Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
7. 2. 2012,
16.31

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nikon

Torek, 7. 2. 2012, 16.31

5 let, 8 mesecev

Nikon predstavil nova profesionalna aparata D800 in D800E

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nikon je danes uradno predstavil nov fotoaparat D800, ki ga namenja predvsem profesionalnim fotografom in videografom. Model D800E pa je različica za posebne namene.

Med tehničnimi lastnostmi sta tipalo polnega formata FX z ločljivostjo 36,3 milijona pik in zmogljiv slikovni procesor EXPEED 3 (tega so predstavili pri najzmogljivejšem Nikonovem fotoaparatu D4), kar naj bi po zagotovilih proizvajalca združevalo ustvarjalni potencial, primerljiv s fotoaparati srednjega formata, ter priročnost in prilagodljivost fotoaparatov DSLR. Tipalo na steroidih Nikonov novinec nagovarja tudi tiste, ki snemajo videoposnetke višje kakovosti. Zajemajo jih lahko pri polni ločljivosti 1080p v formatih FX in DX s hitrostjo 30p, 25p ali 24p, pri ločljivosti 720p pa s hitrostjo 60p, 50p in 25p v skupni dolžini do 29 minut in 59 sekund.

Tipalo za prepoznavanje scen ima 91 tisoč RGB-točk, kar, zatrjujejo, zelo izboljša samodejno ostrenje in sledenje premikajočim motivom ter izpopolni delovanje tudi pri najtežjih svetlobnih pogojih. Novi D800 lahko posname do 4 posnetke na sekundo v formatu FX v vseh načinih izreza, v formatu DX pa se hitrost zajema z vgrajenim baterijskim držalom zviša na 6 posnetkov na sekundo.

Nadgrajena elektronika aparata D800 omogoča do 850 posnetkov ali slabo uro videoposnetkov pri ogledu v živo z enim samim polnjenjem litij-ionskega akumulatorja. Nov aparat sprejema tako hitre pomnilniške kartice CF (UDMA 7) kot tudi SD (SDXC in UHS-1), hitro povezljivost z zunanjimi enotami pa zagotavlja vgrajen vmesnik USB 3.0.

D800 za splošne, D800E pa za posebne namene Novi fotoaparat bo na policah slovenskih trgovin od 22. marca po priporočeni maloprodajni ceni 2.899 evrov. Nekoliko dražja bo različica D800E, ki je razen ene podrobnosti povsem enaka različici D800: D800E nima nizkopasovnega filtra, kar po eni strani omogoča zajem izjemno ostrih fotografij, po drugi pa veča tveganje pred nezaželenimi učinki, kot sta učinek Moire in kromatska aberacija. Ta prirejena različica je posebej primerna za naravoslovno fotografijo in fotografiranje oglasov in izdelkov v studijskem okolju, ima pa dodatno priloženo programsko orodje, ki pomaga pri morebitnem pojavu omenjenih učinkov. Ker pa gre pri D800E za resnično poseben aparat, ki ga je treba ustrezno predstaviti in upoštevati pri svetovanju za nakup, bo D800E v primerjavi z D800 na voljo le pri tistih prodajalcih, ki so pri Nikonu deležni najvišje stopnje in obsega izobraževanja.

Ne spreglejte