Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2011,
16.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Četrtek, 10. 11. 2011, 16.28

7 let, 12 mesecev

Deus Ex: Human Revolution

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Deus Ex: Human Revolution se morda res ne bo zapisal kot prelomnica, vsekakor pa prinaša svežino, kakršni že lep čas nismo bili priča, saj gre za ambiciozno zmes akcije in "frpja" z odlično zgodbo.

DX:HR je igra, ki jo je težko popredalčkati v točno določeno kategorijo, saj vsebuje elemente prvoosebnih "streljačin", igranja domišljijskih vlog in pustolovščin. Gre za širokopotezni naslov, ki skuša nadaljevati in razvijati žanr, ki ga je davnega leta 1994 spočel Warren Spector s kultnim System Shockom, revolucioniral pa taisti možak leta 2000 s prvencem serije Deus Ex.

Po sledeh prvenca Prav temu naslovu se želi Human Revolution najbolj približati. Avtorji igre, Eidos Montreal, so že od začetka razvoja tretjega Deus Exa (2007) zatrjevali, da se močno zgledujejo po prvi igri v seriji, ki je v enajstih letih od izida pridobila že legendarni status in jo marsikdo časti kot naj igro vseh časov. Pri opisu nove instalacije v seriji se je tako praktično nemogoče izogniti vsaj bežni primerjavi s prvim delom, ki je postavil še danes veljavne smernice.

Kljub vsem zagotovilom razvijalcev, da bo igra oh in sploh, pa je bil strah igračarjev pred izidom tretjega dela vseeno močno prisoten. Bali s(m)o se namreč, da bo šla nova igra po stopinjah blede dvojke, podnaslovljene The Invisible War, ki je ob izidu leta 2003 s svojo nedodelanostjo le očrnila dobro ime. Bojazen pa je še dodatno stopnjevalo dejstvo, da je za razvojem tretjega dela stala relativno mlada in neizkušena ekipa. K sreči so bili vsi strahovi odveč, saj je ekipi kanadskih programerjev uspelo skupaj spraviti fantastičen izdelek.

Dobrodošli v krasni novi svet Glavni odliki igre sta nadvse privlačna zgodba ter čudovito ustvarjen temačen svet ne tako zelo oddaljene prihodnosti. Piše se leto 2027, politiko narekujejo megalomanske korporacije, tehnološka čudesa pa nas spremljajo na vsakem koraku. Dvoličnost sveta, kjer smo na enem bregu priča hudi revščini, na drugem pa bogatim vplivnežem z božjim kompleksom, vleče mnogo vzporednic z današnjim dnem, ko trepetamo pred gospodarsko krizo in koruptivnimi politiki.

Znajdete se v čevljih "kulskega" Adama Jensna (dolg plašč, sončna očala tudi ponoči), strokovnjaka za varnost pri podjetju Sarif Industries, kjer proizvajajo raznorazne tehnološke vsadke in izboljšave za ljudi. Ravno ko je podjetje pred velikim odkritjem, sedež napadejo pripadniki neznane organizacije. Za seboj pustijo pravo opustošenje in številne žrtve, vi pa po koncu spopada, komajda še živi, obležite v mlaki lastne krvi.

Od "mrtvih" vas s pomočjo biomehanskih vsadkov obudi vaš šef in vas takoj po vrnitvi v službo pošlje v lov za nepridipravi. Ker je bila med žrtvami tudi vaša simpatija, sicer ena glavnih znanstvenic, je vaša motivacija še toliko večja. Kot je v seriji Deus Ex to že navada, tudi v novem delu stvari niso le črne in bele in kmalu se znajdete sredi velikanske zarote, ki sega vse do reda t. i. Illuminatov.

"Rambovski" pristop ne bo obrodil sadov V svojem maščevalnem pohodu boste obiskali vrsto prizorišč, skozi katere boste prek čudovite grafične podobe spoznavali svet, ki črpa reference tudi iz literarnih in filmskih znanstvenofantastičnih klasik, kot so Neuromancer, Blade Runner, Robocop ter Ghost in the Shell.

Igralna mehanika odlično kombinira tako akcijske in skrivalne sekvence kot tudi uporabo možganskih celic, opaziti pa je, da so se avtorji ponekod zgledovali po uspešnicah, kakršni sta Metal Gear Solid in Splinter Cell. Med igranjem se bodo malce bolj domače počutili potrpežljivi in oprezni igralci, vendar brez skrbi, tudi krvoželjni med vami boste prišli na svoj račun.

Vaša ušesa bodo navdušena Pohvalno besedo si nedvomno zasluži tudi mojstrska glasbena spremljava. Skladbe Michaela McCanna vas bodo držale na trnih, vam pokonci postavljale dlake in ježile kožo ter sploh ogromno pripomogle k dobremu vzdušju in vašemu počutju med igranjem.

Skoraj popolna Ker pa prekomerna hvala le škodi, si kakšno pripombo zasluži tudi novi Deus Ex. Zamera gre predvsem na račun šefovskih bojev, ki so v popolnem nasprotju s praktično celotno igro. Kljub temu da igra vseskozi poudarja svojo skrivalniško naravo in dodatno nagrajuje igralce, ki se izogibajo nasilju, je to pri spopadih s šefi žal nemogoče. Tu smo prisiljeni k brutalnemu frontalnemu spopadu s švigajočimi kroglami, raketami ter preostalimi pirotehničnimi izdelki. Če ste igralec, ki ne mara za orožja, ste tu nasrkali, saj boste brez težkokategornih sipalnikov ognja le stežka obstali med živimi.

Nekateri bodo igri očitali tudi odsotnost večigralstva, vendar pa je potrebno vedeti, da gre za igro, katere namen je bil že od samega začetka dodelana enoigralska izkušnja.

Kljub nekaterim majhnim napakam je Deus Ex: Human Revolution prvovrsten izdelek, ki nudi odlično igralsko izkušnjo, in kljub poplavi kakovostnih naslovov eden glavnih favoritov za igro leta. Če si lastite količkaj bolj spodoben PC, je to vsekakor sistem, kjer se igra najbolje počuti, saj si boste lahko na vašem zaslonu privoščili malce višjo ločljivost, prav tako pa je igranje v kombinaciji tipkovnice in glodavca bolj udobno od upravljanja s ploščkom.

Igrala: PC, PlayStation 3, Xbox 360 Zvrst: prvoosebna "streljačina"/igranje domišljijskih vlog/akcijska pustolovščina Razvijalec: Eidos Montreal Založnik: Square Enix

Splošna ocena: 92

Lestvica ocen 1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20- Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte