Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
9.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Nikon

Torek, 12. 2. 2013, 9.22

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Nikon Coolpix L610

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lanska novost enega od vodilnih proizvajalcev fotoaparatov prinaša svežino, predvsem pa voljo po izučitvi za dobro in kakovostno fotografijo.

Robusten dizajn vliva malce skeptičnosti o vrhunskem delovanju, a se vsi dvomi hitro razblinijo. L610 je v primerjavi s svojim "ultrazumskim" bratcem P510 precej cenejši, pa vseeno daje prijetno izkušnjo ob fotografiranju. Igranje z Nikonovim robustnežem, ki ima 14-kratni optični zum, hitro pokaže svojo dobro oprijemljivost in dobro uravnoteženost med enostavnostjo in individualnim nadzorom. Izkušnjo globine in ostrine kazi bliskavica, ki si zasluži manjši minus, saj jo moramo odpreti ročno.

Odločitev za polnjenje fotoaparata z baterijami AA ima dve posledici, ki pa bosta ustvarili dva različna pola. Univerzalnost, ki jo s tem ponuja L610, se predvsem na daljših potovanjih izkaže za dobro odločitev, če je trgovina, založena z baterijami, le korak stran. Se pa situacija lahko hitro spremeni v manjšo tragedijo, saj teh baterij ne morete polniti v posebnem polnilcu.

Glede na zmogljivosti dobra izbira Lahko bi rekli kar po domače: Nikon Coolpix L610 je za svojo ceno in za vse svoje zmogljivosti resnično dober nakup. Nadzor nad občutljivostjo ISO, nastavitev beline, popravek osvetlitve daje navdih za dobre in senzualne fotografije. A žal je to tudi vse. Fotoaparat je bil med našim delom malce lenoben in si je vzel kar malce več časa za določena opravila, kot bi pričakovali. Čakati smo morali, ko smo zumirali objekt, kar bi predvsem na potepu po tujini šteli za veliko napako. Predstavljajte si odličen kader in hkrati potrebo po hitri in odzivni reakciji, a je fotoaparat ni sposoben dati! Se pa lahko pohvali z možnostjo zmanjševanja vibracij, ki omogoča jasne fotografije in videoposnetke.

Kako se izkaže kot fotoaparat?

Bolje se izkaže pri nočnih posnetkih Bo pa zato dal odlične nočne posnetke, tako da vam nočni potepi po tujini ne bodo ušli iz spomina. Paket ISO do 3200, obenem pa tudi senzor CMOS z osvetljitvijo od zadaj in 16 milijoni slikovnih točk omogočajo dokaj ostre slike pri šibki svetlobi, zato je dobra izbira za lovljenje nočnega ritma življenja.

Retuširanje kar na napravi Z menijem za retuširanjem boste – če ste že zdaj izvrstni z orodji Photoshopa – fotografije lahko izpilili do popolnosti. Izboljšavo fotografij omogoča z različnimi filtri in učinki, med drugim tudi spreminjanje slike v enobarvno v več odtenkih, doda lahko tudi barvo po vašem izboru, nočni potep pa lahko olepšate tudi tako, da predmetom dodate zvezdnati učinek.

Panorama in 3D za zahtevnejše uporabnike Fotoaparat ponuja številne zanimive možnosti – ustvarjamo lahko panoramske fotografije, ki so zadovoljive kakovosti, ob njihovem ustvarjanju pa nam ni treba biti tako pazljiv, kot to zahtevajo nekateri pametni telefoni s to možnostjo. Zanimiva je tudi možnost 3D-fotografije, ki pa je nismo uspeli predvajati, saj naša razpoložljiva oprema ni omogočala funkcije 3D.

Kako se izkaže kot kamera?

Njegova največja pomanjkljivost se kaže ob snemanju videoposnetkov. Takrat namreč optični zum, ki se sicer ob fotografiranju dobro izkaže, ni možen. Največja ločljivost videoposnetkov je možna v dimenzijah 1920 x 1080 (Full HD).

Kdo bi ga? Tarča so svetovni popotniki s splošnim znanjem fotografije. Prav njegova cenovna dostopnost (slabih 150 dolarjev) je ena največjih prednosti glede na druge primerljive izdelke, njegovo veličino pa poudarjajo 14-kratni zum, videosnemanje Full HD in senzor 16MP. Popotnikom oziroma tistim, ki jim bo večni spremljevalec, jim bo prav na račun baterije lahko pošteno zagodel, a jih bo za povprečnega uporabnika na vsakem koraku navduševal z menijem svojih možnosti.

Splošna ocena: 8

Legenda ocen 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte