Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
8.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Asus prenosnik računalnik Vtisi Vtisi ocenili smo

Četrtek, 28. 2. 2013, 8.23

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: Asus K56

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Asusov prenosnik K56 je ujet med dvema svetovoma, saj združuje lastnosti lahkih in prenosnih ultrabookov s klasičnimi prenosniki, ki v sebi skrivajo močnejša računska in grafična jedrca.

Asusov prenosnik K56 je ujet med dvema svetovoma, saj združuje lastnosti lahkih in prenosnih ultrabookov s klasičnimi prenosniki, ki v sebi skrivajo močnejša računska in grafična jedrca.

Kovinsko ohišje prenosnika K56 je relativno tanko, v sebi pa skriva učinkovit Intelov procesor i5 Ivy Bridge, ki s svojo učinkovitostjo zagotavlja daljšo vzdržljivost baterije. Ob gorenjsko varčnem procesorju se skriva grafični tiger, ki mu je nekoliko manj mar za okolje. Grafična kartica NVIDIA GeForce GT 635M je tisti element prenosnika, ki ob optičnem pogonu Asus K56 loči od ultrabookov, mu daje večjo uporabno vrednost, a nekoliko omejuje njegovo prenosljivost. Gre torej za prenosnik, ki išče optimalno razmerje med zmogljivostjo, učinkovitostjo in vzdržljivostjo. Vprašanje je predvsem, kaj od prenosnika pričakuje uporabnik.

Baterijo lahko zamenjate v trenutku Črn aluminij z zaznavno teksturo pokrova na spodnji strani kazi malce neugledna plastika, ki pa na srečo večino časa ne bo vidna in pravzaprav prinaša kar nekaj lastnosti, ki jih pri prenosnikih običajno pogrešamo. Tako tu najdemo vratca, ki omogočajo nadgradnjo delovnega pomnilnika (RAM), dejanje, ki bo verjetno prišlo prav čez kakšno leto, saj štiri gigabajte vgrajenega za trenutno uporabo običajnega uporabnika povsem zadošča. Prek duri lahko zamenjamo tudi trdi disk, v veliko veselje pa bo poslovnežem možnost preproste zamenjave baterije, vpete na zadnjo stranico. Tako na sestanku nikdar ne bo zmanjkalo elektronov.

Na sprednji stranici sta čitalec kartic in množica indikatorjev, druga pa zaradi že omenjene baterije nima vhodov. Levo boste našli priključek za USB 3.0, napajalni kabel in videoizhoda (HDMI, D-sub), precej pa izstopajo hladilne reže, kar bo morda motilo levičarje. Na desni najdemo že skoraj pozabljeni optični pogon, nekaj vhodov USB 2.0 in zvočne izhode.

Spodoben zaslon in grafična okrepitev Srebrno in črno notranjost prekinja 15,6-inčni zaslon z ločljivostjo 1366 x 768, ki ima dovolj dober vidni kot, da pogled med uporabo nikdar ni bil nejasen, nas je pa precej bolj motil svetleč premaz, ki zaradi odseva omejuje uporabnost na prostem. Črna tipkovnica je bila nagnetena, torej taka, kot smo je pri večini prenosnikov vajeni. Ločenega numeričnega dela ne boste našli, smerne tipke pa so malce utesnjene v množici sosed. Sledilna ploščica je bila na drugi strani dovolj velika in udobna, pa tudi čez njeno odzivnost se ne moremo pritoževati.

Čeprav je Asus K56 relativno tanek, daje občutek trdnosti, le pokrov z zaslonom je nekoliko preveč upogljiv. Na voljo sta dva modela, osnovni, ki uporablja grafično kartico Intelovega procesorja, torej HD 4000, in K56CM, ki smo ga imeli na testu. Ta se ponaša z že omenjeno ločeno grafično kartico NVIDIA GeForce GT 635M, od katere ne gre pričakovati velikih presežkov, saj se ta uvršča v srednji razred kartic za prenosnike, vendar pa je v testu 3DMark 11 dosegala več kot še enkrat boljše rezultate od procesorske grafike. Za izpolnjevanje srednjih zahtev v igrah torej povsem dovolj, igričarji pa bodo še naprej prisegali na navite domače mlinčke.

Nadomestilo za domač in služben mlinček V Asusu K56CM smo našli konfiguracijo prenosnika, ki v pozitivnem smislu odstopa od povprečja. Zadovoljivo hiter in varčen procesor, ne tako varčna, a še kako dobrodošla grafična kartica in štirje gigabajti delovnega pomnilnika v kombinaciji s prostornim 500-gigabajtnim trdim diskom bodo zadovoljili večino uporabnikov. Tokrat ne gre le za prenosljivost, gre za to, da bo Asus K56 z lahkoto nadomestil vaš stari računalnik tako doma kot v službi, vi pa boste z nakupom ubili dve muhi na en mah.

Splošna ocena: 8

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Dimenzije: višina 2,1 cm x širina 38 cm x globina 26,6 cm Teža: 2,3 kg Zaslon: 15,6" (1366 x 768) Procesor: Intel Core i5-3317U 1,7-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Nvidia GeForce GT 635 M 2GB, Intel HD 4000 Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1600 MHz Disk: 24 GB SDD + 500 GB HDD Optična enota: DVD RW Zvok: vgrajeni stereo zvočniki, vgrajen stereo mikrofon Operacijski sistem: Windows 8 Omrežje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: 1,3 MP kamera Baterija: 4-celična 2950mAh Priključki, vhodi, izhodi: VGA, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, vhod Ethernet), vhod za mikrofon, vhod za slušalke, SD, SDHC in SDXC spominske kartice

Ne spreglejte