Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 4. 2012,
7.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Petek, 27. 4. 2012, 7.30

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Microsoft Flight

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj znana simulacija civilnega letenja se je vrnila! Tokrat v brezplačni obliki in z malce manj zahtevnim simulacijskim modelom, kljub temu pa bo dodobra zaposlila tudi zahtevne sobne pilote.

Minilo je že skoraj šest let, odkar smo nazadnje sedli v enega od civilnih zrakoplovov in poleteli preko prostranih pokrajin in mest, ki jih je nudil Flight Simulator X. Z izidom Microsoft Flighta, najnovejšega dela v trideset let trajajoči (prvi del je vzletel že davnega leta 1982) franšizi simulatorja letenja, pa se bomo lahko ponovno povzpeli nad oblake.

Morda zdaj mrščite obrvi in se praskate po glavi, češ zakaj potem prvič tekom svojega obstoja (skupno je izšlo dvanajst iger ter nešteto uradnih in neuradnih dodatkov) v svojem naslovu nima "strašljive" besedice Simulator. Naj vam pojasnim.

Pri Microsoftu so se za takšno potezo odločili z dobrim razlogom. Najnovejši "simulator" je namreč strog in neodpustljiv simulacijski model, ki je v prejšnjih različicah nedeljskim letalcem, ki so iskali zgolj kratkotrajno zabavo in zračne lupinge, paral živce, zamenjali z mnogo prijaznejšim in dostopnejšim, na trenutke skorajda že arkadnim modelom letenja. Vendar preden ob teh bogokletnih besedah stari mački snamete svoje "rejbenke" in slečete svojo "bomber" jakno, najprej globoko vdihnite in berite dalje, saj stvari niso tako zelo črne, kot se morda zdijo na prvi pogled.

"Nekoč ste potrebovali doktorat ..." Kot že omenjeno, so »Flight Simulatorji« od nekdaj veljali za izredno težke igre, saj se niti en del celotne izkušnje ni nikoli trudil biti prijazen uporabniku ali privlačen posameznikom, ki že sicer niso bili natančno poučeni v delovanju zgorevalne komore. Bolj kot igre so bili res simulatorji v pravem pomenu besede, česar tudi niso nikoli skrivali. Več stostranske priročnike, ki so prišli v paketu z igro, si moral naštudirati že, da si se sploh znašel v osrednjih menijih, kaj šele na letalski stezi.

Resnično so bili kompleksne, frustrirajoče in neodpustljive zverine, ki so vsakogar, ki se je hotel "prešvercati" s površnim znanjem in miže letati med nebotičniki New Yorka, dodobra prežvečile, izpljunile in nato še poteptale. Na drugi strani pa so bili resni in predani letalski navdušenci, ki so pretrpeli desetine ur šolanja in prebiranja debelih bukev, nagrajeni z igriščem brez primere. Ne samo, da so se lahko usedli v praktično vsak obstoječ "frčoplan", z njim so nato lahko preletavali praktično celoten svet.

"...zdaj bo dovolj že osnovna šola" V novi različici pa stvari stojijo malce drugače. Maloštevilno občinstvo obsedencev z realizmom ne prinese dobička, zato so se pri Microsoftu odločili zapluti v bolj komercialne vode. Microsoft Flight je tako za razliko od svojih predhodnikov sprogramiran kot prava igra. Njen namen je pritegniti čim širšo publiko, bila pa naj bi nekakšen kompromis, v katerem bi lahko uživali tako začetniki kot izkušeni piloti, ki tudi v svoji dnevni sobi ne snamejo čelade.

Že kmalu po zagonu igre se boste znašli pod oblaki v letalski kabini lahkotnega, napol jadralnega letala Icon A5, kjer vas bo vodič z glasovnim usmerjanjem vodil čez osnove letenja, pristajanja ter seveda vzletanja. Mehaniko boste tudi v primeru, da ste popoln analfabet, zapopadli že v nekaj trenutkih. Za usmerjanje letala ne boste potrebovali replike kabine Boeinga 747, saj bo zadostovala že naveza miši in tipkovnice, spodobno pa lahko letite tudi z igralnim ploščkom. "Kaj pa profesionalna igralna palica, ki že več let nabira prah v mojem kotu?" sprašujete. Odlično bo doprinesla k vzdušju, kakšne večje uporabe pa od nje ne pričakujte, saj je letalski model sestavljen tako, da je enostavno ne potrebujete.

Igra postane malce težja in simulacijsko naravnana, če se odločite, da boste izklopili raznorazna pomagala. V tem primeru več klikanja po všečnih interaktivnih kabinah, določanje mešanice goriva in krotenje letala med zračnimi tokovi, katerih vpliv je odvisen glede na to, katerega aluminijastega ptiča upravljate. V osnovi se lahko usedete za krmilo lahkega in napol jadralnega Icon A5 ali težjega dvokrilca Boeing PT-17 Stearman, v spletni trgovini pa so na voljo še Maule M-7-260C, P-51 Mustang, Mitsubishi A6M2 Zero ter "morski pes" P-40.

Visoko v nebo Naslednja reč, ki MS Flight izdaja kot "navadno" igro, je prisotnost številnih misij, s katerimi nabirate izkušenjske točke in ki vam zapolnijo čas, tako da skoraj nikoli ne letite brezciljno. Izzivi segajo od izvajanja akrobatskih manevrov do iskanja zakladov in umirjenega geografskega raziskovanja, kjer je vaša naloga odkrivanje resničnih znamenitosti, ki se nahajajo na otočju Havajev.

Svet v katerem se znajdete je dovolj velik, da boste za podrobno raziskovanje porabili kar lep čas. Pokrajina, ki jo spoznavate z neba, je izjemno prijetna tudi na pogled. Sončni vzhodi, neskončni gozdovi, potoki, neskončno sinje modro morje in redko posejana mesta resnično poskrbijo za odlično vzdušje, dodatno pa pripomorejo še spreminjajoče se vremenske razmere. Manjša zamera gre le na število talnih podrobnosti, kjer v nizkih preletih očem ne ostane skrito, da so gozdovi in stavbe v večini primerov še vedno zgolj generične teksture.

Otok duhov Bolj kot pomanjkanje visokih nebotičnikov in dreves pa bode v oči mrtvo okolje. Kljub temu, da imate na poti dostikrat spremljevalca, ki vas skuša zabavati z nenehnim čvekanjem ali igranjem glasbil, Havaji v Flightu bolj spominjajo na kakšen opustošen zombijevski otok. Razen že omenjenih sopotnikov namreč nikjer ne boste uzrli ene same žive duše. Tudi v zraku ne. Edino kar vas lahko reši osamljenosti je večigralski način, ki podpira do šestnajst igralcev. Pa tudi tu ne pričakujte gneče na letališčih, saj boste redko uzrli kaj več kot enega ali dva soletalca.

MS Flight ima res nekaj pomanjkljivosti. Okleščen simulacijski model, površno teksturirano okolico, prazen svet ... Ampak preden ga odpišete se morate zavedati nečesa - je popolnoma brezplačen. In za svojo "ceno" nudi ogromno. Resda je za celostno izkušnjo potrebno odpreti denarnico, saj boste edino tako lahko dostopali do vseh otokov in letal (niso ravno poceni), ki so trenutno na voljo, vendar že z osnovno različico dobite polnopravno "simulacijo", ki brez težav konkurira marsikaterim plačljivim izdelkom, predvsem pa v dandanašnji poplavi generičnih nedomišljijskih naslovih nudi drugačne vrste sprostitev in umik iz realnosti.  

Ocena: 74

Igrala: PC Zvrst: simulacija letenja Razvijalec: Microsoft Založnik: Microsoft

Lestvica ocen

1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20 - Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte