Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
13. 9. 2016,
19.10

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Huawei pametni telefon pametni telefoni Matic Tomšič

Torek, 13. 9. 2016, 19.10

2 meseca

Hiter, uporaben, lep, poceni - Huawei Honor 8

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Huawei Honor 8 | Foto Huawei

Foto: Huawei

Zadnjih nekaj dni je naš telefonski spremljevalec Huawei Honor 8. Svoje delo opravlja odlično, še več, upamo si trditi, da gre za enega najboljših pametnih telefonov ta hip. Zakaj nas je tako navdušil in ali ima tudi kakšno pomanjkljivost?

Honor 8 nas je prepričal, ker:

- je zelo lep in izdelan kakovostno, robustno. V dlan sede zelo lepo, občutka, da bi vsak čas lahko zdrsnil iz nje, ni.

- deluje hitro in zanesljivo, njegova zmogljivost je na ravni najdražjih pametnih telefonov.

- ima odličen fotoaparat, ki nam omogoča tudi, da se igramo umetnike.

- podpira hitro polnjenje baterije, ta pa traja zadovoljivo dolgo.

- ima praktično vse lastnosti dražjih sodobnikov in še kakšno več, na primer infrardeči senzor in režo za spominsko kartico.

- ima zelo, zelo hiter in natančen čitalnik prstnih odtisov, ki je tudi tipka za hiter dostop do aplikacij.

- je razmeroma poceni. Po uradnih informacijah iz Huaweija bo cena telefona v Sloveniji (v naše prodajalne prihaja konec tega meseca) brez vezave pri operaterju znašala 429 evrov. To je več kot pol manj od najbolj premijskih telefonov, s katerimi se Honor 8 meri brez težav. V tujih spletnih trgovinah ga bo medtem mogoče kupiti za manj kot 400 evrov.

Huawei Honor 8 je zelo lep pametni telefon. | Foto: Huawei Huawei Honor 8 je zelo lep pametni telefon. Foto: Huawei

Honor 8 nas je razočaral, ker:

- nas še vedno sili v uporabo vmesnika EMUI, ki je po našem mnenju eden najslabših na vseh pametnih telefonih z Androidom. To ne pomeni, da ravno povzroča frustracije, je pa precej menijev in bližnjic do uporabnika neprijaznih. Pa ikone Huaweijevih aplikacij so grde.

- ima nekaj pomanjkljivosti, ki pa bodo zvečine motile pikolovce, ne povprečnega ali tudi malce zahtevnejšega uporabnika. Konkretno: kamera ne podpira snemanja videa v ločljivosti 4K, maksimalna svetlost zaslona bi lahko bila višja, enega od dveh senzorjev fotoaparata ni mogoče uporabljati ločeno za zajem črno-belih fotografij (več o tem nižje).

Takole je videti od zadaj, kjer je popolnoma ploščat. Tudi izbokline od fotoaparata ni. | Foto: Huawei Takole je videti od zadaj, kjer je popolnoma ploščat. Tudi izbokline od fotoaparata ni. Foto: Huawei

Toliko o prednostih in slabosti telefona Honor 8, zdaj pa se podajmo v kratek opis njegovih najpomembnejših lastnosti.

Videz

Huawei Honor 8 ima aluminijasto ohišje, ki je odeto v stekleno prevleko. Ta telefon z estetskega vidika izboljša, saj mu, vsaj belemu modelu, ki smo ga preizkusili mi, malce sijaja pristaja.

Steklo obenem ni dovolj spolzko, da bi telefon drsel iz dlani, se pa rad vozi po gladkih mizah, zato ga, če ga ne nameravate obleči v zaščitni gumijast plašček, ne odlagajte preblizu robov.

Na prvi pogled Honor 8 še najbolj spominja na iPhone 6S ali Samsung Galaxy S6. Fizičnega gumba spredaj sicer nima, kjer bi moral biti, je napis "Honor". Nad 5,2-palčnim zaslonom so očesi kamere in svetlobnega senzorja ter slušalka.

Fotogalerija
1 / 4

Zadaj od vrha navzdol najdemo dve leči kamere in dvojno bliskavico (pohvalno - kamera ni izbočena), pod njimi je čitalnik prstnih odtisov, ki je obenem tudi pametni gumb. Več o njem malce pozneje. 

Na zgornjem robu telefona najdemo infrardeči oddajnik, spodaj pa priključek za slušalke, zvočnik in izhod USB-C, namenjen polnjenju baterije in povezavi telefona z računalnikom.

Zaslon

Diagonala meri 5,2 palca oziroma 13,2 centimetra, ločljivost slike pa znaša še vedno zelo solidnih 1080 x 1920 pik (standard v višjem cenovnem razredu je sicer postala ločljivost qHD oziroma 1440 x 2560 pik).

Honor 8 iz leve in desne. Od spodaj in zgoraj si ga oglejte v zgornji galeriji slik. | Foto: Huawei Honor 8 iz leve in desne. Od spodaj in zgoraj si ga oglejte v zgornji galeriji slik. Foto: Huawei

Maksimalna svetlost je spodobna, vendar ne na ravni najboljših, na primer Samsunga Galaxy S7 in LG-ja G5. Na prostem smo imeli ob lepem vremenu kar nekaj težav z razločevanjem vsebine na zaslonu, pa čeprav smo svetlost "navili" do konca.

Samodejno prilagajanje svetlosti s pomočjo senzorja za svetlobo je presenetljivo uporabno, še vedno pa je osebna preferenca avtorja prispevka, da jo izklopi in svetlost uravnava sam. 

Zmogljivost

Hitrost delovanja telefona Honor 8 v prvi vrsti diktira procesor Kirin 950, ki ga je Huawei razvil sam. Kirin 950 ima osem jeder, štiri delujejo pri frekvenci 2,3 gigaherca, štiri pri frekvenci 1,8 gigaherca. Procesor svoje delo opravlja zelo dobro - težav s kakršnim koli zatikanjem ni bilo, vsaj takšnih ne, ki bi jih povzročila strojna in ne programska oprema.

Kirin 950 je trenutno eden najsilovitejših procesorjev, ki jih razvija Huawei. | Foto: Reuters Kirin 950 je trenutno eden najsilovitejših procesorjev, ki jih razvija Huawei. Foto: Reuters

Urnost telefona pri opravilih, ki se jih dnevno loteva večina uporabnikov - pošiljanje sporočil, obiskovanje interneta, uporaba aplikacij, organizacija dela - je povsem primerljiva s trenutno najboljšimi telefoni. Tega ne trdimo kar tjavdan, navsezadnje smo preizkusili večino, vsakodnevno pa tudi uporabljamo enega najzmogljivejših ta hip, Samsungov Galaxy S7. 

Honor 8 je sicer opremljen s štirimi gigabajti pomnilnika RAM (več pomnilnika pomeni zmožnost žongliranja z več aplikacijami hkrati), naša testna različica pa ima tudi 32 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Tega je mogoče razširiti tudi s spominsko kartico, vstavimo jo na istem mestu kot kartico nanoSIM.

Ležišče za spominsko kartico je hkrati tudi ležišče za kartico microSIM, prav bo prišlo uporabnikom, ki želijo telefon uporabljati v dveh omrežjih hkrati. To sicer pomeni, da ne bodo mogli razširiti njegove shranjevalne kapacitete. 

Huawei Honor 8 | Foto: Huawei Foto: Huawei
 

Fotoaparat in videokamera

Fotoaparat je neke vrste posebnost Honorja 8. Pravzaprav ima dva - enega klasičnega in enega monokromatskega. Monokromatski pomeni, da zna delati samo črno-bele fotografije.

Huawei pravi, da druga kamera napravi pomaga zajeti bolj ostre fotografije z več kontrasta in ohraniti višjo raven podrobnosti ter ustvariti tako imenovani bokeh, učinek, pri katerem je predmet v ospredju izostren, ozadje pa zamegljeno. Ima prav? Preverite galerijo fotografij.

Fotogalerija
1 / 5

Načinov fotografiranja je malo morje:

Huawei fotoaparat | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Prav tako tudi nastavitev:

Huawei fotoaparat | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitro fotografiranje z dvakratnim pritiskom tipke za znižanje glasnosti:

Takole pa je videti najbolj kakovosten videoposnetek, ki ga lahko posnamemo s telefonom Honor 8 (ločljivost 1080p in 60 slik na sekundo):

Kaj Honorju 8 daje dodano vrednost?

Lepo po vrsti:

- Čitalnik prstnih odtisov. Je super hiter in postavljen tja, kjer je to za uporabnika zelo praktično - naravnost pod kazalec. Telefon s čitalnikom odklenemo v manj kot eni sekundi. Ne pretiravamo, če rečemo, da je izkušnja boljša kot na neprimerno dražjih telefonih.

- Pametna tipka. Čitalnik prstnih odtisov je postavljen na gumb, ki ga je mogoče na preprost način programirati in mu določiti do tri funkcije.

Kratek pritisk, dolg pritisk in dvakratni pritisk pametne tipke lahko po želji uporabnika odpirajo poljubne aplikacije ali orodja, kot je svetilka.  | Foto: Matic Tomšič Kratek pritisk, dolg pritisk in dvakratni pritisk pametne tipke lahko po želji uporabnika odpirajo poljubne aplikacije ali orodja, kot je svetilka.  Foto: Matic Tomšič

- USB-C. Pametni telefon Honor 8 je s tem izhodom pripravljen na prihodnost, saj se večina proizvajalcev pripravlja na prehod na ta najnovejši standard povezovanja. Predvidoma se bo zgodil že z generacijo 2017.

- Hitro polnjenje baterije. Čisto prazna se v pol ure napolni skoraj do polovice. Baterija s kapaciteto 3.000 miliamperskih ur sicer zdrži več kot en dan intenzivne rabe. 

Iz slike je razvidno, da smo Honor 8 nazadnje polnili pred 23 urami in 55 minutami, preostalo pa je še 24 odstotkov baterije. Največji porabnik je bil v našem primeru sicer spletni brskalnik Chrome, sledila sta mu YouTube in Facebooka aplikacija za hitro sporočanje Messenger.  | Foto: Iz slike je razvidno, da smo Honor 8 nazadnje polnili pred 23 urami in 55 minutami, preostalo pa je še 24 odstotkov baterije. Največji porabnik je bil v našem primeru sicer spletni brskalnik Chrome, sledila sta mu YouTube in Facebooka aplikacija za hitro sporočanje Messenger. 

- Infrardeči oddajnik. Honor 8 se lahko z njim spremeni v ultimativni daljinec za vse naprave v gospodinjstvu, ki to podpirajo.

Za vse uporabnike ta funkcija ne bo, nekateri pa je bodo zagotovo veseli.  | Foto: Za vse uporabnike ta funkcija ne bo, nekateri pa je bodo zagotovo veseli. 

Zakaj Honor 8 ni čista desetka in kaj se mora spremeniti, da to postane

Čista desetka ni zaradi uporabniškega vmesnika EMUI, pri katerem Huawei še vedno vztraja kljub tarnanju skupnosti, naj ga vendarle naredi bolj uporabniku prijaznega. 

Težava vmesnika EMUI je, da poskuša posnemati Applov operacijski sistem iOS. Menija z aplikacijami ni, vse so dostopne neposredno z namizja. Za uporabnike, ki radi nameščajo veliko aplikacij, je to lahko težava, saj se lahko med njimi hitro izgubijo, iskalnika, kot ga imajo druge različice Androida, pa zaradi Huaweijeve oblikovalske odločitve ni.

Če bi se Huawei zgledoval po tekmecih in s svojim vmesnikom za Android posnemal njih, ne Appla, bi bil Honor 8 telefon, pri katerem kljub nižji ceni ne bi bilo treba skleniti praktično nobenega kompromisa. Tako pa se bo moral kupec ali privaditi vmesniku EMUI ali pa namestiti eno od predelav Androida, ki jih je na spletu na srečo precej. 

Zaradi cene bo Honor 8 eden najboljših jesenskih nakupov za vse, ki potrebujejo nov telefon

Huawei Honor 8 v Slovenijo predvidoma prihaja konec tega meseca, cena v prodaji brez sklenitve ali podaljšanja naročniškega razmerja pa bo glede na zadnje uradne informacije 429 evrov.

Glede na to, kaj vse Honor 8 ponuja uporabniku, bo šlo za zelo dobro kupčijo. Brez težav se lahko meri s telefoni najvišjega cenovnega razreda, za katere je treba odšteti 600, 700, tudi 800 in več evrov. 

Osebni sklep avtorja: "V zadnjih petih letih sem po rokah in žepih vlačil vsaj 200 telefonov, z nekaterimi sem se igral dlje, z nekaterimi smo se družili zelo malo časa. Huawei Honor 8 bi se brez težav uvrstil med 10 najboljših." | Foto: Huawei Osebni sklep avtorja: "V zadnjih petih letih sem po rokah in žepih vlačil vsaj 200 telefonov, z nekaterimi sem se igral dlje, z nekaterimi smo se družili zelo malo časa. Huawei Honor 8 bi se brez težav uvrstil med 10 najboljših." Foto: Huawei

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei Honor 8

Teža in mere:
153 gramov, 145,5 x 71 x 7,5 milimetrov
Zaslon: 5,2-palčni (13,2 centimetra) LTPS, ločljivost 1080 x 1920 slikovnih pik
Procesor in pomnilnik: osem-jedrni Kirin 950, 4 GB pomnilnika RAM
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 GB ali 64 GB
Operacijski sistem: Android 6.0 Marshmallow
Fotoaparat: 12 milijonov slikovnih pik, zaslonka f/2.2, dvojna bliskavica LED, lasersko samodejno ostrenje
Videokamera: najvišja ločljivost videa 1080p pri 60 slikah na sekundo, počasni posnetki v 1080p
Možnosti povezovanja: Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, infrardeči oddajnik, GPS, USC-C 
Baterija: 3.000 miliamperskih ur, hitro polnjenje
Posebnosti: čitalnik prstnih odtisov, programabilna pametna tipka
Ne spreglejte