Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 4. 2013,
22.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tiskalnik Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 11. 4. 2013, 22.55

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: HP Deskjet Ink Advantage 4615 All-in-One

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
4615 ciljni skupini kupcev, gospodinjstvom, ne ponuja brezžične funkcionalnosti nove generacije HPjevih tiskalnikov in naprav vse-v-enem, a je tisk poceni, kakovost izdelkov pa več kot solidna.

Res škoda, da tiskalnik Deskjet 4615 ni oplemeniten z brezžično povezljivostjo, ki je pravzaprav osnovna oprema marsikatere naprave iz lanske Hewlett-Packardove nove linije tiskalnikov. Zaradi skromnih dimenzij, obče dobre kakovosti izrisa in spodobne hitrosti tiska bi kaj lahko postal pomemben član manjših pisarn, kjer je prostorski menedžment bistven. Trg več-funkcijskih naprav za gospodinjstva je namreč že dodobra zasičen z izdelki praktično vseh proizvajalcev, ki v svetu tiska kaj pomenijo in glede na to, da testirani 4615 s skoraj sto-evrsko cenovno nalepko vendarle ni med najcenejšimi "budgetnimi" multipraktiki, je tržni uspeh pod velikim vprašajem.

Performans Proizvajalec na škatli navaja podatek, da je hitrost izrisa barvnih izdelkov skoraj enaka hitrosti tiskanja črno-belih strani (7,5 na minuto proti 8 na minuto). Ker naš preizkus ni potekal v testni komori s stoodstotno optimalnimi pogoji za tisk, sta v praksi obe številki malce nižji (približno 3 proti 5 na minuto), s tem pa se malce pokvari tudi zgoraj navedeno razmerje barvno/črno-belo. Gumb na štoparici sem sicer pritisnil v trenutku, ko sem tiskalniku poslal ukaz za začetek tiska – tako je vštet tudi čas priprave na delo, ki je v povprečju znašal med 15 in 20 sekundami.

Najvišja ločljivosti tiskanja je 4800 x 1200 dpi (dots per inch – pik na palec), a je izris pri tako visoki kakovosti razen v redkih primerih (tisk fotografij na namenski papir) za domačega uporabnika zaradi višje porabe črnila in podaljšanega čakanja na dokumente popolnoma nepraktičen. Za nameček je natisnjen tekst, ki ga bo testirana naprava bljuvala najpogosteje, vsaj meni videti malodane enak pri 300 in 1200 dpi, razlike najbrž ne bo opazilo tudi povprečno gospodinjstvo z Deskjetom 4615.

Tiska fotografij ločljivosti 600 dpi in več na navaden papir ne priporočam, saj jih je zaradi visoke zgoščenosti (mokre) barve na relativno majhnem shranjevalnem pladnju težko obvarovati pred zgubanostjo. Če že, uporabite foto-papir HPja oziroma katerega koli drugega proizvajalca. Tisk fotografije klasičnih mer (4 krat 6") pri najvišji ločljivosti zmore trajati tudi dlje kot eno minuto, je pa kakovost v skladu s poreklom HPjevih brizgalnih tiskalnikov seveda neoporečna. 4615 ponuja (sicer malce omejen) tudi tisk do roba strani, kar bodo najbrž požegnali predvsem amaterski oblikovalci letakov (druge uporabnosti te prvine za domačega uporabnika namreč ne vidim).

Ob tiskanju zna All-in-one dokumente tudi skenirati, jih fotokopirati in jih pošiljati po faksu. Opevan način delovanja brez računalnika je smotrn le in zgolj zaradi druge in tretje naštete lastnosti, saj 4615 nima možnosti tiska iz oblaka (ePrint), lokalnega omrežja ali pomnilniškega medija. Fotokopiranje je mogoče do kakovosti 600 dpi, naprava pa se pri izstreljevanju kopij v tem načinu delovanja tudi precej podviza. Za faksiranje ima tiskalnik vgrajen telefonski modem in številčnico – prepričan sem sicer, da se tipke ne bodo izrabile nikoli, saj je faksiranje ciljni skupini uporabnikov najbrž osmo čudo. Optično branje me je prijetno presenetilo predvsem na račun hitrosti – tudi pri najvišji ločljivosti (1200 dpi) in (privzeti) 24-bitni barvni globini je bil postopek namreč končan bliskovito.

Kaj ima in česa nima? V škatli z napravo so 4 kartuše vrste Ink Advantage, ki celoten mavrični spekter na papir zlivajo po barvnem modelu CMYK (cyan, magenta, yellow, key - sinja, vijolična, rumena in črna). HP pravi, da njihovi tiskalniki zaradi nove tehnologije porabijo manj črnila, kar je potrdil tudi vzporeden test zelo podobne naprave drugega proizvajalca, ki si jo lastim sam – ob popolnoma enaki kvoti barvnih in črno-belih fotografij je HP 4615 glede na podatke priložene programske opreme obeh tiskalnikov porabil skoraj 40 odstotkov črnila manj! Impresivno.

Varčevanje z osmi x, y in z se na prvi pogled zdi dobra ideja, a bo uporabnik kmalu ugotovil, da tovrstna skromnost terja svoj davek. Deskjet 4615 namreč nima obračalnika listov, zelo skopo odmerjen pa je volumen tako podajalca papirja (80 listov) kot pladnja za sveže natisnjene dokumente (25 listov).

Praktičnega povezovanja na daljavo tiskalnik ne pozna – edini način komunikacije z računalnikom je prek vmesnika USB 2.0. Ker Wi-Fi sprejemnika oziroma mrežnega priključka ni, je povezovanje v lokalno mrežo seveda izključeno – prav zaradi tega po mojem mnenju odpade tudi umestitev v moderne pisarniške prostore. Odsotnost povezave s spletom seveda pomeni tudi nezmožnost uporabe HPjeve storitve tiskanja iz oblaka ePrint. Monokromatski zaslon je zaradi manka naprednejšega početja tako največkrat obsojen na prikaz prgišča nastavitev in stanja črnila.

Prostora je dovolj le še za epilog – čeprav se bo začetna investicija v HP Deskjet Ink Advantage 4615 All-in-One morda komu za funkcionalnosti, ki jih ponujajo tudi naprave za 50 evrov, zdela pretirana, je v zakup treba vzeti predvsem tradicionalno kakovost izrisa, ki jo ponujajo HPjevi brizgalni tiskalniki, in prihranek črnila. Roko dam v ogenj, da se bo barva v kartušah z oznakami C, M in Y posušila, še preden jih bo povprečen uporabnik uspel izsesati v celoti …

Splošna ocena: 8

Legenda ocen

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Mere: 448 x 352 x 207 mm Teža: 6.27kg Delovni spomin: 128 MB SDRAM Kapaciteta podajalnika papirja: 8 listov Hitrost izpisa črno-belo: 5 str/min Hitrost izpisa barvno: 3 str/min Hitrost izrisa fotografij: do 60 sekund Najvišja ločljivost tiskanja: 4800 x 1200 dpi Podprti mediji: / Optični bralnik: do 1200 dpi Fotokopiranje: do 600 dpi Najvišja poraba energije: 15,1 W

Ne spreglejte