Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2011,
11.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 27. 7. 2011, 11.40

7 let, 12 mesecev

Blackberry Bold 9780

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
BlackBerry Bold 9780 je novinec na trgu mobitelov, vendar pa razen fotoaparata nima nič, s čimer bi lahko tekmoval s preostalimi mobiteli.

Mobitel, ki je prišel na prodajne police novembra 2010, je malce ponesrečen poizkus preboja na vrh zaželenih mobitelov. Po videzu zelo spominja na prvi BlackBerryjev mobitel, ki je bil takrat vsekakor zaželena roba in marsikdo se je odločil za nakup. Takrat povsem upravičeno. Z nastopom mobitelov z zaslonom na dotik pa je seveda počasi začel toniti v pozabo. Kljub temu lahko tekmuje z njimi, in sicer v kakovosti fotografij in videoposnetkov. Morda bi marsikdo pomislil, da ni sposoben narediti dobrih fotografij, vendar pa bo prijetno presenečen. Če jih je njegov predhodnik delal v ločljivosti 3,2 megatočk, jih model Bold 9780 s pet megatočkami. Slike so odlične, zato se bodo na vaš računalnik prenašale bolj pogosto kot prej.

Zaslon tako majhen, da se informacije izgubijo Po poplavi mobitelov z zaslonom na dotik je kar težko preklopiti nanj. Prva izkušnja z njim je bila pritiskanje po zaslonu, saj po videzu vendarle malce spominja na mobitele z zaslonom na dotik. Majhnost moti, raje bi videli, da bi ga malce povečali, na ta račun pa zožali velikost tipkovnice in tako razširili zaslon. Ima namreč 2,4-palčnega.

Moteča odzivnost srednje tipke Na sredini tipkovnice je gumb, ki omogoča kroženje po zaslonu, s pritiskom nanj pa potrjevanje izbrane možnosti. Ob njem sta tipka za odprtje menija in tipka, s katero se vrnemo nazaj na izbrano možnost. Omenjene tipke so dobro odzivne, vendar je srednja izredno občutljiva, zato je miška marsikdaj pobegnila drugam, kot smo si zaželeli. Imeli smo tudi težave pri potrjevanju določenih ukazov. Pogosto smo namreč zgrešili okvirček, ki bi nam izpolnil želeni ukaz.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Pri pisanju esemesov ali elektronske pošte imajo vsi tisti z debelejšimi prsti precejšnje težave. Tipke so preveč stisnjene skupaj, poleg tega pa je pisanje z eno roko precej težavno, saj se mora prst gibati na 60 milimetrih, kolikor je telefon širok. Je pa poskrbljeno za prijetno zvonjenje, saj ponuja več kot 30 različnih melodij. Tipka za zmanjševanje/povečanje glasnosti je na desni strani, pritisk nanjo pa mora biti kar močan.

Plus za dizajn, minus za hitrost Poganja ga operacijski sistem BlackBerry 6.0, opremili pa so ga s povprečnim procesorjem, velikim 624 MHz. Kdaj pa kdaj smo morali biti kar potrpežljivi. Če morda po lastnostih šepa, pa je njegov dizajn neverjetno privlačen in eleganten. Na zadnji strani se na pokrovu baterije skriva usnjen del, ki ima poleg privlačnosti tudi funkcijo blaženja udarcev. Prenašanje podatkov na računalnik je mačji kašelj, po povezavi na računalnik se ponudi možnost pritiska na gumb USB-drive, potem pa se na računalniku takoj odpre mapa s fotografijami in videoposnetki, na katero prekopirate spomine iz vsakdanjega življenja ali potovanj.

Kako se obnese kot kamera?

Kdo bi ga kupil? Mobitel BlackBerry 9780 se bo prijetno znašel v žepu oboževalca omenjene znamke, ki ima rad poseben, širši videz mobitela in nima rad zaslona na dotik. Kot številni prejšnji modeli BlackBerryja je tudi ta primeren za poslovneže, ki jim mobitel pomeni predvsem medij za prebiranje elektronske pošte. In ti zadnji bodo še kako z njim zadovoljni. Pa preostali? Zakaj bi se uporabnik odločil zanj – poleg dostopne cene? Pohvaliti se ne more s hitrostjo in odzivnostjo, aplikacije pogosto nismo našli, saj meni ni preveč pregleden, zaslon je med najmanjšimi, pogosto ima težave pri povezovanju na internet. Zapletlo se je tudi pri odpiranju spletne trgovine za aplikacije. Vedno smo dobili odgovor, da nismo povezani na internet, kljub temu da smo v tistem času deskali po spletu. Najbolje ga rešujejo izdelki fotoaparata in videa. Lahko rečemo, da gre za izdelek, ki komajda izstopa iz zlate sredine, a če je podjetje morda z njim želelo doseči kaj več, jim je najverjetneje jasno, da s preboja na trg ne bo nič. Vrnitev na trg, še zlasti med najbolj zaželene mobitele, je danes skoraj nemogoča brez zaslona na dotik, delujočih funkcij, hitrosti in še česa. Vsaj oblike jim ni treba spreminjati, saj ga to dela posebnega in zagotovo zanimivega vsaj na videz. Ocena: 6 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte