Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
20.06

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

HTC 10 HTC Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 20.06

2 meseca

HTC 10 – eleganten mobitel za tiste, ki niso pretirano ekscentrični

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

htc10 | Foto Uroš Miklavčič

Foto: Uroš Miklavčič

Da je HTC že nekaj časa v škripcih je znano in nad tem nisem pretirano navdušen. Tako z vidika konkurence na trgu, kot z osebnega stališča, saj mi je HTC že od nekdaj pri srcu.

Pri HTC-ju so večkrat pokazali, da so mojstri industrijskega oblikovanja, njihov Sense UI pa je bil zame vedno najlepša preobleka sistema Android. Letos HTC poskuša ponovno in njihov ponos je model 10 (da, samo število 10).

Pri pregledu specifikacij težko najdeš nekaj, kar bi zbodlo v oko. Po tem, ko so svoje paradne konje za letošnje leto pokazali že malodane vsi veliki igralci na trgu, se je tudi HTC držal preverjenega recepta s 4-jedrnim Qualcomm Snapdragon 820 čipovjem v navezi s 4 GB delovnega in 32 oz. 64 GB notranjega pomnilnika, ki se razširi s kartico micro SD (do velikosti 256 GB). Vse skupaj napaja 3.000 mAh baterija, ki vas zlepa ne bo pustila na cedilu - tudi po dnevu intenzivne rabe.

Celotno ohišje je obdano v, vsaj po občutku, debelo plast aluminija, ki daje zelo dober občutek kompaktnosti v roki. | Foto: Uroš Miklavčič Celotno ohišje je obdano v, vsaj po občutku, debelo plast aluminija, ki daje zelo dober občutek kompaktnosti v roki. Foto: Uroš Miklavčič

Zunanjost mobitela je nezmotljivo HTC-jevska. To pomeni aluminij v velikih količinah. Celotno ohišje je obdano v, vsaj po občutku, debelo plast aluminija, ki daje zelo dober občutek kompaktnosti v roki. To je bil moj prvi vtis, ko sem ga vzel iz škatle in ga prijel v roko.

Na zadnji strani je dvobarvna bliskavica, ki so jo do sedaj posvojili že malodane vsi in kamera z 12 MP velikim senzorjem. Bolj kot kamera in bliskavica pa na zadnji strani izstopa velik pobrušen rob, ki daje mobitelu njegovo značilno obliko. Medtem, ko je hrbet odet v matirano barvo, je rob svetleč in tako nastane lep kontrast, ki je še najbolj izrazit na dnevni svetlobi.

Medtem, ko je hrbet odet v matirano barvo, je rob svetleč in tako nastane lep kontrast, ki je še najbolj izrazit na dnevni svetlobi. | Foto: Uroš Miklavčič Medtem, ko je hrbet odet v matirano barvo, je rob svetleč in tako nastane lep kontrast, ki je še najbolj izrazit na dnevni svetlobi. Foto: Uroš Miklavčič

En par dobrih zvočnikov

Na levi strani je reža za kartico micro SD, zgoraj je vtič za slušalke, na desni strani pa nabor gumbov (glasnost in zaklepanje zaslona) ter reža za kartico nano SIM. Spodaj je še vtičnica USB-C in eden od dveh zvočnikov. Brez panike, HTC je na 10 namestil dva zvočnika, kot smo vajeni. Razlika je tokrat v tem, da se en zvočnik nahaja na sprednji strani, nad zaslonom, drugi pa, kot sem že omenil, na spodnjem robu.

To je nekoliko manj idealno, kot je postavitev obeh zvočnikov na sprednjo stran, a še vedno bolje kot to počne večina. Razlog, da je HTC namestil drugi zvočnik na spodnji rob, namesto pod zaslon, je gotovo v tem, da se pod zaslonom sedaj nahaja čitalec prstnih odtisov - ker se pač piše leto 2016 in je to nekaj kar pričakujemo na paradnih konjih.

Vrnimo se za trenutek nazaj k obema zvočnikoma. HTC je pionir na področju dobrih zvočnikov na mobitelih in je s svojimi BoomSound stereo zvočniki na sprednji strani mobitelov pokazal, kako se stvari streže. Kljub odločitvi, da prekine s tem trendom, so zvočniki na 10 povsem spodobni in dobro opravijo svoje delo. Morda bi si le želel, da bi nekako našli način, da oba zvočnika ostaneta na sprednji strani.

Kljub temu ima HTC nekoliko drugačen pristop od drugih, ki so ga posnemali in namestili zvočnika na sprednjo stran mobitela. HTC je razdelil nalogi predvajanja nizkih in visokih tonov med oba zvočnika: tisti na sprednji strani predvaja visoke tone, na spodnjem robu pa nizke. Zagotovo gre za drugačen pristop, ki pa v praksi morda nima tako magičnega učinka kot se »sliši na papirju«. Gre zgolj za par dobrih zvočnikov, kar pa vsekakor ni slabo, ko potegnem črto.

Slika je ostra in z ogromno detajli.  | Foto: Uroš Miklavčič Slika je ostra in z ogromno detajli. Foto: Uroš Miklavčič

Slika je ostra

Zaključimo s strojno opremo s pogledom na 5,2 palčni zaslon Super LCD5, kot so ga marketinško poimenovali pri HTC-ju. Gre za zaslon z ločljivostjo 1440 × 2560 slikovnih pik, kar pomeni, da je slika ostra in z ogromno detajli. Nasičenost barv se morda ne more kosati z zasloni OLED, a je že dolgo znano dejstvo, da zasloni OLED dejansko prikazujejo pretirano nasičene barve in glede na osebni okus verjetno že veste, kaj vam bolj odgovarja.

Na hitro bi omenil še sprednjo kamero, ki ima 5 MP velik senzor z optično stabilizacijo. Nekaj kar do sedaj še nismo videli na nobenem od mobitelov, če se ne motim. Zakaj je to pomembno in kako vpliva na fotografije pa nekoliko kasneje.

Pod črto je lep

Pod črto je HTC 10 zelo lep in hudičevo dobro grajen mobitel. Seveda je lepota vedno stvar okusa, a HTC vseeno ne razočara s kakšno nenavadno odločitvijo. Gre za preverjen recept, brez nepotrebnih pritiklin in to je morda plus ter minus hkrati. Nekateri boste rekli, da 10 ni razburljiv, drugi pa boste veseli, ker HTC ni poskušal izstopati s kakšno bizarno lastnostjo, ki samo moti pri uporabi mobitela. Jaz sem na strani slednjih.

Programska oprema

Programska oprema zadnje čase kaže zelo zanimiv trend in nekaj, kar sem si vsaj želel, če že ne direktno napovedoval: proizvajalci mobitelov vse manj posegajo in spreminjajo izgled ter delovanje operacijskega sistema Android. Bodisi zato, ker Android v čisti obliki ponuja vse več funkcij, bodisi zato, ker proizvajalci več časa namenjajo strojni opremi - v bistvu je povsem vseeno, da se le stvari premikajo v pravo smer.

Razlog, da je HTC namestil drugi zvočnik na spodnji rob, namesto pod zaslon, je gotovo v tem, da se pod zaslonom sedaj nahaja čitalec prstnih odtisov. | Foto: Uroš Miklavčič Razlog, da je HTC namestil drugi zvočnik na spodnji rob, namesto pod zaslon, je gotovo v tem, da se pod zaslonom sedaj nahaja čitalec prstnih odtisov. Foto: Uroš Miklavčič

Na HTC 10 teče Android 6.0.1 Marshmallow, ki so ga pri HTC-ju spremenili manj kot v preteklih letih (zato takšen uvod v ta del testa). Manj je posegov v izgled sistema, manj je podvojenih aplikacij in manj je splošnega balasta. Vse to je zelo dobro in takšne poteze vedno z veseljem pozdravim.

Vse ostalo je tako, kot bi v letu 2016 pričakovali: gladko delovanje in hitra odzivnost. Res so se mobiteli različnih proizvajalcev tako približali drug drugemu, da jih ločijo le še malenkosti. Zato je težko povedati nekaj resnično novega in drugačnega, brez da bi kaj hitro začel cepiti dlake.

Če bi izpostavil eno stvar pri HTC 10, bi morda posebno stran na domačem zaslonu, ki se nahaja levo od primarnega zaslona in vsebuje kratke izseke novic iz različnih virov (ki si jih lahko po želji nastavite). S pritiskom na želen izsek se premaknete v celotno novico. Gre seveda za HTC-jev BlinkFeed, kot ga poznamo že od prejšnjih mobitelov in je sedaj spet prisoten na HTC 10.

Kamera

HTC 10 ima na zadnji strani kamero z 12 MP velikim senzorjem, optično stabilizacijo in zaslonko, ki se odpre vse do f/1.8. Če je bila ta poved nekoliko preveč tehnična za vas, si poglejmo, kaj to pomeni. 12 MP narekuje kako velike fotografije zajema kamera, optična stabilizacija vam omogoča boljše posnetke v slabi svetlobi, kot tudi f/1.8 zaslonka. Stabilizacija poskrbi, da fotografije v slabi svetlobi, ko so časi osvetlitve daljši, niso stresene; medtem ko velika zaslonka omogoča, da na senzor pade več svetlobe.

Gladko delovanje in hitra odzivnost.  | Foto: Uroš Miklavčič Gladko delovanje in hitra odzivnost. Foto: Uroš Miklavčič

Selfiji bodo spodobni

Kako se torej kamera obnese v slabi svetlobi? Čeprav ne morem zapisati, da gre za najboljšo kamero v slabi svetlobi, pa lahko brez težav zapišem, da ima HTC 10 zelo suvereno kamero, ki tudi v slabi svetlobi dobro opravi svoje delo. Verjetno potemtakem ni potrebno omenjati, da se v dobri svetlobi čisto dobro znajde in dela dobre fotografije.

Omenimo še sprednjo kamero, ki ima prav tako optično stabilizacijo in veliko zaslonko, s katero boste tudi v slabi svetlobi dobili bolj spodobne selfije, če vam je za to kaj mar, seveda.

Oglejte si galerijo fotografij, ki so nastale med testom in se prepričajte še na lastne oči, če HTC 10 izpolnjuje vaša pričakovanja.

HTC 10 ima zelo suvereno kamero. | Foto: Uroš Miklavčič HTC 10 ima zelo suvereno kamero. Foto: Uroš Miklavčič

Oglejte si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

HTC se je z modelom 10 vrnil med najboljše. Na mobitelu težko najdem lastnost, ki bi resnično pokvarila uporabniško izkušnjo in končno lahko povsem brez slabe vesti priporočam HTC-jev paradni konj prav vsem. Izbira na trgu je sicer pestra in HTC 10 bistveno ne izstopa, a gre kljub temu za spodoben, lep in dobro grajen mobitel, ki vse glavne stvari dela prav. Če torej niste pretirano ekscentrične narave in iščete eleganten mobitel, je HTC 10 vreden vaše pozornosti.

Specifikacije

  • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
  • procesor: 4-jedrni (2 × 2,15 GHz + 2 × 1,6 GHz) Qualcomm Snapdragon 820
  • grafični procesor: Adreno 530
  • delovni pomnilnik: 4 GB
  • notranji pomnilnik: 32 GB oz. 64 GB
  • razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
  • zaslon: Super LCD5, diagonala 13,2 cm, 1440 × 2560 slikovnih pik, 565 ppi, 16 M barv
  • glavna kamera: 12 MP (f/1.8), optična stabilizacija, dvojna bliskavica LED, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
  • sprednja kamera: 5 MP (f/1.8), 1080p
  • snemanje videa: 4 K s 30 sličicami na sekundo, FullHD 1080p s 60 ali 30 sličicami na sekundo, HD 720p s 120 sličicami na sekundo (počasni posnetki), HDR-video
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C
  • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov
  • baterija: Li-Ion 3000 mAh
  • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow
  • dimenzije: 145,9 mm (v) × 71,9 mm (š) × 9 mm (d)
  • masa: 161 g
  • tip kartice SIM: nano SIM
Članek je bil prvotno objavljen na tehnik.telekom.si.
Ne spreglejte