Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
6. 4. 2011,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 6. 4. 2011, 9.29

8 let

Mobilni telefon Nokia C7

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nokia C7-00 je eleganten in vsestransko uporaben mobilnik, ki utegne največjega proizvajalca mobilnih telefonov znova popeljati na pota stare slave.

Finska Nokia je z novim modelom C7 dokazala, da se znova vrača med vodilne proizvajalce mobilnih telefonov. Po predstavitvi pametnega telefona N8, ki predstavlja vrh Nokiine ponudbe, so Finci kmalu za njim na trg poslali cenejšega in nekoliko manj zmogljivega brata z oznako C7. Elegantna in všečna oblika, kovinsko ohišje in velik zaslon na dotik privlačijo poglede tako ženskih kot moških oči.

Nov svet z neomejenimi možnostmi

Uporabniška izkušnja je za tiste, ki so do zdaj uporabljali klasične telefone, v prvih korakih precej drugačna. Vendar po dnevu ali dveh spoznavanja s telefonom ugotovimo, da se nam je odprl nov svet s skoraj neomejenimi možnostmi. Fotoaparat z 8 milijoni pik, kamera z visoko ločljivostjo, brezplačna navigacija z glasovnim vodenjem, vgrajena družabna omrežja, številne brezplačne aplikacije so le nekatere izmed njih, ki bodo zagotovo prepričale dosedanje uporabnike nekoč zelo priljubljene finske znamke.

Na prvi strani ima mobilnik le tri fizične tipke, ob strani pa še nekaj dobro odzivnih tipk. Te odlično služijo za nastavitev glasnosti, fotografiranje in snemanje, vključno s povečevanjem ("zoomiranjem") posnetkov. Navduši nas vzmetna tipka, s katero preprosto zaklenemo in odklenemo aparat, kar sicer lahko nastavimo tudi prek zaslona ali samodejno, vendar je najmanjši možni čas avtomatskega zaklepanja eno minuto. V stanju mirovanja se sicer na odličnem zaslonu OLED z močnimi barvami na zaslonu prikazujeta ura in datum, ki kljub črnini ves čas z belo barvo prikazuje želene informacije. Pri tem je treba poudariti, da ima aparat na zaslonu vgrajen senzor svetlobe, ki nam na podlagi zunanjih pogojev prilagaja kontrast zaslona. To nas še posebej razveseli pri sončnem vremenu, kjer pogosto prihaja do odseva svetlobe iz okolice, vendar pa ga kljub temu povsem ne izniči. Če ponoči zaradi minimalne svetlobe, ki ga oddaja zaslon, ne uspemo zaspati, telefon preprosto obrnemo z zaslonom navzdol. Tri domače zaslone je mogoče prilagoditi ne le s priljubljenimi ozadji, temveč tudi s stiki, aplikacijami in še čim.

Zaslon na dotik nas občasno pusti na cedilu

Nekoliko začetne zadrege je opaziti z upravljanjem zaslona na dotik. Brskanje po spletu zna predvsem močnejšemu spolu z debelejšimi prsti predstavljati nekaj težav, ki pa jih elegantno rešimo z nastavitvijo na veliko oz. največjo pisavo. Pisanje kratkih sporočil ali elektronske pošte z nekaj vaje postane lahkotno. Lahko ga opravimo prek numerične tipkovnice, če aparat postavimo v ležeče stanje, pa se nam prikaže polna tipkovnica. Za prejeto sporočilo si lahko nastavimo več zvokov, hkrati pa začne utripati fizična tipka za meni. Brskanje po spletu je pravi užitek, tudi brskanje po že obiskanih straneh je s pojavnimi okni preprosto. Najnovejši operacijski sistem Symbian^3 se zelo dobro obnese pri velikem številu sočasno odprtih aplikacij in deluje stabilno.

Navigacija brezplačna in natančna

Navigacija je naravnost osupljiva. Ovi zemljevidi, ki nam jih Nokia zagotavlja doživljenjsko brezplačno, so hitri, natančni in priročni. Ponujajo nam ogromno interesnih točk, z restavracijami in lokalnimi znamenitostmi vred. Glasovno vodenje, tudi v slovenskem jeziku, je zelo dobro in natančno. Samostojnih navigacijskih naprav odslej ne potrebujete več, saj nam mobilnik omogoča navigacijo tako za avto kot tudi pešce.

Fotografije za družinski album

S fotoaparatom ločljivosti osem milijonov slikovnih pik in dvojno LED-bliskavico lahko naredimo fotografije, ki jih bomo s ponosom uvrstili v družinski album. Tudi nočni posnetki nas pozitivno presenetijo. Zaradi zasnove plastičnih leč, ki so ves čas nastavljene na ostrenje v neskončnost, nam ni treba posebej ostriti slike. To pomeni hitrejše fotografiranje, pa tudi snemanje videa je ostrejše. Slaba stran takšnih leč pa je, da ne moremo ostriti objektov, bližjih od 50 cm. Za zajem fotografij je na voljo celih 8 GB spomina, ki pa ga lahko še razširite z dodatno spominsko kartico.

Zmogljivost baterije je pri vseh pametnih telefonih z veliki zasloni in številnimi požrešnimi aplikacijami resna, a razumljiva težava. Ob običajni uporabi telefona polnilca ne bomo pogrešali do tri dni, medtem ko bomo z uporabo aplikacij in navigacije od njega dnevno odvisni.

Nokia C7-00 je všečen, zmogljiv in vsestransko uporaben telefon, ki ima potencial, da po nekajletnem zatišju predrami ljubitelje te skandinavske znamke. Čeprav deluje na operacijskem sistemu Symbian^3, ki ga uporablja zgolj Nokia, ponuja zavidljivo število zanimivih aplikacij, ki lahko po kakovosti in stabilnosti tekmujejo z Androidi in iPhoni.

Splošna ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 - Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Karakteristike

Ne spreglejte