Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2023,
6.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

dan varne rabe interneta SAFE.SI

Sobota, 11. 2. 2023, 6.00

1 leto, 2 meseca

Najstniki, komu zaupate? Predatorji prežijo na vas!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Nasilje | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Sem skoraj že iz najstniških let in spadam v generacijo, ki je kar precej digitalno osveščena. Ne jaz ne moji prijatelji, kolegi in sošolci ne nasedamo različnim spletnim prevaram, vemo, katere nevarnosti se skrivajo na spletu, kako so marsikateri profili lažni, da je treba paziti, kakšne podatke dajemo nepoznanim osebam, da je okoli nas dosti spolnih predatorjev, ki se lažno predstavljajo, pa vseeno to ni zagotovilo, da bomo prepoznali vse spletne pasti. To je resnična zgodba, ki se je zgodila pred približno dvema letoma moji sošolki.

 Snapchat je bil takrat zelo popularen, vsi smo uporabljali tiste filtre – smešni so bili, eni pa prav' kjut'. Sošolka si je dopisovala z enim fantom s sosednje srednje šole, pa ga sploh nikoli ni videla v živo. Pošiljala sta si fotke, pa se potem že tudi poklicala in se pogovarjala. Zelo sta si bila všeč, on se je prvi zaljubil vanjo, ji je povedal, in ona je nam, sošolkam, rekla, kako je on 'oh in sploh'. To je trajalo nekaj časa, vmes sem malo že pozabila na to, ker ni več toliko govorila o tem oziroma potem sploh ni. Mi je pa enkrat, ko sva šli skupaj na avtobusu domov, povedala, da sta praktično kot fant in punca in da se bosta zdaj tudi srečala na kavici. Da si vedno zaželi kako njeno sliko ali pa posnetek zvečer in da eni so tudi že prav 'hot'. Bila sem vesela zanjo, vseeno pa mi je bilo čudno, zakaj on njej ni poslal še nobene 'seksi fotke', vedno ene take s filtri, da se itak prav dobro ne vidi, kakšen je. Pa to, da je shranjeval njene – ker to se na Snapchatu vidi, namreč, da nekdo shrani, kar mu pošlješ. Mi je zatrdila, da je fant preverjeno kul, ker se zdaj res že poznata, poleg tega pa sem vedela, da je pametna in da itak zna poskrbeti zase, pa da vse finte s spleta pozna.

Nasilje | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Zato sem bila še bolj šokirana, ko nam je čez kak mesec povedala, kako jo je strah, ker ji tip grozi, da bo en njen posnetek poslal prijateljem na šoli, če se ne dobita in 'dasta dol'. Še hujše, da ni stvari zaustavila že takoj, ko ji je rekel, da naj mu še pošlje novo nago fotko, sicer bo prejšnjo pokazal prijateljem. Moja sošolka sploh ni tip človeka, ki bi se lahko ujel na te fore, pa se je … In še dobro, da ni bila tiho, ni taka oseba, ki se drži samo zase, in nam je še kar hitro povedala in prosila za nasvet, kaj naj naredi. Itak je morala vključiti še starše in oni so potem zadevo speljali tako, da se je na srečo vse uredilo. In takih primerov ni malo, vsaka od nas prijateljic je že doživela, da jo je kak tip nadlegoval po spletu, ampak veš že takoj, da je čuden. Ta se je pa najprej drugačen delal, pa še Slovenec je bil in res srednješolec. Pa nekaj časa je trajalo, preden je pokazal, kakšen je. Res je treba biti zelo previden, pa če še toliko veš o vseh teh fintah, ki se jih ljudje poslužujejo, da te izsiljujejo. In, punce, pa tudi fantje, ko se kaj takega začne, dajte komu takoj povedati.

Ema, 18 let

Ste že slišali za dokumentarni film Ujete v medmrežju? Ogled priporočamo vsem staršem in starejšim otrokom, ki so že vstopili v svet interneta.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte