Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
19.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

računalnik Fujitsu Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 19.42

2 meseca, 1 teden

Ocenili smo: All-in-One Esprimo X913T

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osma izdaja Windowsov vzbuja mešane občutke zaradi vmesnika Metro, ki na namiznih računalnikih izgubi del svojega smisla. Zato smo preizkusili računalnik, ki ga krasi 23-palčni zaslon na dotik.

Esprimo X913-T je računalnik iz trenutno še precej redke vrste sobnih mlinčkov, ki se držijo koncepta "vse v enem". Fujitsu je v svojem Esprimu namreč združil namizni računalnik, ki ga je stisnil v majhen paketek s stojalom, in zaslon, ki mu je iz tabličnega sveta dodal lastnost zaznavanja dotikov. Hudo priročna lastnost glede na to, da je rokovanje z zadnjo (osmo) različico operacijskega sistema Windows veliko bolj naravno in lažje, če nismo omejeni le na tipkovnico in miško, pa še prijatelji bodo več kot navdušeni nad možnostjo igranja fliperja neposredno na zaslonu.

Nič kaj razburljivo notranjost … Pa gremo po vrsti, v ličnem, a ob zaslonu skoraj neopaznem podstavku tiho čemi Intelov procesor i5, ki bije pri 2,9 gigaherca in ga podpirajo štirje gigabajti pomnilnika. Resnično neimpresivne številke, ki nas pri namiznih računalnikih ne navdušujejo, ločena grafična kartica je prav tako izginila v neznano, trdi disk s 500 gigabajti prostora pa je pri 5.400 obratih razmeroma počasna stvar. Tako je All in One Esprimo resnično primeren le za pisarniško delo, kjer zaradi kompaktnosti, neslišnosti delovanja in prihranka prostora blesti in nezahtevne uporabnike, ki doma radi pogledajo kakšno filmsko uspešnico in odigrajo nekaj iger fliperja.

… zasenči odličen zaslon na dotik Ima pa strojna oprema tokrat obroben pomen, ob glamuroznem postavljaču, ki jo zakriva, je tako ali tako ne boste opazili. 23-palčni zaslon z matriko IPS, sliko v ločljivosti 1920 x 1080 in zaznavanjem hkratnega dotika vseh desetih prstov navdušuje, njegovo stojalo pa omogoča tudi postavitev v vodoravno lego. Stojalo je sicer malce nerodno in njegovo nastavljanje ni najbolj gladko, preprosto povedano se kar malce preveč upira našim poskusom iskanja najboljšega zornega kota. Svetilnost zaslona dosega 250 cd/m², edini očitek pa leti na malce preveč opazen odsev, ki je verjetno posledica matrike za zaznavanje dotika.

In dotikali se ga boste z užitkom. Fujitsu je sicer priložil odlično miško in dobro tipkovnico, vendar jih skoraj nismo uporabljali. Odzivnost na dotik je zelo dobra in zamika ni mogoče opaziti, čeprav lahko na zaznavanje včasih vplivajo odtisi, ki se jih rešimo z enim potegom krpe za prah. Resda se bo morda kdo moral malce privajati na vsaj na občutek malce večjo oddaljenost površine dotika in slike na zaslonu, kot smo je vajeni s tablic, vendar nas na testu to ni motilo.

Vedel bo, kdaj boste v bližini Nad zaslonom bedi kamera s senzorjem, ki z ultrazvokom zaznava, ali uporabnik bulji v zaslon ali pa ga že davno ni več na delovnem mestu. Precej praktično, če berete dolga besedila in pri tem ne želite skoraj psihopatsko vedno znova drezati miško, a se je izkazalo za presenetljivo nadležno, ko smo si želeli z malce večje oddaljenosti ogledati film. Takrat je zatemnjevanje in zaklepanje sistema vodilo k besnemu iskanju nastavitev in izklopu funkcije. Senzor s kamero je celo sposoben prepoznavati različne uporabnike in samodejno odklepati njihove profile, so pa tehnološki navdušenci varnostno rešitev brez posebnega napora onesposobili s fotografijo uporabnika, prikazano na tablici.

Naj omenimo še, da so se pri Fujitsuju zaradi kompaktnosti ohišja odrekli optičnemu pogonu, a hkrati niso skoparili pri štirih priključkih USB 3.0, še dveh dodatnih s številko 2.0 in vgrajenim čitalcem spominskih kartic.

Zabavna igrača za resno pisarniško delo Uporaba računalnika Esprimo X913-T je bila zabavna, zaslon na dotik nas je navduševal, preostala oprema pa je bila za namizni računalnik razmeroma podpovprečna. Tudi sicer menimo, da bo koncept "vse v enem" našel svoje mesto predvsem v poslovnih okoljih, ki bodo bolj izkoriščala njegove potenciale in lažje plačala višjo ceno, ki je posledica implementacije zaslona na dotik, se navduševale nad prihranki energije, hkrati pa se manj zgražale nad računskimi sposobnostmi vgrajenih komponent. Vseeno pa se bo tudi v pisarnah vedno znašla skupina sodelavcev, ki bo na odličnem zaslonu na dotik vedno znova rušila direktorjeve rekorde v fliperju.

Splošna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti:

Dimenzije: 55,4 cm x 22,5 cm x 43,3 cm Teža: 8,62 kg Zaslon: Na dotik, 23" (1920 x 1080), svetlost 250 cd/m, vidni kot 178°/178° Procesor: Intel Core i5-3470T 2,9-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Intel HD 2500 Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1600 MHz Disk: 500 GB, 5400 rpm Optična enota: Brez Zvok: Realtek ALC663 in stereo zvočnika Operacijski sistem: Windows 8 (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: s senzorjem prisotnosti Priključki, vhodi, izhodi: DVI, VGA, 4x USB 3.0, 2x USB 2.0, Micro HDMI, vhod Ethernet, vhod za mikrofon, vhod za slušalke, čitalec spominskih kartic

Ne spreglejte