Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Huawei Donald Trump Elon Musk Tesla Google Apple Samsung digizgodbe

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 19.55

6 let, 6 mesecev

Zmage in polomije: Tehnologija v letu 2016

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Pripravili smo pregled najpomembnejšega dogajanja na tehnološkem in znanstvenem področju v letu 2016. Kdo je zmagal in kdo izgubil oziroma ga polomil? 

Digisvet na Siol.net – preberite naše najzanimivejše vsebine:

- #digizgodbe

- #nedeljska znanost

- #nasvet

Zmagovalci

Apple

Apple Logo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ameriška obveščevalna agencija FBI je v začetku leta od Appla zahtevala, naj odklene pametni telefon iPhone, ki ga je uporabljal množični morilec Syed Farook. Apple je zahtevo zavrnil z argumentom, da tega ne more storiti, saj bi s tem naredil sicer majhen, a kritičen prvi korak proti vdiranju v zasebnost vsakega uporabnika.

FBI je Apple tožil in izgubil. Telefon jim je pozneje sicer vseeno uspelo odkleniti brez pomoči Appla, a ta je javnosti medtem že poslal sporočilo: zasebnost uporabnikov je pomembna.

Kaj bi se zgodilo, če bi Apple popustil zahtevi FBI in odklenil iPhone?


Slovenski ljubitelji tujih TV-serij

Netflix | Foto: Matic Tomšič Netflix Foto: Matic Tomšič

Slovenski uporabnik spleta, ki tu in tam rad pogleda dobro tujo TV-serijo, je letos dobil ogromno alternativ obiskovanju piratskih spletnih strani. Januarja je k nam prišel Netflix, na voljo je HBO GO, pred nekaj dnevi pa je Slovenijo v klub držav, kjer ponuja svojo storitev Prime Video, povabil tudi Amazon.


Astronomi

 | Foto:

Znanstveniki so letos potrdili obstoj gravitacijskega valovanja, širjenja in krčenja vesoljskega prostora in časa v smeri od njegovega vira. Človeštvo je s tem odkritjem vstopilo v novo dobo raziskovanja vesolja – s pomočjo gravitacijskega valovanja bomo namreč lahko zaznali stvari, ki jih teleskopi ne morejo.

Gravitacijsko valovanje – kaj je, kako nastane in zakaj je pomembno?


Slovenski fotograf Andrej Tarfila

Cerkev na poljih Sorškega polja. Foto: Andrej Tarfila | Foto: Cerkev na poljih Sorškega polja. Foto: Andrej Tarfila

Slovenski fotograf Andrej Tarfila se je s fotografijo Cerkev na poljih Sorškega polja uvrstil v ožji izbor največjega fotografskega natečaja na svetu Sony World Photography Awards 2016 in zmagal v kategoriji Open Travel. Na fotografski natečaj je bilo prijavljenih več kot 230 tisoč fotografij iz 186 držav.


Ljubitelji Pokemonov

Pokemon Go | Foto: Bojan Puhek Pokemon Go Foto: Bojan Puhek

Letos poleti je izšla igra za pametne telefone Pokemon Go, ki nam je omogočila, da smo med sprehajanjem lovili pokemone, domišljijska bitja iz videoiger podjetja Nintendo. Pokemon Go je postal instantni hit, aplikacijo je v kratkem času na svoje naprave preneslo več kot sto milijonov uporabnikov. Ljudje so se zaradi Pokemon Go več gibali, se družili na javnih mestih in sklepali prijateljstva


Navidezna resničnost

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Leta 2016 so očala za prikazovanje navidezne resničnosti končno izdala številna podjetja (Oculus (zgoraj), Samsung, Sony, Microsoft, HTC) in, kar je morda najpomembneje, jih prodajala za sprejemljivo ceno. Uporabnikom, ki so očala kupili, je v prostorskem pogledu že na voljo precej vsebin – igre, aplikacije, filmi. 

Prihodnje leto jih bo zagotovo še več, saj so ustvarjalci vsebin za navidezno resničnost letos dobili tudi razmeroma ugodna orodja, v prvi vrsti 360-stopinjske kamere. Solidne so na voljo že za nekaj sto evrov.  | Foto: Matic Tomšič Prihodnje leto jih bo zagotovo še več, saj so ustvarjalci vsebin za navidezno resničnost letos dobili tudi razmeroma ugodna orodja, v prvi vrsti 360-stopinjske kamere. Solidne so na voljo že za nekaj sto evrov.  Foto: Matic Tomšič

Od blizu smo se spoznali s 360-stopinjsko kamero, očali za navidezno resničnost Samsung in HTC ter prostorskimi filmi


Vsi, ki se jim mudi v službo

Podjetje Hyperloop One je v ameriški puščavi uspešno preizkusilo prevozno sredstvo prihodnosti. Vlakec, ki po vakuumskih ceveh potuje s hitrostjo do 1.200 kilometrov na uro, si je zamislil Elon Musk, oče avtomobilov Tesla. 

Preberite več o tehnologiji Hyperloop, ki bi lahko potnika iz Maribora v Ljubljano dostavila v nekaj minutah


Huawei

Huawei | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je ob zadnjem štetju prihodkov pisal zgodovino, saj je prehitel Samsung (vir), ki se je na vrhu seznama podjetij, ki s prodajo pametnih telefonov z operacijskih sistemov Android zaslužijo največ, držal dolgih pet let. 

Preberite preizkus pametnega telefona Huawei Mate 9

Preberite preizkus pametnega telefona Huawei Honor 8

Zmaga je v zgornjem kontekstu sicer velika, če pogledamo širšo sliko, pa pomeni komaj kaj, saj je Apple še vedno podjetje, ki mu kupci pametnih telefonov nosijo največ denarja.

Več kot 90 odstotkov vseh evrov, dolarjev in juanov, ki so jih uporabniki leta 2016 zapravili za nove pametne telefone, je pobral Apple.  | Foto: Reuters Več kot 90 odstotkov vseh evrov, dolarjev in juanov, ki so jih uporabniki leta 2016 zapravili za nove pametne telefone, je pobral Apple.  Foto: Reuters


Umetna inteligenca

Umetna inteligenca | Foto: Reuters Foto: Reuters

Razvoj umetne inteligence je leta 2016 naredil velik korak naprej, zgodba za naslovnice, ki je najbolj poosebljala napredek na tem področju, pa je bila tekma v strateški namizni igri Go.

Lee Sedol (na fotografiji zgoraj), profesionalni južnokorejski igralec Go in 18-kratni zaporedni svetovni prvak, je namreč spektakularno izgubil proti Googlovi umetni inteligenci AlphaGo. Premagala ga je v štirih bitkah od petih. 

To je bila velika zmaga za razvijalce umetne inteligence, ki so pred dvobojem opozarjali, da je računalnik, ki bi bil zelo dober v igri Go, oddaljen še vsaj pet let, in napovedovali zmago Južnega Korejca. 

Google AlphaGo razvija v laboratorijih podjetja za raziskave umetne inteligence DeepMind Technologies, ki je bilo ustanovljeno leta 2010, pod svoje okrilje pa so ga vzeli (beri: kupili) leta 2014. Na fotografiji mikrofon drži Demis Hassabis, direktor in ustanovitelj podjetja DeepMind. | Foto: Reuters Google AlphaGo razvija v laboratorijih podjetja za raziskave umetne inteligence DeepMind Technologies, ki je bilo ustanovljeno leta 2010, pod svoje okrilje pa so ga vzeli (beri: kupili) leta 2014. Na fotografiji mikrofon drži Demis Hassabis, direktor in ustanovitelj podjetja DeepMind. Foto: Reuters


Borut Pahor

Borut Pahor | Foto: Instagram/Getty Images Foto: Instagram/Getty Images

Predsednik države je z javno objavo fotografije, na kateri se otožno naslanja na ograjo stopnišča v predsedniški palači v Kairu med uradnim obiskom Egipta, na spletu sprožil hudomušno gibanje boruting. Uporabniki Facebooka so namreč posnemali njegovo objemanje ograje in fotografije svojega "borutinga" delili na družbenem omrežju


Poraženci

Samsung

Tole je kar dobra slikovna analogija Samsungovega leta. Stanje na fotografiji je zakuhal njegov pametni telefon Galaxy Note 7.  | Foto: Tole je kar dobra slikovna analogija Samsungovega leta. Stanje na fotografiji je zakuhal njegov pametni telefon Galaxy Note 7.

Samsung še dolgo ne bo pozabil leta 2016 – leta, ko je bil s trga primoran vzeti svoj najboljši pametni telefon do zdaj, sicer bi zaradi njega še kdo umrl. Pametni telefon Galaxy Note7 je imel težavo z baterijo, ki je pri nekaj sto modelih, nekateri viri navajajo tudi številko nekaj tisoč, povzročila spontane samovžige in eksplozije.

Galaxy Note 7 | Foto:

Samsung je nastalo godljo najprej poskusil popraviti z zamenjavo prve serije telefona s popravljeno, a so se ognjeni zublji pojavili znova. Južnokorejsko podjetje je nato sprejelo najboljšo mogočo odločitev – telefon je umaknilo s trga in kupcem vrnilo denar. 

Dodatno branje:

Zakaj so eksplodirali pametni telefoni Samsung Galaxy Note 7

Šale na račun Samsungove telefonske "bombe"

Zakaj fiasku z pametnimi telefoni Galaxy Note 7 rečejo tudi velika okoljska tragedija


Resnica

Facebook | Foto: Reuters Foto: Reuters

Svetovni splet je letos bolj kot kdajkoli prej zajela epidemija lažnih novic. Pojavilo se je mnogo spletnih strani, ki so se izdajale za verodostojne medije, in objavljalo ter na družbena omrežja, predvsem Facebook, delilo polresnice in popolne izmišljotine.

Motivacija je bila v večini primerov denar, saj so avtorji lažnih novic zaradi velikega števila obiskovalcev svojih spletnih strani služili z oglaševanjem. Najstniki iz makedonskega mesta Veles, na primer, so z objavljanjem lažnih novic o Donaldu Trumpu v nekaj mesecih ustvarili več sto tisoč evrov prihodkov iz oglaševanja.  | Foto: Reuters Motivacija je bila v večini primerov denar, saj so avtorji lažnih novic zaradi velikega števila obiskovalcev svojih spletnih strani služili z oglaševanjem. Najstniki iz makedonskega mesta Veles, na primer, so z objavljanjem lažnih novic o Donaldu Trumpu v nekaj mesecih ustvarili več sto tisoč evrov prihodkov iz oglaševanja.  Foto: Reuters

Lažne novice mnogi vidijo tudi kot odločilno utež, ki je tehtnico ameriških predsedniških volitev nagnila na stran Donalda Trumpa. Mnogo novic, tudi tiste makedonskega izvora, je bilo namreč napisanih v prid Donaldu Trumpu in v škodo Hillary Clinton.  | Foto: Getty Images Lažne novice mnogi vidijo tudi kot odločilno utež, ki je tehtnico ameriških predsedniških volitev nagnila na stran Donalda Trumpa. Mnogo novic, tudi tiste makedonskega izvora, je bilo namreč napisanih v prid Donaldu Trumpu in v škodo Hillary Clinton.  Foto: Getty Images


Silicijeva dolina

Steve Wozniak, soustanovitelj podjetja Apple, je bil eden najglasnejših kritikov Trumpove kandidature za predsednika ZDA. | Foto: Reuters Steve Wozniak, soustanovitelj podjetja Apple, je bil eden najglasnejših kritikov Trumpove kandidature za predsednika ZDA. Foto: Reuters

Silicijeva dolina, svetovna zibelka tehnološkega razvoja, je bila zelo zaskrbljena zaradi možnosti, da novi predsednik ZDA postane Donald Trump. Mnogi so bili prepričani, da bo, če mu uspe osvojiti sedež v ovalni pisarni Bele hiše, ameriški milijarder grožnja inovacijam in tehnološkemu napredku.

Zaradi Donalda Trumpa so se jim tresle hlače, primerjali so ga s Hitlerjem

Zdaj, ko je jasno, da bo 20. januarja 2017 Trump postal predsednik ZDA, so v Silicijevi dolini negotovi. Jasno je namreč, da se novoizvoljeni predsednik na sodobno tehnologijo ne spozna najbolj, napovedal je tudi, da bo zategnil uzde nekaterim glavnim vlečnim konjem ameriškega gospodarstva, kot sta Apple in Amazon

A po drugi strani je prejšnji teden k sebi povabil največja imena ameriške tehnološke sfere in jim obljubil, da jim bo pomagal in podpiral njihove inovacije


Vsi, ki bi radi še naprej uporabljali svoje stare dobre slušalke

Slušalke Beats | Foto: Reuters Foto: Reuters

Apple je v začetku septembra predstavil pametna telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus. Mnogi uporabniki so bili neprijetno presenečeni, ker jima je Apple vzel priključek za slušalke.

To je pomenilo, da je mogoče s telefonoma uporabljati samo priložene ali brezžične slušalke oziroma svoje z iPhonom 7 povezati prek priloženega adapterja (na fotografiji). | Foto: Matic Tomšič To je pomenilo, da je mogoče s telefonoma uporabljati samo priložene ali brezžične slušalke oziroma svoje z iPhonom 7 povezati prek priloženega adapterja (na fotografiji). Foto: Matic Tomšič

Zakaj je Apple z umikom priključka za slušalke morda naredil več škode kot koristi, smo razložili v tem prispevku. Vsekakor je s to potezo postal začetnik novega trenda, ki mu že sledijo drugi proizvajalci pametnih telefonov. Čeprav se je pred meseci iz Appla norčeval, ga bo to zimo morda posnemal tudi Samsung.

Preberite test pametnega telefona iPhone 7


Ljubitelji Pokemonov

Pokemon Go | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še enkrat? Da, aplikacija Pokemon Go je igralcem poleti dala res ogromno, a jim vse tudi zelo hitro vzela. Začetno navdušenje nad lovljenjem pokemonov se je poleglo, ko se je igralcem posvetilo, da se 99 odstotkov časa pojavljajo trije ali štirje različni.

Igralci v mestih so imeli od Pokemon Go več kot tisti na podeželju, saj so večkrat naleteli na redkejše pokemone, blizu pa so imeli tudi postojanke, kjer so lahko nabirali zaloge (predvsem žoge, v katere so lovili pokemone).

Pidgey, eden od peščice pokemonov, ki smo se jih igralci zelo hitro naveličali, saj smo jih srečevali na vsakem koraku. | Foto: Reuters Pidgey, eden od peščice pokemonov, ki smo se jih igralci zelo hitro naveličali, saj smo jih srečevali na vsakem koraku. Foto: Reuters

Za nameček je Niantic, razvijalec Pokemon Go, igro po začetnem uspehu zanemaril in preslišal prošnje milijonov uporabnikov, naj vendarle popravi nekatere napake, zaradi katerih Pokemon Go občasno sploh ni bilo mogoče igrati. Niantic se je spravil tudi na ljubitelje igre, ki so naredili neuradna pomagala, s katerimi so igralci lažje našli redkejše pokemone.

Čeprav se Pokemon Go v zadnjem mesecu malce prebuja – razvijalec je dodal nove pokemone in nekaj dodatnih funkcij, ki olajšajo napredovanje v igri –, je skupnost igralcev še vedno več kot 90 odstotkov manjša kot na vrhuncu julija in avgusta.  | Foto: Reuters Čeprav se Pokemon Go v zadnjem mesecu malce prebuja – razvijalec je dodal nove pokemone in nekaj dodatnih funkcij, ki olajšajo napredovanje v igri –, je skupnost igralcev še vedno več kot 90 odstotkov manjša kot na vrhuncu julija in avgusta.  Foto: Reuters


Yahoo

Yahoo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Internetni velikan Yahoo že nekaj let posluje v rdečih številkah. Letos se je vendarle pokazala rešilna bilka – Yahoo je sklenil dogovor za odhod pod okrilje ameriškega telekomunikacijskega operaterja Verizona. Ta bi za Yahoo plačal 4,8 milijarde ameriških dolarjev.

Nato pa je Yahoo pred nekaj meseci razkril, da so ga leta 2014 napadli hekerji in ukradli podatke o 500 milijonih uporabnikov. Pri Verizonu so takrat začeli razmišljati, da bi kupnino za Yahoo znižali za okroglo milijardo dolarjev.

Pred nekaj dnevi je Yahoo priznal še en hekerski napad, še večji od že oznanjenega. Zgodil se je poleti 2013, hekerji pa so izmaknili podatke o kar milijardi uporabnikov. 

Ne le da je Yahoo v zadnjem času v očeh javnosti podjetje, ki ne zna varovati zasebnosti uporabnikov, pojavljajo se tudi dvomi, da bo Verizon sploh kupil in rešil Yahoo.  | Foto: Reuters Ne le da je Yahoo v zadnjem času v očeh javnosti podjetje, ki ne zna varovati zasebnosti uporabnikov, pojavljajo se tudi dvomi, da bo Verizon sploh kupil in rešil Yahoo.  Foto: Reuters


Vsak, ki je nameraval namestiti brezplačne Windows 10, a je pozabil

Windows | Foto: Reuters Foto: Reuters

29. julija letos se je iztekla Microsoftova enoletna pogodba za brezplačno namestitev novega operacijskega sistema Windows 10. Vsak, ki jo je izkoristil, bo upravičen do vseh nadaljnjih posodobitev in nadgradenj Windowsov 10. Zanje smo v lanskem preizkusu dejali, da so eden najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov vseh časov

Kdor ni izkoristil Microsoftove promocijske ponudbe, bo moral še naprej uporabljati stare Windowse oziroma kupiti desetko

 

Ne spreglejte