Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
23. 1. 2013,
13.24

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vtisi Vtisi monitor ocenili smo

Sreda, 23. 1. 2013, 13.24

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Računalniški zaslon Samsung C24B750X

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
24-palčno Samsungovo okno v splet in svet bo malokoga pustilo hladnega - kaj porečete na brezžično povezljivost, sinhronizacijo s telefoni in dodatne priključke USB 3.0? Kaj pa na cenovno nalepko?

Zaslon iz naslova je eden od predstavnikov Samsungove visoko cenjene linije Smart Station, katere največji odliki sta zmožnost prikaza vsebin s prenosnih telefonov in tablic in njihovo neposredno nadzorovanje z unikatno pritiklino Mobile Control. Ali fleksibilne možnosti povezovanja naprav upravičijo dobrih štiristo evrov, ki jih za omenjeni skupek plastike in tekočih kristalov zahtevajo Korejci?

MHL in preostala znanstvena fantastika Standard MHL oziroma Mobile High-definition Link uporabnikom dovoljuje reprodukcijo vsebin z mobilnih naprav na velikem zaslonu. Aktivacija povezave je preprosta – v svoj pametni telefon vklopite priloženi namenski kabel, na podnožju zaslona kot vir slike izberete Hub in počakate, da Smart Station prepozna priključeno napravo (to lahko postavite na priročno stojalce, ki je del kompleta).

Zadevo smo najprej preizkusili z mobilnim telefonom Samsung Galaxy SII, ki je ena izmed uradno podprtih in s protokolom MHL združljivih naprav (Samsung je na seznam med drugim uvrstil še Galaxy Note 1 in 2, Galaxy Nexus, SIII ter vse modele Applovega iPhone od 3GS naprej). Ne razumite me napak, z zaslonom C24B750X prav solidno delujejo tudi telefoni drugih mobilnih znamk – uspešno sta se namreč povezala tudi Sony Xperia Arc S in HTC One X+.

MHL je primarno namenjen potvarjanju vsebin v polni ločljivosti HD na velikem prikazovalniku, je pa zadeva pravzaprav precej sama sebi namen in zelo ozko usmerjena – ciljna skupina so najbrž kljub visoki ceni domači uporabniki, saj je 24 palcev diagonale vseeno premalo, da bi zaslon prodrl v poslovni sektor, kjer za namen reprodukcije slike s prenosljivih naprav kraljujejo projektorji. Unikatna funkcionalnost zaslona je Mobile Control, ki uporabnikom tabličnih računalnikov dovoljuje nadzor dotičnih napravic z računalniško miško. Kako je to mogoče? Tablico je treba priklopiti na zaslon, stisk kombinacije tipk ALT+S pa miškinemu kazalcu nato omogoči premik zunaj robov C24B750X-a – zadeva v praksi spominja na priklop dodatnega zaslona, ki le razširi obstoječe namizje operacijskega sistema, v tem primeru pa z eno miško pač nadzorujemo dve samostojni napravi. Samsung kot uradno podprte tablične računalnike navaja Galaxy Tab (2) 10.1 in Galaxy Note 10.1, Asusovo družino Transformer in blagovno znamko iPad. Žal pritiklina ni plug & play, saj je zaradi tabličnega protesta zoper enoten micro USB najprej treba dokupiti ustrezne pretvornike.

Stran s (skoraj vsemi) kabli! C24B750X je seveda mogoče povezati na katerokoli delovno postajo – za to skrbita grafični procesor in wi-fi sprejemnik signala, ki ga zaslonu pošilja mini USB-oddajnik. Na račun omejenega pretoka bitov in bajtov prek brezžičnega omrežja, ki seveda ne dosega hitrosti HDMI-ja, je slika ustrezno malce slabša in odzivni čas daljši, omejena pa je tudi funkcionalnost priključkov USB 3-0, ki se nahajajo v podnožju zaslona – hitrosti so primerljive z USB-vtiči druge generacije. Za poln izkoristek nove tehnologije je še vedno najbolj smotrna povezava s priloženim kablom.

Zaslon je sposoben tudi brezžične sinhronizacije brez wi-fi vmesnika, a le s prenosnimi računalniki Samsungove lastne linije Series 7.

Postavimo ga na mizo Samsungov zaslon je na voljo v zgolj eni, črno-beli barvni kombinaciji, videti je fenomenalno. Všečno je, da so vsi priključki (ethernet, HDMI, 2 x USB 3.0 in 1 x USB 2.0, dvosmerni USB 3.0, MHL in napajalni) na straneh oziroma zadnji strani podnožja in tako skriti očem – te vidijo le lično oblikovano konzolo z na dotik občutljivimi stikali.

Zaradi širokih vidnih kotov (178 stopinj po vertikali in horizontali) je C24B750X primerna izbira za večzaslonsko konfiguracijo. Nagniti ga je mogoče nazaj, in sicer za približno 30 stopinj, podstavek pa je fiksen, kar pomeni točno nič možnosti za nastavljanje višine ali prosto obračanje v levo in desno.

Pogled na zaslon ni enak pogledu skozi okno Kakovost prikazanega ne sovpada z zajetno cenovno postavko – za precej manj denarja je namreč mogoče dobiti zaslone enakih dimenzij z matrikami IPS, ki jim C24B750X ne pride blizu (Dell UtraSharp U2412M se v tem kontekstu pogosto uporablja kot referenca – gre namreč za res izvrstno napravo).

Najvišja svetilnost po navedbah proizvajalca znaša 250 cd/m2 – v praksi je nižja za nekaj deset kandel na kvadratni meter (slika je še vedno izredno svetla, prekaša seveda povprečne zaslone z matrikami TN za 150 evrov), nekateri tuji mediji so zaslonu v testih pripisali tudi zgolj 160 cd/m2. Tudi dejanski kontrast je nižji od "privzetega" 5000 : 1. Reprodukcija barv je solidna do odlična, nabor odtenkov je živahen, kar v praksi pomeni, da je ogledovanje multimedijskih vsebin v najvišji ločljivosti uživaško. Če smo za zaslon odšteli več kot 400 evrov, tako tudi mora biti, prmejduš!

Mora biti res tako zelo drag? Osrednja hiba zaslona Smart Station C24B750X je zagotovo cena. Čeprav je brezžična povezljivost dobra in sinhronizacija z mobilnimi napravami priročna, je kakovost prikazanega precenjena, saj je mogoče za več kot sto evropskih goldinarjev manj dobiti boljšo kakovost slike na "platnu" enakih dimenzij. Povrh vsega so določene lastnosti zelo nišne – brezžično povezovanje brez USB-vmesnika je omejeno zgolj na prenosne računalnike linije Series 7, dvomim pa tudi, da bo kdo zares uporabljal Mobile Control, saj je tablice pač lažje kot z miško upravljati kar s prsti.

Splošna ocena: 7

Tehnične karakteristike: Velikost zaslona: 24" / 61 cm Matrika: LED LCD / TN Ločljivost: 1920 x 1080 pikslov Odzivni čas: 5 ms Kontrast: 5000 : 1 Vidni kot: 178 °/178 ° Osveževanje: 60 Hz Število barv: 16,7 milijona Priključki: ethernet, HDMI, 2 x USB 3.0 in 1 x USB 2.0, dvosmerni USB 3.0, MHL Poraba energije: 32W

Legenda ocen 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte