Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
10.35

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Sobota, 19. 12. 2015, 10.35

2 meseca

Microsoft Lumia 550: s katrco pač ne moreš vleči prikolice za tovornjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lumia 550 je cenejši predstavnik nove serije Microsoftovih telefonov, na katerih teče operacijski sistem Windows 10. A zaradi šibkejšega strojnega jedra je izkušnja počasna in okorna.

V zadnjih letih si je na trgu nizkocenovnih pametnih telefonov Microsoft ustvaril renome enega najboljših proizvajalcev, saj je znal ponuditi dovolj zmogljive naprave po zelo konkurenčnih cenah. Ker je na njih tekel lahkoten in manj požrešen operacijski sistem Windows Phone, so telefoni delovali enako gladko kot konkurenčni predstavniki Androida tudi s šibkejšimi strojnimi komponentami.

Z novo serijo telefonov Lumia pa je Microsoft presedlal na novi operacijski sistem Windows 10, ki pa je strojno gledano precej bolj zahtevna pošast. Medtem ko pri zastavonoši serije, Lumii 950, to ne pride do izraza, je zelo opazno (in moteče) pri predstavniku nižjega razreda, Lumii 550.

Minimalističen in nekoliko generičen videz Lumia 550 na prvi pogled spomni na nekaj mesecev starejšo sestrico Lumio 640, s svojim oglatim videzom pa deluje nekoliko generično in ne vzbudi pretiranih čustev. Telefon ima sicer v roki dober oprijem, masivno plastično ohišje pa daje občutek trdoživosti in odpornosti.

Hrbtni del ohišja je snemljiv, tako da lahko elegantno dostopamo do baterije in jo po potrebi vzamemo ven (koristno, če telefon "zmrzne"), pod pokrovom pa se skrivata tudi reži za kartici microSIM in microSD.

Za ta denar bi težko dobili boljši zaslon Bolj kot oblika in videz telefona pa navduši 4,7-palčni zaslon, ki ga pred praskami ščiti Gorilla Glass tretje različice. Da ne bo pomote, ne gre za kakšen vrhunski zaslon, ki ga najdemo pri najboljših predstavnikih pametnih telefonov, a za to ceno boste težko našli boljšega.

Slika, ki jo prikazuje v ločljivosti 1280 x 720 točk, je namreč zelo ostra in barvita. Tekst je berljiv tudi pri manjši pisavi, fotografije detajlne, barve pa nasičene. Z nekaj igranja z nastavitvami pa sliko na zaslonu lahko prilagodimo, da bolj ustreza našim očem. Če se nam zdi preostra in preveč v oči bodeča, lahko že s potegom enega samega drsnika nastavimo bolj tople barve in nižjo osvetlitev.

Če fotografirate podnevi, potem boste s fotoaparatom zadovoljni Fotoaparat, ki v osrednjem načinu zajema slike s petimi, selfije pa z dvema milijonoma slikovnih pik (5MP/2MP), je soliden, a nič več kot to. Recimo, da ustreza standardom svojega cenovnega razreda.

Izbire ločljivosti, v kateri želite zajeti sliko, aplikacija ne pozna, kakor tudi ne omogoča panoramskega posnetka – za to boste morali v digitalni trgovini poiskati ustrezne druge programe. O kakšnih timelapse posnetkih prav tako lahko samo sanjate. Edine nastavitve, ki jih vmesnik ponuja "iz škatle", so izbira formata (4:3 ali 16:9), ravnovesje beline, ISO, hitrost zaslonke in osvetlitvena avtomatika.

V dobrih osvetlitvenih pogojih (beri: dovolj dnevne svetlobe) so fotografije ostre in podrobne, prav tako je dober tudi kontrast. Ko se zmrači, pa fotografije postanejo bolj zrnate in manj jasne. Občasen nedeljski fotograf bo s fotografijami na splošno zadovoljen, kdor pa rad na sprožilca pritisne vsaj nekajkrat dnevno, bo moral poseči po kakšnem drugem telefonu, saj ga bo Lumia 550 slej ko prej razočarala.

Celovečercev ne boste snemali Zadnji stavek velja tudi za navdušene ustvarjalce videoposnetkov. Najvišja ločljivost, v kateri kamera zajame video, je namreč 720p, ampak to je morda še najmanjša težava. Bolj nadležen je občuten padec kakovosti pri slabši svetlobi ter težave s stabilizacijo, kadar snemamo v premikanju. Primere najdete spodaj.

Pri enakomernem premikanju po ravnem terenu (vožnji) težav s stabilizacijo ni toliko, jih je pa nekaj z ohranjanjem ostrine.

Velike težave s stabilizacijo slike nastanejo že pri navadni hoji. Čeprav gre za mirno hojo, je na posnetku videti, kot da gre najmanj za potres.

Pri statičnem videu oziroma pri snemanju na mestu so posnetki še kar dobri, le pri premikanju telefona levo in desno se nekoliko izgubi ostrina videa.

Enoten sistem, ki povezuje vse naprave. Kje smo že to videli? Vse naštete funkcije telefona pa so v resnici pri novi Lumii na stranskem tiru. Osrednja lastnost, s katero se Lumia 550 razlikuje od tekmecev, je namreč operacijski sistem Windows 10 Mobile. Ta po videzu in delovanju spomni na Windows Phone 8, a je v resnici zgrajen na temeljih polnopravne različice novih Oken, ki jih najdemo na računalniških namizjih in konzoli Xbox One.

Gre za novo strategijo, s katero Microsoft želi popolnoma poenotiti in sinhronizirati naprave z njihovim operacijskim sistemom. Podobno kot to že nekaj časa (vsaj približno) počne tudi Apple, samo še korak dlje, saj gre dejansko za isti operacijski sistem. V teoriji se to morda sliši super, a praksi je vse kaj drugega. Brez porodnih krčev pač ne gre.

Skoraj tako, kot če bi Windows 10 namestili na Pentium II Operacijski sistem Windows 10, ki je med drugim eden od naših kandidatov za tehnološko novost leta, je odlična platforma … dokler imate pod pokrovom dovolj konjskih moči, da jo lahko poganjajo. Lumia 550 jih po naših prvih izkušnjah nima.

En gigabajt delovnega pomnilnika in štirijedrni procesor Snapdragon 210, ki bije pri 1,1 gigahercu, potrebam novega operacijskega sistema očitno ne zadostujeta. Predstavljajte si, da je to tako, kot če bi nova Okna naložili na prastari računalnik s procesorjem Pentium II, ali vpregli katrco s prikolico za tovornjak (malce pretiravamo). Preprosto ne gre.

Ustavi se že pri zagonu spletnega brskalnika V praksi se to zelo hitro pokaže z upočasnjenim delovanjem in odzivanjem telefona. Ko smo mu na našem testu zadali kakšen "zahtevnejši" ukaz, na primer odpiranje spletne strani, je za svojo izvršitev v veliko primerih potreboval vsaj sekundo ali celo več. Telefon je naprava, ki mora biti odzivna in večopravilna, prehod med opravili pa mora potekati brez zatikanja.

Naj še izpostavimo, da mobilna različica novih Oken na telefonu pobere kar pet gigabajtov spomina, kar pomeni, da Lumii 550 ostanejo na razpolago samo še trije. Njen skupni notranji pomnilnik namreč znaša samo oseb gigabajtov, a na srečo se tega lahko do 200 gigabajtov razširi s pomočjo spominske kartice.

Ko potegnemo črto Lumia 550 ne izstopa v ničemer, a si tega z novim operacijskim sistemom Windows 10 močno želi. Žal ji ravno na tem področju najbolj spodleti, saj je strojno srce telefona prešibko za poganjanje napredne platforme, ki je svoj pohod šele začela.

Če na vsak način želite okusiti nova Okna na mobilnikih, a ne bi radi preveč izpraznili svoje denarnice, potem posezite po mali Lumii. Če je vaša denarnica nekoliko debelejša, potem raje izberite Lumio 950. Če se vam ne mudi z okušanjem novih receptov, pa raje počakajte, da Okna še nekoliko dozorijo.

Ocena: 7

Ne spreglejte