Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
24. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

2

Natisni članek

baterija

Nedelja, 24. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Znanstveniki razvili revolucionarno baterijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

2

Kalifornijski znanstveniki so po naključju odkrili način za drastično podaljšanje življenjske dobe litij-ionskih baterij.

Znanstveniki so preizkušali, kako se pri shranjevanju električnega naboja obnesejo litij-ionske baterije, v katerih elektrodi (katodo in anodo) prekrivajo nanožice. Gre za zelo občutljiv material, ki je nekajtisočkrat tanjši od človeškega lasa. Z nanožicami, ki so zelo dober prevodnik elektrike, je mogoče povečati površino elektrod v litij-ionski bateriji.

Po nesreči sprožili baterijsko revolucijo?

Težava je v tem, da so nanožice precej občutljive na polnjenje in praznjenje baterije. V običajni litij-ionski bateriji hitro postanejo porozne. Škoda, saj njihova dobra prevodnost in relativno velika površina delovanje baterije sicer izboljšata. Polni se hitreje in zadrži več električnega naboja, na primer. Če bi nekako lahko zaobšli neujemanje nanožic z notranjostjo litij-ionske baterije, pa bi lahko podaljšali še njeno življenjsko dobo.

Prav to je povsem po naključju uspelo kalifornijskim znanstvenikom. Nanožice iz zlata so premazali s plastjo manganovega dioksida in jih zaščitili še s posebnim polimernim gelom. Rezultat? Baterija, katere pričakovana življenjska doba presega človekovo.

Če bi jo napolnili in izpraznili vsak dan, bi delovala vsaj 547 let

Prototipna baterija z elektrodami iz nanožic, prevlečenih s posebno zaščito, je uspešno prestala več kot 200 tisoč ciklov polnjenja in praznjenja, so znanstveniki zapisali v tej raziskavi. To pomeni, da je že prototip tudi do 40-krat trajnejši od povprečnih litij-ionskih baterij v današnjih pametnih telefonih, električnih vozilih, v letalstvu.

Tipična litij-ionska baterija namreč odpove po od pet tisoč do deset tisoč ciklih polnjenja in praznjenja. Pešati začne že prej, baterije v potrošniški elektroniki pogosto kapaciteto začnejo izgubljati že po nekaj sto ciklih. To pomeni, da lahko baterija s kapaciteto 3.000 miliamperskih ur po letu uporabe shrani le še 2.500 miliamperskih ur, na primer. | Foto: Thinkstock Tipična litij-ionska baterija namreč odpove po od pet tisoč do deset tisoč ciklih polnjenja in praznjenja. Pešati začne že prej, baterije v potrošniški elektroniki pogosto kapaciteto začnejo izgubljati že po nekaj sto ciklih. To pomeni, da lahko baterija s kapaciteto 3.000 miliamperskih ur po letu uporabe shrani le še 2.500 miliamperskih ur, na primer. Foto: Thinkstock

Kako baterije čim dlje ohraniti učinkovite, preberite v tem prispevku.

Pomemben preboj znanosti, ki pa ga še ne moremo kupiti

Kdaj lahko tako obstojne baterije pričakujemo v vsakdanji rabi, še ni znano, najbrž pa ne kmalu. Komercializacija novih tehnologij na področju razvoja litij-ionskih baterij je namreč zelo počasna.

Primer: izraelski startup Store Dot je že pred dvema letoma oznanil, da je razvil baterijo za pametni telefon, ki se napolni v samo 30 sekundah (videoposnetek spodaj). A čeprav je delujoč končni izdelek že večkrat javno predstavil, v podjetju ne pričakujejo, da bo na prodaj pred letom 2017. | Foto: Primer: izraelski startup Store Dot je že pred dvema letoma oznanil, da je razvil baterijo za pametni telefon, ki se napolni v samo 30 sekundah (videoposnetek spodaj). A čeprav je delujoč končni izdelek že večkrat javno predstavil, v podjetju ne pričakujejo, da bo na prodaj pred letom 2017.

 

Ne spreglejte