Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2021,
18.38

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mastercard Telekom Slovenije

Sreda, 3. 2. 2021, 18.38

2 leti, 7 mesecev

Hitro, varno in enostavno – mobilno plačevanje je prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Telekomov Tehnik Valu | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Vsi fizični stiki so v preteklem letu dobili popolnoma nov pomen. Distanca je postala nekaj dobrega, bližino pa v nekaterih primerih raje prihranimo za prihodnje, boljše čase. V tem pogledu smo spremenili veliko življenjskih navad – med drugim se nismo mogli izogniti niti spremembi nakupovalnih navad. Nakupi so se v veliki meri preselili na splet, obisk trgovine pa kljub temu ostaja neizbežen. A tudi pri tem lahko s sodobnimi rešitvami zmanjšamo tvegane stike.

Na kakšen način najraje plačamo v fizični trgovini?

Tako domače kot mednarodne raziskave kažejo, da smo nekatere navade s spleta prenesli tudi v fizične trgovine. Izsledki raziskave družbe Mastercard konec preteklega leta so namreč pokazali, da se potrošnikom zdi vse pomembnejša tudi možnost brezgotovinskega plačevanja, še posebej brezstičnega, kot ga na primer ponujajo brezstične kartice in še bolj priročni pametni mobiteli, opremljeni z ustreznimi plačilnimi aplikacijami. Posebna anketa o vplivu pandemije koronavirusa na preferenčni način plačevanja pa je potrdila, da je kriza ta trend še nekoliko pospešila.

Vzporedno s tem je v zadnjih treh letih precej naraslo tudi zaupanje v varnost brezstičnega plačevanja. Pred tremi leti je imelo zaupanje vanj le 34 odstotkov Slovencev, danes že več kot 60 odstotkov. Številka torej eksponentno raste in napoveduje, da bo v prihodnosti le še višja.

Aktualne razmere samo še pospešile spremembe plačilnih navad

Ljudje torej vse raje plačujemo brezstično. Bodisi z ustrezno kartico bodisi z mobitelom, ki je še priročnejši, saj ga imamo običajno ves čas pri sebi v žepu ali torbici. Razlogi za to so vsaj trije – da nakup opravimo še hitreje, enostavneje in bolj varno. Zlasti v zadnjem letu pa tudi, da se izognemo nepotrebnim tveganim fizičnim stikom.

Vzemimo za primer pametni mobitel, ki je nekako postal skoraj že podaljšek naše roke. Imamo ga namreč ves čas pri sebi, saj ga uporabljamo za najrazličnejše stvari. Za komunikacijo z najrazličnejšimi ljudmi, iskanje informacij, zabavo in vse bolj pogosto tudi za plačevanje. Uporabnik ima mobitel ves čas v roki med celotnim postopkom plačevanja. Za plačilo ga mora le približati k plačilnemu terminalu, ki podpira brezstično plačevanje nekateri pa omogočajo tudi plačilo s kodo – QR ali številčno. Plačilo tako opravi veliko hitreje, kot če bi brskal za bankovci in kovanci v denarnici.

Telekomov Tehnik Valu | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Ohranimo distanco tam, kjer lahko, da se čim prej lahko spet zbližamo

Vse naštete lastnosti so zlasti med epidemijo znatno pripomogle k večji želji ljudi po brezstičnem in mobilnem plačevanju na vseh mogočih mestih. Od začetka pojava covida-19 je mogoče zaznati najvišji porast potrebe po tovrstnem plačevanju v gostilnah in restavracijah, barih in kavarnah, na bencinskih črpalkah, pri ponudnikih lepotilnih storitev (frizerski salon, masažni salon, pedikura, manikura) in celo na tržnicah, ne samo v trgovinah z živili, oblačili in elektroniko.

Brezstično plačevanje se je torej že pošteno »prijelo« v vseh sferah našega življenja, razvoj pametnih tehnologij pa nakazuje, da se bo njegova prisotnost v prihodnjih letih še povečala, morda celo docela izpodrinila gotovinsko poslovanje.

S takšnim načinom plačevanja namreč veliko pridobijo tudi trgovci. Njihovo poslovanje postane učinkovitejše, saj porabijo manj časa kot pri upravljanju avtomatskih kartic ali štetju gotovine, prav tako kupcem ponudijo boljšo uporabniško izkušnjo, saj je plačevanje hitrejše in čas čakanja v vrsti krajši, kupci pa se bodo tako veliko raje vrnili v takšno trgovino. Nenazadnje pa je mobilno plačevanje dobra varovalka pred morebitnimi prevarami. Tehnologija, ki omogoča brezkontaktno plačevanje, je namreč varna in šifrirana, zato preprečuje različne poskuse vdora. Tako sta varna trgovec in kupec.

Varna in hkrati tako zelo priročna – pametna denarnica VALÚ

Ena od najsodobnejših in najbolj dovršenih rešitev na tem področju je zagotovo pametna denarnica VALÚ, ki ima že več kot 70.000 uporabnikov in omogoča brezstično plačevanje vsem uporabnikom pametnih naprav, ne glede na to, pri katerem operaterju imajo sklenjeno razmerje.

VALÚ omogoča različne načine plačevanja in kar je pomembno – vsi potekajo brezstično oziroma brezkontaktno. Tako lahko kupec plača prek vmesnika NFC s približanjem mobitela plačilnemu terminalu ali prek običajnega klica, uporabniki Telekoma Slovenije, A1 in BOB pa celo brez uporabe aplikacije prek ukaznega niza. Vsi trije načini so veliko hitrejši od plačevanja s kartico, saj ne zahtevajo zamudnega vpisovanja kode PIN v POS-terminal. Ob tem pa VALÚ zagotavlja tudi visoko varnost plačevanja.

Z VALÚ-jem tako pridobijo kupci in trgovci. Plačevanje poteka hitreje, kar pripomore h krajšim vrstam na blagajni, je priročno, saj imamo mobitel navadno pri sebi tudi, če denarnico pozabimo doma, iz enačbe izvzame nepotrebne fizične stike, trgovci pa ga tudi zelo enostavno implementirajo v svoje spletne in fizične trgovine.

Račun VALÚ sicer uporabnik napolni prek bančnega nakazila, s plačilno kartico ali z VALÚ Moneto, ki se lahko pohvali že z več kot 200.000 uporabniki. Aplikacijo pa lahko prenese iz trgovin Google Play (naprave Android), App Store (naprave iOS) in AppGallery (naprave z OS Harmony).

Kartica VALÚ Mastercard vam bo poenostavila življenje

Vsi uporabniki mobilne denarnice VALÚ, ki ste v zadnjem mesecu dni na fizičnih prodajnih mestih ali na spletu opravili vsaj 5 plačil z VALÚ-jem, lahko do konca februarja brezplačno naročite še priročno in lično plačilno kartico VALÚ Mastercard. Z njo boste lahko plačevali na več kot 53 milijonih spletnih in fizičnih plačilnih mestih doma in v tujini, s čimer se bo izkazala za nepogrešljivega sopotnika tudi na potovanjih.

Telekomov Tehnik Valu | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Vse v zvezi s kartico boste lahko urejali neposredno v aplikaciji na mobitelu in sredstva črpali kar iz mobilne denarnice VALÚ, kar pomeni, da boste pripravljeni na vsako situacijo, saj boste imeli vedno v žepu celosten ekosistem plačevanja.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte