Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

Natisni članek

Sempl Jamie Turner Coca Cola Porsche

Četrtek, 23. 11. 2017, 11.43

6 let, 4 mesece

"To je največja skrivnost ljudi, ki kupujejo porscheje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

3

Sempl Jamie Turner | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ameriški marketinški guru Jamie Turner je na 19. mednarodni konferenci medijskih trendov Sempl predstavil nov način, kako se lahko podjetja z oglaševanjem približajo potrošniku. Turner ga imenuje nelinearni marketing, označil pa ga je za prihodnost trženja blagovnih znamk.

Zakaj ljudje kupijo karkoli?

Prva stvar, ki jo je Jamie Turner razkril na konferenci Sempl, je bila skrivnost o tem, kako razmišlja večina potrošnikov. "Ljudje določeno stvar kupijo zaradi čustev, nakup pa nato poskusijo upravičiti z logičnim sklepanjem," je dejal Turner. To po njegovem mnenju velja za dražje stvari, ki jih ljudje ne potrebujejo zares, in ne za osnovne življenjske potrebščine. 

"Porscheja nihče ne kupi zato, ker ga potrebuje. Kupi ga zato, ker se za volanom takšnega avtomobila počuti bolje kot za volanom cenejšega in pika. Ko kupca porscheja žena doma vpraša, zakaj neki je zanj zapravil toliko denarja, ji ne pove pravega razloga. Nakup upravičuje z argumenti, kot so zanesljivost, pregovorno dober nemški inženiring, izboljšana varnost na cesti," je primer podal Turner.  | Foto: Porsche "Porscheja nihče ne kupi zato, ker ga potrebuje. Kupi ga zato, ker se za volanom takšnega avtomobila počuti bolje kot za volanom cenejšega in pika. Ko kupca porscheja žena doma vpraša, zakaj neki je zanj zapravil toliko denarja, ji ne pove pravega razloga. Nakup upravičuje z argumenti, kot so zanesljivost, pregovorno dober nemški inženiring, izboljšana varnost na cesti," je primer podal Turner.  Foto: Porsche

Ameriški strokovnjak je izpostavil tudi moč, ki jo imajo prepoznavne znamke, a se je potrošniki sploh ne zavedajo. "Na kaj pomislite, ko nekdo reče Coca-Cola?" je Turner vprašal zbrane na konferenci Sempl. Na Božička, praznike, družino, prijatelje, dober okus, so odgovorili.

"Ko nekdo naredi požirek Coca-Cole, ne razmišlja o tem, da pije posladkano gazirano vodo. Ob okusu pomisli na lepe stvari v življenju. To je moč oglaševanja, ki se v veliki meri zanaša na potrošnikovo podzavest," je pojasnil Turner. | Foto: Coca-Cola "Ko nekdo naredi požirek Coca-Cole, ne razmišlja o tem, da pije posladkano gazirano vodo. Ob okusu pomisli na lepe stvari v življenju. To je moč oglaševanja, ki se v veliki meri zanaša na potrošnikovo podzavest," je pojasnil Turner. Foto: Coca-Cola

Kakšna je razlika med linearnim in nelinearnim marketingom?

Nakup nečesa, kar oglašuje podjetje, danes poteka takole: kupec se najprej zave, da ima težavo ali željo, nato razišče ponudbo, najde stvar, ki mu je všeč, se odloči za eno, se prepriča, da je to prava stvar, in jo na koncu kupi. To je linearni marketing.

A Turner opozarja, da pot od potrebe ali želje po določeni stvari ni vedno linearna oziroma premočrtna, tega pa se sodobni marketing v veliki meri še ne zaveda. "Linearni marketing je tehnika 20., ne 21. stoletja," opozarja Turner. 

"Človek ni bitje, ki bi ves čas delovalo premočrtno oziroma linearno. Zaradi vse več različnih načinov, kako dostopati do informacij, je njegovo življenje pravzaprav zelo nelinearno. Zakaj ga torej še vedno poskušamo doseči z linearnim marketingom?" se sprašuje Jamie Turner. | Foto: Bojan Puhek "Človek ni bitje, ki bi ves čas delovalo premočrtno oziroma linearno. Zaradi vse več različnih načinov, kako dostopati do informacij, je njegovo življenje pravzaprav zelo nelinearno. Zakaj ga torej še vedno poskušamo doseči z linearnim marketingom?" se sprašuje Jamie Turner. Foto: Bojan Puhek

Nelinearni marketing ni tradicionalno oglaševanje, katerega glavna taktika je to, da prekinja potrošnikovo življenje. Gledanje filma na televiziji prekinejo oglasi, na primer. Nelinearni marketing deluje tako, da se blagovna znamka aktivno vključi v potrošnikovo življenje in ga pripravi do tega, da znamko vidi kot del dogajanja, v katerem sodeluje oziroma ga izkuša. 

Turner je kot enega najboljših primerov nelinearnega marketinga navedel Red Bull, znamko energijskih pijač, ki se ji je v podzavest potrošnikov uspelo zasidrati z organizacijo številnih dogodkov na področju ekstremnih športov. | Foto: Red Bull Turner je kot enega najboljših primerov nelinearnega marketinga navedel Red Bull, znamko energijskih pijač, ki se ji je v podzavest potrošnikov uspelo zasidrati z organizacijo številnih dogodkov na področju ekstremnih športov. Foto: Red Bull

"Uspešen nelinearni marketing je tisti, pri katerem znamka gradi razmerje s potrošnikom in ga v nakup ne sili neposredno kot tradicionalni oglasi. Za učinkovit nelinearni marketing si je treba vzeti čas, saj gre za dolgoročno strategijo," je še pojasnil Turner.

Nasvet Jamieja Turnerja za oglaševalce: dve vprašanji, ki si jih zastavite pred naslednjo oglaševalsko kampanjo

- Kaj vaša stranka resnično želi kupiti pri nas? Ali je nekdo, ki pride v kavarno Starbucks, tam samo zaradi kave ali želi več - dobro vzdušje, druženje s prijatelji, mir pred drugimi, prostor za delo?

- Kaj je glavni razlog, da želi stranka izdelek ali storitev namesto pri nas kupiti pri naših tekmecih? Kaj imajo, česar mi nimamo? 

Slovenija ima veliko priložnost, da v svetovnem merilu postane bolj prepoznavna

Jamie Turner je med svojo predstavitvijo tudi poudaril, da se je svet zaradi interneta zelo skrčil, kar pomeni, da so razdalje med ljudmi, ki lahko med sabo delijo svoje znanje, postale zelo majhne. To je povedal zato, ker lahko Slovenija po njegovem mnenju v svetu postane bolj prepoznavna.

"Imate strokovnjake, ki o marketingu vedo zelo veliko, obenem pa vaše gospodarstvo v zadnjih letih zanesljivo raste. Slovenija ima trenutno zelo veliko priložnost, da v svetovnem merilu postane veliko večji igralec."

Ne spreglejte