Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 10. 2015,
16.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple Andrej Pirnat

Nedelja, 18. 10. 2015, 16.58

6 let, 6 mesecev

iPhone proti iPhonu: razlika ni samo v velikosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi iPhone, nova (r)evolucija. Tako kot lani tudi letos v dveh izvedenkah. Manjši 6s in večji 6s Plus. Pod drobnogled smo tokrat vzeli večjega brata in pogledali, s čim pogojuje višjo ceno.

Svet je zajela nova iPhone manija. Žepi uporabnikov se že na veliko polnijo z novo generacijo "telefona vseh telefonov", bančni račun tehnološkega giganta pa bogati kot še nikoli prej. Pri Applu so se pohvalili, da je novi iPhone prvi prodajni konec tedna zabeležil rekordne številke, bržkone pa k temu precej pripomore tudi večja rast njihovega podjetja na kitajskem trgu.

Kot je zdaj že v navadi, novi iPhone ponovno prihaja v dveh izvedenkah - iPhone 6s in 6s Plus. Po izčrpnem prvem vtisu različice 6s, smo sedaj v roke vzeli še njegovega večjega brata in si natančneje pogledali razlike med obema modeloma.

Večji, težji in ... okornejši? Prva in najočitnejša je seveda velikost. Zaslona v diagonalo merita toliko kot lani, torej 4,7 palca (11,93 cm) in 5,5 palca (13,97 cm), ohišji pa sta nekoliko zrasli in se zredili. Gre približno za tako razliko kot pri Samsungovi družini Galaxy med primerki S6, S6 Edge+ in Note 5.

iPhone 6s Plus je za svojo velikost zaslona precej velika naprava. Je namreč širši kot "phablet" Note 5, kar ga na trenutke naredi precej okornega za rokovanje. Sploh kadar imamo na voljo samo eno prosto roko. Zato pri večjem od obeh iPhonov še kako prav pride funkcija "dosegljivosti" (reachability), ki na zahtevo uporabnika (z dvakratnim rahlim pritiskom na osrednji gumb) vsebino zgornje polovice zaslona premakne v spodnji del.

Čeprav sta ohišji obeh z novimi materiali pridobili na trdnosti (nasvidenje afera Bandgate), pa na žalost še vedno nimata dobrega oprijema, saj sta precej spolzki. Relativno nevšečna lastnost, sploh pri takšnih proporcih.

Zmagovalec: iPhone 6s - je lažji in priročnejši za rokovanje

Zaslona se razlikujeta tudi v ločljivosti Različna velikost zaslonov seveda ne vpliva le na kozmetičen izgled telefonov, temveč tudi na uporabniško izkušnjo. Pri ogledu videa, igranju iger in tudi brskanju po spletu, je večji zaslon nedvomno bolj prijeten in pregleden. Če so vam tovrstne vsebine življenjskega pomena in vam telefon predstavlja nepogrešljivega multimedijskega spremljevalca, potem nimate kaj razmišljati v smeri manjšega, četudi je bolj priročen.

Čeprav se zaslona obeh modelov razlikujeta tudi v ločljivosti, je kakovost slike pri obeh izvrstna. Barve, ostrina in kontrast so na zelo visokem nivoju in se brez težav kosajo z najboljšimi predstavniki konkurence, ki se šopirijo s QHD zasloni (2560 x 1440). Oba iPhona sicer v strogo statističnem pogledu na tem mestu malce zaostajata, saj imata zaslona z ločljivostjo 1334 x 750 (6s), oziroma 1920 x 1080 (6s Plus).

Zmagovalec: iPhone 6s Plus - z večjo gostoto pikslov bolj sledi sodobnim trendom in drži stik s konkurenco.

Fotoaparat stopil stopničko višje Precej bolj temeljite spremembe kot zaslon, je bila deležna kamera iSight. Čeprav je že prejšnja veljala za eno boljših, so jo pri Applu še bolj dodelali in ji prvič po letu 2011 (4s) "nadgradili" ločljivost.

Prednja namenjena "selfijem" se lahko zdaj pohvali s kar 5 megapiksli, osrednja na hrbtu ohišja pa s kar 12 megapiksli. Prav tako zna pri 30 slikah na sekundo snemati videe v 4K ločljivosti, polni HD pa kar pri 60 slikah na sekundo. Novost je tudi nov način zajemanja slik imenovan Live Photos, ki ujame trenutke tik pred in tik po fotografiranju (skupaj 1,5 sekunde) ter sliko spravi v gibanje z enim samim dotikom prsta. Podobna zadeva je sicer prisotna na Nokijinih telefonih že nekaj let, spominja pa na popularne slike .gif.

Žal pa podobno kot lani, tudi pri letošnjih modelih kameri nista povsem enaki. iPhone 6s Plus se lahko pohvali z optično optimizacijo slike, pri iPhonu 6s pa je ta funkcija izostala. Gre za zelo koristno reč, ki kompenzira nemirno roko pri fotografiranju in zmanjšuje možnost nastanka zamegljenih slik.

Zmagovalec: iPhone 6s Plus - zaradi možnosti optične stabilizacije slik

Končni zmagovalec: iPhone 6s Plus Ko potegnemo črto in če v enačbo dodamo zmogljivejšo baterijo pri večjem primerku, torej 6s Plus, je zmagovalec očiten.

Večji brat ni večji samo po dimenzijah, temveč tudi po nekaterih drugih uporabnih lastnostih. Če spadate med zapečkarje, ki živijo mirno življenje brez kakšnih divjih akcijskih podvigov, potem si le omislite različico Plus. Če pa ste v prostem času tajni agent, superjunak ali pa bi radi le prihranili dodatnih 100 evrov, potem bo tudi "klasičen" model čisto dobra izbira.

Ne spreglejte