Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mark Zuckerberg Barack Obama NSA vohunjenje Facebook

Petek, 14. 3. 2014, 12.07

8 let

Zuckerberg predsedniku Obami: Naredite nekaj glede vohunjenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je v telefonskem pogovoru ameriškega predsednika Baracka Obamo pozval, naj ukrepa glede vohunskih tehnik ameriških obveščevalnih agencij.

Kot je v objavi na svojem profilu zapisal Mark Zuckerberg, bi morala biti ameriška vlada promotor svetovnega spleta, ne pa grožnja. "Poklical sem predsednika Obamo in izrazil frustracijo zaradi škode, ki jo vlada povzroča naši prihodnosti."

"Biti morajo precej bolj transparentni, drugače si bodo ljudje mislili najslabše. A očitno bo preteklo še veliko časa, preden bodo spremenili svoje metode delovanja," je zapisal 29-letni milijarder, ki je sicer že septembra lani izjavil, da so ZDA naredile veliko napak na področju spletnega vohunjenja.

"Ščititi bi nas morali pred kriminalci, ne našo vlado" Kot je poudaril Zuckerberg, splet deluje, ker večina ljudi in podjetij počne isto − "skupaj delamo v smeri ustvarjanja varnega okolja in delamo svoj skupen prostor še boljši za svet". In ravno zato ga poročila o praksah ameriške vlade begajo in jezijo. "Ko naši inženirji brez premora izboljšujejo varnost, si predstavljamo, da nas ščitijo pred kriminalci, ne našo lastno vlado."

Zapis je na priljubljenem spletnem družbenem omrežju naletel na velik odziv. Na gumb Všeč mi je pod njim je v prvi uri po objavi pritisnilo 73 tisoč ljudi, s svojimi prijatelji je izjavo delilo več kot osem tisoč uporabnikov. Tudi večina komentarjev je bila pozitivnih, nekateri pa so vendarle izrazili upanje, da pri Facebooku niso le dvolični.

Telefonski pogovor je potrdila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Caitlin Hayden. Povedala je, da sta se predsednik Barack Obama in Zuckerberg v sredo zvečer pogovarjala o "nedavnih medijskih poročilih o domnevnih aktivnostih ameriške obveščevalne skupnosti", več pa ni želela izdati.

NSA naj bi oponašala Facebookove strežnike Zuckerberg se je za poziv Obami odločil dan po tem, ko je v javnost prišlo poročilo, da naj bi ameriška varnostna agencija (NSA) oponašala Facebookov strežnik in okužila računalnike nadzorovanih tarč. Z NSA so ob tem sporočili, da trditve niso točne in da svoje tehnične zmožnosti uporabljajo "samo za podporo zakonitim in primernim obveščevalnim aktivnostim v tujini".

Aktivnosti NSA je sicer lani kot prvi razkril nekdanji uslužbenec agencije Edward Snowden. Na podlagi njegovih dokumentov smo med drugim izvedeli, da NSA nadzoruje telefonske pogovore, se priklaplja na optične kable, prek katerih potekajo svetovne komunikacije, in vdira v spletne mreže. Skozi stranska vrata naj bi dostopala tudi do strežnikov devetih velikih tehnoloških podjetij: Microsofta, Appla, Googla, Yahooja, Facebooka, Skypa, YouTuba, PalTalka in AOL-a. Vsa našteta podjetja so sicer zanikala kakršnokoli vpletenost.

Ne spreglejte