Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2012,
19.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nikon coolpix fotoaparat Vtisi Vtisi ocenili smo

Torek, 27. 11. 2012, 19.34

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Nikon Coolpix S6400

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Širokokotni objektiv in od zadaj osvetljeno CMOS svetlobno tipalo s 16-milijoni točk so pri Nikonu odeli v barvita in zaobljena ohišja, ki jih krasi še zaslon na dotik. Kaj se skriva v njihovem jedru?

Ne glede na pogoste izjave obeh spolov najprej seveda opazimo zunanjost, saj je neposredno pred očmi, vsem na ogled, pa čeprav je pri fotoaparatih še toliko manj pomembna kot v medsebojnih odnosih. Tega se v veliki večini držijo tudi proizvajalci, ki nam vsako leto znova predstavijo iste škatlaste oblike, v katerih skrivajo vse lepše lastnosti. Coolpix S6400 se uvršča med lepotice, ki večinoma na lepotnih tekmovanjih pravijo, da si želijo svetovni mir. Pa se v lepi buči skriva še kaj več?

Le še ena praznoglava lepotica? Zaobljeni "boki" nedvomno navdušujejo, na sprednji strani fotoaparata se iz ohišja pne širokokotni objektiv NIKKOR z dvanajstkratnim optičnim zumom, sliko od zadaj osvetljenega senzorja CMOS pa bomo spremljali preko 7,5 centimetrskega zaslona, ki je občutljiv na dotik. Na njegovi desni sta gumba, zgornji za izbiro načina fotografiranja, spodnji pa za predvajanje že posnetih fotografij in videoposnetkov. Na vrhnjem robu ohišja opazimo še izstopajoč gumb za začetek snemanja, nad njim pa gumba za vklop in fotografiranje.

74 megabajtov notranjega pomnilnika nas ne more navdušiti, saj bo prostora le za sedem najkakovostnejših fotografij, je pa toliko bolj uporabna reža za spominske kartice, priključka mini HDMI in mini USB. Fotografiramo lahko v štirih načinih: avtomatičnem, množici klasičnih scenskih načinih kot so portret, pokrajina, šport …, s posebnimi efekti ("instagramskimi" filtri, sepia, monokromatični način …) in pametnim portretom, ki učinkovito fotografira takrat, ko zazna nasmeh. Gre za pravo igračo v malem, kjer vam različnih možnosti ne more zmanjkati.

Zabaven dokler ga ne izda baterija Na zaslonu se nahajajo koristni dodatki, gumbi za čas izpostavljenosti, makro in bliskavico, ki pa izginejo po šestih sekundah, kar je veliko prehitro in nadležno, saj je potrebno vedno znova pritiskati znak "display" ali pa zaklop do polovice. Resnično velik zaslon na dotik pa ima tudi prednosti, enostavno pritisnete na predmet na zaslonu, ki ga želite fotografirati, fotoaparat pa ga bo sam osredotočil in fotografiral. Hitro in učinkovito, prav tako kot zajemanje panoram, ko je potrebno fotoaparat samo zasukati vodoravno in celo navpično.

Del, ki najbolj razočara je baterija, ki zadostuje za ustvarjanje 160 fotografij ali 20 minut videa, nato se pokaže obvestilo, da je zmanjkalo energije in fotoaparat se ugasne. Fotoaparat na tovarniških namestitvah prav tako ne izrabi svojih sposobnosti v popolnosti, saj so prve fotografije nastale v ločljivosti 4608 x 2592, lahko pa bi v polni, ki znaša 4608 x 3456 točk. Da je fotoaparat resnično namenjen obsedencem nad Instagramom nas nadležno obvešča meni, ki se prikaže po vsakem fotografiranju in kjer lahko hitro dodamo filtre prav vsaki fotografiji. Po našem mnenju resnično nepotrebno in na srečo tudi opcijsko.

Tudi za filmske fanatike Sicer same fotografije pri največji povečavi niso povsem ostre, a jim lahko vseeno namenimo dobro oceno, na trenutke celo odlično. Fotografije pri nižjih vrednostih občutljivosti ISO zadovoljijo, pri višjih pa izgubljajo podrobnosti in čeprav bodo še vedno uporabne za objavo na spletnih straneh, najvišjo občutljivost 3200 priporočamo le v najbolj nujnih primerih.

Video v polni HD ločljivosti pri 30 sličicah na sekundo je dobre kvalitete, optični zum deluje pri manjših hitrostih, da se slika ne bi preveč tresla, je pa mehanizem v tihem okolju snemanja slišati na posnetku. Medtem ko optični mehanizem za stabilizacijo deluje več kot zadovoljivo med fotografiranjem, boste pri režiserskih podvigih potrebovali kar mirno roko, saj njegovega delovanja tu skoraj ni zaznati.

Mavrica brez zaklada? Barvita mavrica fotoaparatov Nikon Coolpix S6400 je tako dober izbor za vse, ki potrebujete kompakten fotoaparat, ki ga je še možno nositi v hlačnem žepu. Fotografiranje bo v užitek, ki ga bo občasno kvaril nekoliko neroden uporabniški vmesnik. Z dvanajstkratnim zumom boste videli dlje, z mirno roko pa celo ustvarili film v najvišji HD kvaliteti. Vse dokler vam ne bo nekoliko prehitro zmanjkalo elektronov v bateriji.

Splošna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Število slikovnih točk: 16 milijonov Optična povečava (zum): 12 x Slikovni senzor: 6,17 x 4,55-milimetrski senzor BSI-CMOS Velikost slike: 4608 x 3456 (velika), 3608 × 2592, 3264 × 2448, 2272 x 1704, 1600 x 1200, 640 x 480 Velikost videa: 1080p / 30 sličic na sekundo, 720p / 30 sličic na sekundo Oblika datotek: JPEG (fotografije), MPO (3D fotografije), DCF, Exif 2.3, DPOF in MPF Mediji: Pomnilniške kartice SD, SDHC in SDXC Hitrost sprožilca: 1/2000 - 1 s, 1/4000 s (največja hitrost med zaporednim fotografiranjem velike hitrosti) Občutljivost ISO: ISO od 125 do 1600, ISO 3200 v samodejnem nadzoru občutljivosti Bliskavica: samodejna bliskavica TTL s predhodno bliskavico za oceno osvetlitve Zaslon: 7,5-centimetrski (3 in) zaslon na dotik s približno 460.000 točkami (TFT LCD) s petstopenjskim prilagajanjem svetlosti Mere: 95 x 58 x 27 mm Teža: Pribl. 150 g/(0,33 lb 5,29 oz) z baterijo

Ne spreglejte