlitve Zaslon: 12,2-centimetrski (4,8") zaslon na dotik, 1280 x 720, HD Super Clear (TFT LCD) Mere: 128,7 x 70,8 x 19,1 mm Teža: Pribl. 300 g

Ne spreglejte