Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 7. 2021,
7.45

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple Music

Sobota, 17. 7. 2021, 7.45

2 leti, 7 mesecev

Višja kakovost glasbe na Apple Music

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Apple Music | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

V juniju so se v glasbeni knjižnici Apple Music pri večini glasbe pojavile nove ikone: Dolby AtmosLossless in Apple Digital Master, vsaka s svojim logotipom. Če ste se spraševali, kaj to pomeni, je kratek odgovor boljši zvok. Za podrobnosti berite naprej.

Apple Music je junija začel nadgrajevati svoj glasbeni katalog v visoko kakovost zvoka s 24-bitnim kodiranjem pri 192 kHz, nekatere pa še dodatno s prostorskim zvokom s tehnologijo Dolby Atmos. V prvem koraku bo v visoki kakovosti 20 milijonov pesmi, do konca leta pa postopoma še preostanek Applovega kataloga 75 milijonov pesmi. Oznaka Apple Digital Master pa po drugi strani pomeni, da je ta posnetek narejen iz najvišje možne kakovosti izvirnika za digitalno predvajanje, kar je pač osnova za boljši zvok.

Z nadgradnjo se je Apple Music pridružil nekaterim drugim ponudnikom, ki glasbo v visoki kakovosti že ponujajo, predvsem Tidalu, ki ga je ustanovil Jay-Z, in se je doslej ponašal s krono pri kakovosti zvoka. Kot je tipično za kalifornijskega velikana, so razvili lastno rešitev z novim kodekom za kodiranje glasbe brez izgube (lossless), imenovanim ALAC (Apple Lossless Audio Compression). Poleg tega bodo pa ponudili večino pesmi še v kakovosti prostorskega zvoka po standardu Dolby Atmos. Žal pa novosti niso na voljo povsod, saj je visokokakovostni zvok mogoče slišati zgolj z najnovejšo različico iOS/iPadOS/tvOS (14.6) oziroma macOS (11.4) in na izbranih slušalkah.

Apple Music | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Kaj prinaša novi format?

Izraz »zvok brez izgube« oziroma »lossless« po angleško pomeni zvočni zapis, ki je enak izvirnemu posnetku za CD (in ne samemu CD-ju, ki že uvaja nekaj omejitev). Glasba, ki jo poslušamo prek mp3-jev ali tradicionalnih pretočnih storitev je namreč stisnjena, da zasede manj prostora na disku oziroma zahteva manj prenosa podatkov. Najbolj uveljavljeni datotečni glasbeni zapis brez izgube je FLAC, ki ga podpira večina predvajalnikov digitalne glasbe. Applov ALAC podpira kakovosti zapisa od 16 bitov pri 44,1 kHz, do 24 bitov pri 48 kHz oziroma še več, a tukaj je (zaenkrat) omejitev Applovih predvajalnikov (več spodaj). Da bi lahko slišali to razliko, pa seveda potrebujemo ustrezno (audiofilsko) opremo, saj s poceni slušalkami, prenosnimi zvočniki ali zvočniki večine telefonov niti ni mogoče zaznati razlike med stisnjenim mp3-jem in FLAC-om. Poleg tega pa je treba tudi vklopiti podporo za visoko kakovost glasbenega predvajanja v Settings/Music/Audio Quality/Lossless Audio. Vsekakor pa ne pozabite, da višja kakovost zvoka pomeni tudi več prenosa podatkov.

Primerna oprema

Pri Applu so zelo »strogi« glede omejitve kakovosti zvoka, saj priznavajo, da »lossless« zvoka sploh ni mogoče pretakati prek povezav bluetooth; to pa pomeni, da niti Apple Airpods Pro ali Bowers & Wilkins PX5 ne zmorejo ponuditi čisto prave zvočne izkušnje. Potrebna je povezava prek žice, pri čemer pa tako Applov pretvorni kabel iz priključka Lightning na 3,5 mm za iPhone in iPad, kot tudi 3,5 mm priključek Applovih računalnikov podpirata dovolj kakovostni prenos zvoka, da boste slišali razliko, če seveda priključite svojo napravo na dovolj kakovostne slušalke, zvočnik ali ojačevalec. Apple Music ima nekatero glasbo na voljo celo v še višji kakovosti (t.i. hi-res lossless) z do 24 bitov pri 192 kHz, vendar omejitve Applove strojne opreme zmanjšajo to na (še zmeraj odličnih) 48 kHz. A pravi audiofili imajo zdaj vseeno možnost dostopa do polne kakovosti, saj lahko iPhone ali iPad priključijo prek kabla na dovolj zmogljiv zunanji pretvornik DAC, nato pa na slušalke ali ojačevalec.

Apple Music | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Dolby Atmos

Višja kakovost zvoka ni bila edina junijska novost pri Apple Music, saj so del svoje knjižnice nadgradili tudi s prostorskim zvokom po standardu Dolby Atmos, ki nadgradi klasični »surround« z zvočnimi kanali za višino. Tehnologija je pri filmih sicer na voljo že od leta 2012, od leta 2017 pa tudi v glasbi, pri čemer je bil posebna izdaja Automatic for the People skupine R.E.M. prva plošča, ki je izkoristila te dodatne dimenzije. Medtem ko ima pri »lossless« Apple Music vso glasbo na voljo v najvišjih možnih kakovostih, pa je pri Dolby Atmos to stvar avtorjev glasbe, saj morajo biti dodatni prostorski kanali del izvirnega miksa, to pa seveda pomeni, da velik del starejše glasbe nikoli ne bo na voljo v tem formatu. Boljša je novica glede strojnih omejitev, saj so bistveno nižje kot pri lossless. Prostorski zvok Dolby Atmos je podprt na večini novejših slušalk Apple in Beats, tudi brezžičnih, deloval pa bo tudi na vseh slušalkah ostalih proizvajalcev, ki obljubljajo podporo Dolby Atmos, razlika je edino v tem, da je pri Apple/Beats ta funkcija vključena samodejno, pri ostalih slušalkah pa jo je treba aktivirati v Settings/Music/Dolby Atmos/Always On.

Nizka kakovost

Zvočna nadgradnja Apple Music seveda velja samo za glasbo iz njihove knjižnice, medtem ko Apple Music Radio in podkasti niso podprti. Prav tako bo v nizki kakovosti ostala vsa glasba, ki ste jo iz svojih CD-jev prenesli v knjižnico Apple Music kot mp3-je. Seveda se lahko odločite svoje CD-je ponovno presneti z uporabo Applovega kodeka ALAC, ki je del programa Apple Music (bivši iTunes), pri tem velja opozorilo, da to najbrž nima smisla, če gre za kakšne redke demo posnetke ali »bootlege« koncertov, saj tam običajno kakovost izvirnega masterja ni dovolj visoke kakovosti, da bi se slišale razlike.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

 

Ne spreglejte