Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 17.35

8 let

Apple TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lična majhna škatlica, ki naj bi vašo dnevno sobo spremenila v kinodvorano, razočara predvsem zaradi pomanjkljive filmske zbirke in zanemarjenosti Slovenije. Ima pa kar nekaj potenciala.

Na začetku je vse preprosto … Priključitev in nastavitev "jabolčne televizije" sta nadvse preprosti, saj je praktično vse, kar morate storiti, priključiti napajalni in televizijski kabel ter vzpostaviti internetno povezavo (to je možno prek brezžičnega omrežja ali prek kabla). Skozi nastavitve in menije vas lahko vodi tudi malce nadležen računalniški glas, svetujemo pa vam, da naredite uslugo svojim ušesom in ga izklopite.

Ko se po uspešni namestitvi znajdete v menijih, je prvi vtis dober, saj so meniji elegantni in všečni, predvsem pa zelo pregledni in preprosti za brskanje. Ni odveč poudariti, da za uporabo svoje nove napravice potrebujete račun na iTunes.

Poleg škatlice v paketu dobite tudi prisrčen mali daljinec iz aluminija, s katerim pa vas čaka kar nekaj zamudnega vpisovanja. Deluje namreč podobno, kot če bi vpisovali z igralnim ploščkom (s smernimi tipkami kurzor usmerjate po navidezni tipkovnici). Kot malce priročnejša se ob namestitvi namenske aplikacije za daljinsko upravljanje izkažeta ipod touch in iphone.

Poleg daljinca so priloženi še napajalni kabel in navodila, ni pa HDMI-kabla, kar bi, upoštevajoč dejstvo, da je to edini videoizhod naprave, in ceno (120 evrov), skoraj lahko pričakovali. Omeniti je seveda treba tudi, da za ogled vsebin potrebujete še kolikor toliko sodoben televizor s HDMI-vhodom (LCD, LED, plazma, projektor). Vsi tisti, ki še vedno zrete v katodne televizorje, dotični "jabolček" raje preskočite.

V Sloveniji je uporabnost vprašljiva Kljub temu da je Apple bržkone edini tuji ponudnik internetne videoteke v Sloveniji ter izposoja in nakup filmov prek storitve iTunes delujeta gladko (potrebujete kreditno kartico), vseeno ostaja grenak priokus. Podobno kot v večini spletnih trgovin, je tudi tu naša dežela malo zanemarjena. Za ogled filmov morate biti namreč obvezno podkovani v vsaj enem od bolj razširjenih svetovnih jezikov (najbolje angleščini), saj slovenskih podnapisov ni, o sinhronizaciji pa je tako ali tako utopično razmišljati.

Prav tako v imenu dobrodošlice ne pričakujte kakšnega zastonjskega filma, saj je brezplačen le ogled filmskih "prikolic ". Zaradi vsesplošne slovenske kulture "downloadanja" pa Apple TV še nekoliko dodatno izgubi na vrednosti.

Konkurenca je huda Uporabnost "jabolčne škatlice" je vprašljiva tudi, v kolikor digitalno izposojo uporabljate redno (slej kot prej bomo v to prisiljeni vsi).

Poleg vsem znanih strani s torrenti dodaten kos pogače Applovemu predvajalniku namreč poberejo še naprave, kot je SiOL BOX, ki v svoji videoteki za manj denarja (SiOL: od 1 do 3,5 evra; iTunes: od 2,99 do 4,99 evra) nudi več kot 1400 slovensko podnaslovljenih naslovov, zraven pa omogoča še snemanje vsega možnega, kar se vrti na TV-kanalih. Zbirka filmov v knjižnici iTunes sicer zajema več sto bolj kot ne komercialnih ameriških uspešnic, zaman pa boste v aktualni ponudbi resnejši filmofili iskali tujejezične klasike ali kakšne druge "obskurnosti".

Filmski navdušenci, ki prisegate na pristno vzdušje, za katerega v lokalnih kinematografih dežurno skrbi (ne)kulturna slovenska publika, pa se boste tako ali tako raje odločili za veliko platno.

Kaj še lahko počnete s svojim "jabolčkom"? Poleg zabave, ki vam jo nudijo "iMelodije", lahko prek kanala Wall Street Journal spremljate tudi tekoče svetovne novice. Te so zbrane iz različnih medijskih virov in pokrivajo različna področja: politična, gospodarska, športna in zabavna. Žal Slovenci tudi tu potegnemo kratko, saj novic z naših koncev ni.

Prek "jabolčkove" televizije si lahko ogledujete tudi YouTube, vendar naj omenimo, da je brskanje po njem prek računalnika vsekakor priročnejše. Poleg povezave z YouTubom je omogočena tudi povezljivost z nekaterimi družabnimi omrežji, kot sta denimo Flickr in MobileMe. Facebooka žal ni med njimi (vsi najstniki v jok).

Ustvarite si Applov ekosistem Dobra lastnost Apple TV je vsekakor odlična in lahkotna povezljivost s preostalimi "jabolčnimi" napravami, ki jih imate. Brezžična tehnologija AirPlay deluje s pritiskom na eno samo tipko in vam hitro omogoči, da glasbo iz svoje knjižnice iTunes na MacBooku, ipadu ali ipodu slišite na televiziji. Na voljo so vam tudi številne internetne radijske postaje in podcasti.

S pomočjo Apple TV-ja boste na televiziji lahko pregledovali tudi svoje fotografije. Vedeti pa morate, da lahko, v kolikor imate televizijo z USB-vhodi ali Wi-Fi-jem, večpredstavnostne vsebine pregledujete tudi na ta način in za to ne potrebujete male Applove napravice.

Ko potegnemo črto Predvsem zaradi slabe lokalizacije ponujenih vsebin in njihove cene, "Jabolko" tokrat žal malce razočara, saj precej boljšo optimizacijo najdemo že v domačih izdelkih. Prav bi prišel tudi kakšen vhod USB, ki bi omogočal priklop zunanjih naprav, kjer hranimo svoje zbirke filmov in glasbe.

Z digitalizacijo vsebin in svojo povezljivostjo z drugimi napravami je Apple TV sicer na pravi poti, vendar pa ga za popolno uresničitev svojega potenciala čaka še kar nekaj korakov.

Končna ocena: 6

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije:

Velikost: višina: 23 mm, širina: 98 mm, globina: 98 mm Teža: 0,27 kg Procesor: Apple A4 chip Sistemske zahteve: Wi-Fi (802.11a, b, g, or n) brezžično omrežje, račun iTunes Store za izposojo in nakup filmov in TV-serij, iTunes 10.2 ali novejši za "streamanje" medijskih vsebin z iMac-a ali PC-ja, račun iTunes Store za domačo skupno rabo (home sharing) Vhodi: HDMI2, optični audio, 10/100BASE-T Ethernet, vgrajen IR-sprejemnik, Micro USB (za vzdrževanje in podporo) Videoformati: • H.264 video do720p, 30 slik na sekundo, Main Profile level 3.1 z AAC-LC audiom z do 160 Kbps na program, 48kHz, stereo audio v formatih .m4v, .mp4, in .mov • MPEG-4 video do 2.5 Mbps, 640 x 480 pik, 30 slik na sekundo, Simple Profile z AAC-LC audiom do 160 Kbps, 48kHz, stereo audio v formatih .m4v, .mp4, in .mov • Motion JPEG (M-JPEG) do 35 Mbps, 1280 x 720 pik, 30 slik na sekundo, audio v ulaw, PCM stereo audio v formatu .avi Avdioformati: HE-AAC (V1), AAC (16 to 320 Kbps), zaščiten AAC (z iTunes Store), MP3 (16 do 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formati 2, 3 in 4), Apple Lossless, AIFF in WAV; Dolby Digital 5.1 prostorski zvok Fotoformati: JPEG, GIF, TIFF TV-kompatibilnost: združljiv s HD-televizijami s HDMI-vhodi in zmožnimi 720p 60/50Hz, vključno s popularnimi modeli vseh naslednjih proizvajalcev: Hitachi, JVC, LG, Mitsubishi, NEC, Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sony, Sharp, Toshiba, Vizio, Westinghouse

Ne spreglejte