Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 11. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

2

Natisni članek

Facebook nasvet digizgodbe

Ponedeljek, 27. 11. 2017, 18.00

6 let, 4 mesece

Zelo zanimiva spletna stran, ki o vas ve strašljivo veliko stvari

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

2

"Naš računalniški algoritem vas bo v nekaj trenutkih spoznal bolje, kot vas poznajo vaši sodelavci, prijatelji, celo ožji družinski člani," se hvalijo znanstveniki z univerze v britanskem Cambridgeu. Njihovo orodje Apply Magic Sauce ob stvareh, ki so uporabniku všeč na Facebooku ali Twitterju, ustvari njegov podroben psihološki profil oziroma sliko njegove osebnosti.

Znanstveniki trdijo, da je njihov osebnostni test bolj natančen, kot si bodo številni uporabniki upali priznati, saj uporabniku ne omogoča manipulacije z rezultati. | Foto: Thinkstock Znanstveniki trdijo, da je njihov osebnostni test bolj natančen, kot si bodo številni uporabniki upali priznati, saj uporabniku ne omogoča manipulacije z rezultati. Foto: Thinkstock

Zakaj osebnostni testi, ki jih je na spletu kot listja in trave, ne delujejo

Klasični osebnostni testi niso najbolj zanesljiva metodologija za ustvarjanje psiholoških profilov, ker s ponujanjem možnosti, da ljudje sami izberejo odgovore na zastavljenja vprašanja, puščajo prosto pot preračunljivosti.

Uporabnik lahko oceni, kakšen odgovor bo najbolj primeren, da bo dobil rezultat, ki si ga želi, in zato ne odgovarja iskreno, menijo znanstveniki na univerzi Cambridge.

Povej mi, kaj ti je všeč, in povem ti, kdo si

Njihov način psihološkega profiliranja posameznikov je bolj zanesljiv, pravijo znanstveniki, saj analizira digitalne odtise, ki jih je uporabnik na spletu puščal brez predhodnega pričakovanja, da bodo nekoč lahko uporabljeni za proučevanje njegove osebnosti.

Izraz "digitalni odtisi" je čedalje pogosteje uporabljana sopomenka za vse sledi, ki jih uporabnik pušča za sabo med svojimi aktivnostmi na spletu in ki jih je z njim mogoče povezati na tak ali drugačen način.  | Foto: Thinkstock Izraz "digitalni odtisi" je čedalje pogosteje uporabljana sopomenka za vse sledi, ki jih uporabnik pušča za sabo med svojimi aktivnostmi na spletu in ki jih je z njim mogoče povezati na tak ali drugačen način. Foto: Thinkstock

Temelj sistema so stvari in vsebine, za katere je uporabnik med uporabo družbenih omrežij Facebook in Twitter izrazil, da so mu všeč (oziroma jih je všečkal), in določene ključne besede, ki jih je mogoče najti v njegovih objavah. 

Ena od najobsežnejših znanstvenih študij vseh časov

Bahanje znanstvenikov iz uvoda, da lahko sistem uporabnika v kratkem času spozna bolj intimno, kot ga poznajo njegovi najbližji, ni čisto neupravičeno.

Ne le, da so to neposredno ugotovili v znanstveni študiji, v kateri je sodelovalo več kot 86 tisoč ljudi, število vseh prostovoljcev, ki so znanstvenikom s Cambridgea s svojimi osebnimi podatki prek projekta myPersonality pomagali pri razvoju sistema, je šest milijonov oziroma približno trikratnik prebivalcev Slovenije. Gre za psihološko študijo z največjim človeškim vzorcem vseh časov, pravijo znanstveniki.

Kako torej izvem, kdo sem v resnici?

Pojdite na spletno stran Apply Magic Sauce, na prvi strani kliknite Predict my Profile, se povežite s Facebookom ali Twitterjem (Connect with Facebook / Connect with Twitter) in nato kliknite na gumb Make Prediction. 

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Mi smo uporabili Facebook, ki je za povprečnega slovenskega uporabnika spleta zaradi razširjenosti Facebooka na našem trgu bolj relevanten in bo ponudil natančnejši končni rezultat. 

Ne bo trajalo dolgo in vaš psihološki profil bo izdelan. Podatki, ki jih bo analiza osebnosti na spletni strani Apply Magic Sauce pri tem izluščila iz uporabniškega profila na Facebooku, ne bodo uporabljeni za nadaljnje raziskave, zagotavljajo znanstveniki.

Gremo po vrsti na primeru avtorja tega prispevka:

Starost in spol

Z rdečo je obkrožena pomembna prvina testa - najbolj natančna ocena uporabnikove osebnosti bo prikazana, če izberemo možnost All sources, kar pomeni, da bo sistem analiziram podatke tako iz všečkov kot iz objav.  | Foto: Matic Tomšič Z rdečo je obkrožena pomembna prvina testa - najbolj natančna ocena uporabnikove osebnosti bo prikazana, če izberemo možnost All sources, kar pomeni, da bo sistem analiziram podatke tako iz všečkov kot iz objav.  Foto: Matic Tomšič

Na levi strani je prikazana ocena uporabnikove starosti na podlagi njegovih objav in všečkov, na desni ugibanje o njegovem spolu. V konkretnem primeru je sistem predvidel, da je oseba stara med 25 in 29 let (res je) in da obstaja 73-odstotna verjetnost, da je moški (prav tako drži).

 

Osebnost

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Grafi prikažejo, med kolikšen delež ljudi uporabnik spada na različnih osebnostnih področjih. Bližje kot so posamezne vrednosti sredini grafa, bolj povprečen je uporabnik na tem področju. Primer: 27 odstotkov pri zadnji postavki sproščen pomeni, da je uporabnik po oceni testa večino časa sproščen bolj kot 73 odstotkov drugih ljudi. 

Inteligenca in zadovoljstvo z življenjem

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Levi graf prikazuje oceno inteligence: višji delež v odstotkih pomeni višjo inteligenco. Desno graf kaže, kako zelo je uporabnik zadovoljen z življenjem. V konkretnem primeru malce manj kot večina drugih ljudi. 

Vodstvene sposobnosti in Jungova tipologija

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Levi graf prikazuje oceno uporabnikovih vodstvenih sposobnosti oziroma kako dobro se njegove osebnostne lastnosti ujemajo z osebnostjo tipičnega vodje. Na desni je ocena uporabnikove osebnosti z uporabo tako imenovane Jungove tipologije.

V konkretnem primeru test pravi, da je avtor prispevka po naravi tiha in analitična oseba, ki jo zanimata področji tehnologije in inženiringa, ima rada humor in se posveča le projektom, za katere presodi, da bodo vredni njenega časa. To je kar res. 

Seksualne preference

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

S klikom na Male (moški) ali Female (ženska) moramo najprej določiti svoj spol; spomnimo, test uvodoma le ugiba, katerega spola smo. Nato dobimo oceno naše seksualne preference. V konkretnem primeru je test z analizo digitalnega odtisa ocenil, da avtor prispevka najverjetneje ni istospolno usmerjen, kar je res. 

Politična usmeritev in vera

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Na levi je graf, ki prikazuje, koliko je možnosti, da uporabnik pripada eni od štirih političnih usmeritev (temno siva - liberalec, svetlo siva - konservativec, zelena - libertarec, svetlo zelena - neopredeljen).

Graf na desni ocenjuje možnosti za uporabnikovo veroizpoved (temno siva - brez, svetlo siva - ena od drugih vej krščanstva, zelena - katolik, svetlo zelena - mormon, modra -  judaizem, rjavo-siva - luteranec). 

Izobrazba in razmerja

Apply Magic Sauce | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Graf na levi strani prikazuje verjetnost, da uporabnika to področje zanima bolj od drugih ljudi. Od zgoraj navzdol si sledijo: inženiring oziroma strojništvo, informacijska tehnologija, biologija, finance, zgodovina, novinarstvo, pravo, izobraževanje, psihologija, oskrba ljudi, posel in umetnost.

Na desni je graf, ki ugiba o uporabnikovih romantičnih razmerjih. Temno siva - samski, svetlo siva - v razmerju, zelena - poročen. To je tudi edino področje, na katerem se je test v primeru avtorja prispevka res zmotil, saj je v nasprotju z rezultatom analize v razmerju že od takrat, ko še ni imel uporabniškega računa na Facebooku. 

Ne spreglejte