Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2017,
15.58

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sempl

Petek, 10. 11. 2017, 15.58

6 let, 5 mesecev

Sempl

Najpomembneje je, da potrošniku ponudimo doživetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sempl Darko Ivančević

Sodobni marketing temelji na dveh stebrih - celostnem tržnem komuniciranju in doživljajskem marketingu, poudarja strokovnjak za marketing piva Darko Ivančević, globalni podpredsednik blagovne znamke Staropramen v pivovarski družbi Molson Coors in predsednik žirije za nagrade Sempler na letošnjem dogodku Sempl. 

Darko Ivančević se je globalni ekipi Staropramena, ki ga proizvajajo v tretjem največjem pivovarju na svetu Molson Coors, pridružil konec lanskega leta. Pred tem je bil direktor marketinga v Zagrebački pivovari, ki prav tako spada pod okrilje Molson Coors in je vodilni proizvajalec piva na Hrvaškem. "Imam dva otroka v portfelju Molson Coorsa: Ožujsko je moj šestletnik in je superotrok, vse, kar lahko pričakujete od odlične blagovne znamke. Obožujem njegov način pristopanja k potrošnikom in kupcem, za katere postaja kulten. Moj najnovejši, desetmesečni otrok Staropramen, pa je resnično izjemna blagovna znamka, z izredno zgodovino in hkrati s številnimi priložnostmi za prihodnost. Vse otroke imam enako rad."

Več razlogov je, zaradi katerih je pivovarska industrija izjemna, a če bi moral izpostaviti le enega, bi rekel, da je pivovarska industrija tako posebna zaradi stopnje dinamike, vključevanja potrošnikov in strasti, značilne za "pivsko" okolje, kot so šport in glasbeni dogodki, pred dogodkom Sempl pravi predsednik letošnje žirije Darko Ivančević. "Po drugi strani gre za tradicionalno industrijo z bogato dediščino in zgodovino. Te blagovne znamke imajo neverjeten življenjski cikel, saj jih je veliko starejših od sto let, a so še vedno mlade po srcu."

Ivančević močno verjame v pomen konsistentnosti blagovne znamke, prav ta lahko ustvari veliko razliko. "Zato morata imeti poslanstvo in resnica blagovne znamke konsistentno sporočilo potrošnikom ter si zaslužiti njihovo dojemanje, za kaj si blagovna znamka resnično prizadeva."

"Res je, da so blagovne znamke piva zelo povezane s športom in zelo globoko nagovarjajo čustva, ki jih poraja šport – gre za ponos, prijateljstvo, včasih tudi življenje. Lahko bi napisal celo knjigo o Ožujskem in močni povezavi s hrvaško nogometno reprezentanco ter številnih odličnih primerih izvedbe, ki jim je strateško skupna prav konsistentnost."

Odločalo bo dvoje: celostno tržno komuniciranje in doživljajski marketing

Staropramen je danes prisoten v 40 državah po svetu in vsak trg ima svoje značilnosti, vključno z mediji. Ponekod je televizijsko oglaševanje za pivo zelo omejeno in za našo regijo bi sicer lahko pritrdil, da televizija še vedno prevladuje prav zaradi dosega, pravi Ivančević. Po njegovih besedah bodo morali mediji v prihodnje preobraziti svoje poslovanje, da bodo preživeli, pri čemer bodo mediji ostali, spremenili pa se bodo kanali. 

Mediji so še vedno tu, novinarji še vedno pišejo, a morajo preobraziti svoje poslovanje, da bodo preživeli. Hitrost teh sprememb bo vsekakor predrugačila medijsko sceno – mediji bodo ostali, kanali se bodo spremenili.

"Sam verjamem, da bosta največjo razliko povzročila dva stebra tržnega komuniciranja. Prvi je celostno tržno komuniciranje, v katerega močno verjamem in ga tudi uporabljam, še posebej v oglaševalskih akcijah za pivo Ožujsko v zadnjih letih. Imajo eno sporočilo, 360-stopinjski pristop in uporabljajo najprivlačnejše kanale, ki ustvarjajo globoke povezave med potrošniki in blagovnimi znamkami. Drugi steber pa je doživljajski marketing. Danes so doživetja v središču in verjamem, da bodo zmagovalni tisti projekti blagovnih znamk, ki bodo uspešno prenesli svoje poslanstvo na doživljajske platforme v popolnem medijskem spletu."

Kot predsednik žirije bo pri delih, prijavljenih na Sempl, med drugim pozoren na uporabo doživetij v medijski strategiji. 

Želim, da bi potrošnik izkusil svet moje blagovne znamke

Razlike med regijami se bodo v prihodnje zmanjševale, je prepričan Ivančević, najpomembnejše po njegovem mnenju pa je spoznanje, da štejejo doživetja in povezovanje potrošnikov.

"Na to bi se danes morali najbolj osredotočiti. Želim, da bi potrošnik izkusil svet moje blagovne znamke, ne da bi bral o njej ali jo gledal. Želim, da je potrošnik povezan z mojo blagovno znamko na celotni poti. Včasih tehnologija ustvarja nove točke dotika in priložnost. Današnja tehnologija to omogoča in spodbuja, zato je dragocena za sodobni marketing." 

Ne spreglejte