Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
8.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Sempl

Torek, 21. 11. 2017, 8.35

6 let, 4 mesece

Sempl

To je prihodnost vplivnostnega marketinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Justin Rezvani

Prihodnost vplivnostnega marketinga so klepetalni roboti, ker povečujejo vključenost potrošnikov na družbenih omrežjih, pravi strokovnjak za mobilne tehnologije in podjetnik Justin Rezvani, ki ga je revija Forbes letos uvrstila na seznam tridesetih inovativnih posameznikov, mlajših od trideset let, ki spreminjajo svet marketinga in oglaševanja. 

 

Justin Rezvani je diplomiral iz poslovne administracije, upravljanja marketinga in oglaševanja. Poklicno pot je začel v podjetju Walt Disney, svoje prvo podjetje theAmplify pa je ustanovil pri 25. letih brez zagonskega kapitala in ga pozneje prodal skupini za tehnologijo blagovnih znamk You & Mr. Jones. theAmplify, ki za vodilne blagovne znamke ustvarja oglaševalske akcije na družbenih omrežjih s pomočjo vplivnežev, je danes vreden več milijonov dolarjev. Podjetje danes sodeluje z naročniki iz različnih panog, kot so Ford, Lions Gate. Pepsi in Campbell's. Rezvani pogosto nastopa na vodilnih svetovnih marketinških dogodkih, o njem in njegovih podjetniških uspehih pa redno poročajo ugledni časopisi in revije, kot so The Wall Street Journal, AdWeek in The Los Angeles Business Journal. 

Justin Rezvani se spominja, da je leta 2007, ko je na trg prišel iPhone, spoznal, da bo ta naprava spremenila svet in oglaševanje, še posebej na način, kako ustvarjamo, delimo in distribuiramo vsebine. Takrat je delal pri podjetju Walt Disney in odločil se je, da bo postal strokovnjak za mobilne tehnologije. Zanimivo je, da so imeli takrat v podjetju za mobilne naprave zaposlenih le šest ljudi. 

Rezvani je potencial vplivnostnega marketinga spoznal v času, ko je ustanovil lastno podjetje, kar je bilo v času, ko je Facebook kupil Instagram.

"A k vsemu je najbolj prispevalo dejstvo, da sem imel med prijatelji v Los Angelesu tudi nekaj vplivnežev. Če odraščaš v Los Angelesu, ni nič čudnega, da kdo od tvojih sošolcev iz srednje šole postane slavna osebnost. Dva prijatelja je še posebej zanimalo, kako naj se na Instagramu povežeta s svojimi strankami in oboževalci. Čeprav sta že sodelovala z blagovnimi znamkami, so se jima zdele nekatere stvari, na primer sklepanje pogodb, zelo nadležne. Svoj posel sem tako začel z aplikacijo, s katero sem želel vplivnežem olajšati dogovarjanje z blagovnimi znamkami in jim hkrati omogočiti ustvarjanje vsebin.

Pet tisoč ustvarjalcev vsebin 

Bistvo aplikacije je v tem, da ustvarjalca vsebin seznanja z določenim projektom, nato pa v sporočilnem ekosistemu - za to uporabljajo Slack - vzpostavita dialog. Tako potem poteka vsa njuna komunikacija, vplivnež lahko prek aplikacije pošilja vsebine, fotografije in videoposnetke, opisuje Rezvani. 

V zadnjih nekaj letih so sodelovali z okoli pet tisoč ustvarjalci vsebin, v bazi pa imajo okoli 700 tisoč uporabniških računov. Kriterij, da nekoga prepoznajo kot vplivneža, je najmanj 26 tisoč sledilcev, pojasnjuje Rezvani. Izjema je mogoča pri ustvarjalcih z izjemnimi vsebinami, ti se jim lahko pridružijo z 10 tisoč sledilci.

Po drugi strani sodelujejo z vplivneži, ki imajo doseg med 20 in 30 milijoni sledilcev. V platformo so vključeni Instagram, Facebook, Snapchat, v prihodnjih mesecih bodo vključili še Pinterest, ki ga Rezvani opisuje kot vodilno platformo za ključne ženske skupine. 

Proti zlorabam s posebnim algoritmom

Rezvani pravi, da so razvili algoritem, ki prikazuje pravi kazalnik vidljivosti v skupnosti vplivnostnega marketinga in tako preprečuje lažne številke sledicev, ki jih spodbujajo roboti ali "nakupovanje" sledilcev. Algoritem tako sledi določenemu uporabniškemu računu, skenira število sledilcev in ugotavlja, ali sta vplivnež in njegovo občinstvo dejansko aktivna na družbenem omrežju.

Preverjajo tudi profile sledilcev in pri tem upoštevajo le aktivne uporabnike, ki dejansko vidijo vsebinske objave vplivnežev. Ne upoštevajo pa lažnih in neaktivnih sledilcev. 

Robot, ki je govoril namesto zvezdnice

Rezvani je sodeloval pri razvoju algoritma prvega vplivnostnega klepetalnega robota na svetu, ki sta ga izumili podjetji theAmplify in Automat in ga nato predstavili v oglaševalski akciji za kozmetično blagovno znamko CoverGirl. Inovacija je sledilcem omogočila, da se pogovarjajo z robotsko različico ameriške zvezdnice družbenih omrežij Kalani Hilliker. Klepetalni robot oponaša njen pogovorni slog in obenem jasno pove, da ne gre za resnično osebo.

"To je bila izjemna izkušnja. Tehnologija nam pomaga upravljati pogovore, ki presegajo običajne stvari, ki smo jih vajeni pri vplivnežih. Namesto da bi ti le nekaj objavili na družbenem omrežju, poglabljamo pogovor, ki presega to začetno objavo. Običajno vidite samo to objavo in to je vse. Zdaj pa lahko zagotovimo še globljo in močnejšo vključenost ljudi po vsem svetu."

Globina boljša od širine

Klepetalni roboti so prihodnost vplivnostnega marketinga, je prepričan Rezvani. Pa so se ljudje pripravljeni pogovarjati z roboti?

"Ne le da so pripravljeni, temveč to tudi nenehno počnejo. V primeru CoverGirl si je 75 tisoč edinstvenih uporabnikov s klepetalnim robotom izmenjalo 1,3 milijona sporočil."

Prihodnost vplivnostnega marketinga vidi v poglabljanju odnosov med blagovnimi znamkami in vplivneži. "Zgolj objavljanje enkratnih dogodkov na družbenih omrežjih ni tako učinkovito kot povečevanje stopnje vključenosti ljudi. Gre za globino proti širini – torej, poglabljanje odnosa z blagovno znamko, ustvarjanje marketinške akcije s to blagovno znamko in poglabljanje celotne izkušnje."

Justin Rezvani bo imel na dogodku o medijskih trendih SEMPL, ki bo 23. in 24. novembra 2017 v Portorožu, predavanje Tehnologija vs. Ljudje: Vse, kar morate vedeti o vplivnostnem marketingu. 

Rezvani napoveduje: "Ključno sporočilo bo, kako tehnologija omogoča ustvarjanje vsebin na bolj učinkovit način, tako da se ljudje lahko osredotočimo na tisto, v čemer smo resnično dobri – na samo kreativno rešitev, na seznanjanje z informacijami, na izpopolnjevanje vsebine. Veliko bom govoril o tem, kako nam tehnologija omogoča, da smo učinkovitejši v vsem, kar delamo, in ne zapravljamo časa za dolgočasna opravila."
Ne spreglejte