Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
13.16

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 13.16

2 meseca

Asus Eee Pad Slider

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fizična tipkovnica naj bi Asusovi tablici omogočila preboj na trgu, ki postaja vse bolj zasičen s tablicami, a ta prednost zaradi prevelikih kompromisov ne bo prepričala zahtevnejših uporabnikov.

Asus je trgu ponudil zanimiv model Honeycomb tablice z zanimivimi novostmi. Pri Eee Pad Sliderju se za 25,6 centimetra velikim zaslonom skriva fizična tipkovnica. Teoretično gre za nepogrešljiv pripomoček za tiste, ki morajo imeti stalen dostop do tipkovnice, ob uporabi pa se moramo vprašati, ali ni v tem primeru razumljivejše posedovati netbook ali sicer malce dražjo tablico eee pad transformer. To lahko s priključno postajo pretvorimo v običajen prenosnik s tipkovnico.

Samosvoje rešitve Eee pad slider naj bi v svet tablic prinesel revolucijo s samosvojo rešitvijo za težavo, ki pesti tiste uporabnike, ki želijo s tablicami svetu vedno in obširno poročati o svojem življenju ali pa so ugotovili, da na poslovnih sestankih tablice brez fizičnih tipkovnic ne zadostujejo in na njih ne moremo opravljati obsežnega dela. Polna fizična tipkovnica QWERTY seveda tipkanje precej olajša, a zaradi nerodnih rešitev, s katerimi so pri Asusu omogočili, da jo imamo stalno ob sebi, slider izgublja uporabno vrednost.

Težji od konkurence Asusov slider je namreč težak skoraj devetsto gramov, kar pomeni, da ga bodo lahko dlje časa v rokah držali le najbolj zagrizeni oboževalci barbarskega Konana, ki redno vadijo v fitnesu. Hkrati bodo težko dostopali do največjega zaklada – fizične tipkovnice –, ki je namenjen le spretnim, saj je, če tablico držimo v rokah, skoraj nemogoče dvigniti zaslon. Ko tablico postavimo na mizo in razkrijemo fizično tipkovnico, se ta vizualno spremeni iz zlata vrednega dodatka v rahlo razočaranje, saj nekakovosten material, iz katerega je narejena, nikakor ne sodi k sicer estetski celoti.

Ko držimo tablico v vodoravnem položaju, najdemo na levi strani gumb za vklop naprave in zaklep zaslona, gumba za nastavljanje glasnosti in čisto majhen gumb za ponoven zagon, pri vrhu pa še režo, v katero lahko spravimo spominsko kartico micro SD, s katero lahko razširimo povsem zadostno količino pomnilnika (16 ali 32 GB). Na zadnjo stran lahko priključimo napajalni kabel, poleg njega pa je še izhod mini HDMI, ki služi kar najboljšemu prenosu digitalnih avdio- in videopodatkov. Slider je bogat s priključki in tako na desni strani ne manjkata niti priključek za slušalke, ki bo še kako uporabljan zaradi slabših zvočnikov, niti standardni USB-vhod, ki ga pogrešamo na toliko preostalih tabličnih napravah.

Močno tehnološko srce Eee pad slider je tablica, ki se spogleduje z netbooki oziroma mini prenosniki, želi pa si ostati trendovska ter zaradi tega obdržati lahkotnost in zabavnost tabličnih računalnikov. Medtem ko ji prvo uspeva, saj v sebi skriva močan dvojedrni gigaherčni procesorski mlinček, ki sliši na ime nVidia Tegra 2, in 1GB DDR2 pomnilnika, je zaradi tipkovnice dvakrat širša od konkurenčnih izdelkov. Da je sprehajanje prstov kar se da udobno, so morali razvijalci odličen zaslon obdati s precej širokim črnim robom, kar pa tablico poveča in ji daje neobičajen videz.

Posvetimo se še zaslonu, ki ga lahko prek mehanizma dvignemo in namestimo na kot 45 stopinj. Tako je, nič več in nič manj, ne glede na to, s katere strani nam sije sonce in ali imamo nizko ali visoko podlago. Sam mehanizem je vzdržljiv in ni skrbi, da bi se ob bolj grobi uporabi hitro pokvaril. Zaslon s tehnologijo IPS, ki se pojavlja pri profesionalnih LCD-zaslonih, ima zelo kakovostno sliko z resolucijo 1.280 x 800 in je izjemen za cenovni razred. Vidni kot je širok, kar nekoliko omili dejstvo, da zaslona ne moremo nameščati, svetilnost pa povsem zadostuje.

Kako se obnese kot fotoaparat

Kameri, ki sta na sprednji in zadnji strani tablice, nista vredni večje pozornosti, saj bolehata za enakimi simptomi, kot smo jih v tablični veji elektronike vajeni. Na sprednji strani je skoraj neopazna kamera z ločljivostjo 1,2 MP, ki je bolj ali manj namenjena le videopogovorom, saj je slika preveč zrnata celo za fotografije, ki jih najstniki radi objavljajo na družbenih omrežjih. Kamera na zadnji strani se sicer ponaša z ločljivostjo 5 MP, a so slike vseeno zrnate in redko povsem izostrene. Sicer nam ni povsem jasno niti to, kdo bi bil tako pogumen, da bi tablico na potovanje vzel kot nadomestek za fotoaparat in si nerodno skušal ustvariti večne digitalne spomine.

Fizična tipkovnica za daljša besedila Tipkanje nam je šlo na sliderju dobro od rok, saj so posamezne tipke lepo razporejene in je med njimi dovolj prostora, da omogočijo vnos brez napak in hkratnega pritiskanja dveh tipk tistih z večjimi prsti. Nekoliko moti le dvignjen rob prostora ob tipkovnici, kar je preprečilo značilno pritiskanje preslednice s palcem in sililo k bolj vzdignjeni drži rok. Še tako uporabna tipkovnica je zaradi nepodpore slovenskemu jeziku izgubila nekaj svojega čara. Če želite vnesti šumnike, morate v nastavitvah za tipkovnico izbrati češki jezik, nato pa (na primer) za vnos črke č pritisniti c in ga držati, dokler se vam na zaslonu ne pokaže meni treh črk, kjer pritisnete zadnjo v vrsti.

Kako se obnese kot kamera?

Že videne programske rešitve Na sliderju je nameščen mobilni operacijski sistem Android 3.1 Honeycomb, ki deluje tekoče, tablici pa ne povzroča težav niti večopravilnost. Da ne bo zmanjkalo uporabnih programov, poskrbi Android Store, ki smo ga že podrobno spoznali, za zabavo pa z dodatno vsebino še Nvidia Tegra Zone, kjer najdemo množico iger, od katerih jih je presenetljivo veliko v treh dimenzijah. Gre za dobrodošlo poživitev klasičnih tabličnih dvodimenzionalnih iger, kot so legendarne Angry Birds. MyCloud vam bo omogočil medmrežno shranjevanje datotek, do katerih boste lahko dostopali kjerkoli, in celo nadzor nad oddaljenim računalnikom, da se ne boste izgubili, pa bo poskrbel GPS. Zelo zanimivo je lahko tudi ozadje, kjer lahko izberemo tistega z ledeno vodo, katere gladina se bo nižala hkrati z energijo baterije. Ocenjujemo, da se boste lahko s tablico ob stalni uporabi z enim polnjenjem igrali okoli šest, sedem ur.

Ne zadovolji Asusov eee pad slider naj bi bil prava rešitev za vse tiste, ki morajo imeti tablico s tipkovnico, in na prvi pogled je z nakupom opisane njihovo iskanje končano. Na žalost so stvari bolj zapletene, saj sicer inovativne in še nevidene rešitve tehnično odlični napravi krepko znižajo oceno zaradi njene teže, širine in nenastavljivosti zaslona. Ni nam povsem jasno, zakaj bi se odločili ravno za slider, ko pa lahko za manjšo razliko v ceni dobimo transformer, tablico, ki resnično povezuje svet prenosnikov in tabličnih računalnikov.

Končna ocena: 6

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte