Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
11. 3. 2018,
16.08

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

6

Natisni članek

nedeljska znanost digizgodbe Microsoft Paul Allen

Nedelja, 11. 3. 2018, 16.08

5 let, 6 mesecev

Zelo dragi hobiji in dobro srce: izjemno življenje superbogataša Paula Allena

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

6

Paul Allen | Paul Allen ni imel tako veliko denarja in zvenečega imena kot Bill Gates, tako uspešnega podjetja kot Jeff Bezos ali tako megalomanskih vizionarskih idej kot Elon Musk, zato ga morda tudi po krivici marsikdo ni poznal tako dobro oziroma zanj celo še ni slišal. A Allen je za dobrobit človeštva naredil ogromno, uspelo mu je nekaj takšnih stvari kot še nikomur pred njim, podjetja, ki jih je ustanovil, pa imajo za prihodnost še bolj megalomanske načrte. | Foto Reuters

Paul Allen ni imel tako veliko denarja in zvenečega imena kot Bill Gates, tako uspešnega podjetja kot Jeff Bezos ali tako megalomanskih vizionarskih idej kot Elon Musk, zato ga morda tudi po krivici marsikdo ni poznal tako dobro oziroma zanj celo še ni slišal. A Allen je za dobrobit človeštva naredil ogromno, uspelo mu je nekaj takšnih stvari kot še nikomur pred njim, podjetja, ki jih je ustanovil, pa imajo za prihodnost še bolj megalomanske načrte.

Foto: Reuters

Nekdanji računalničar Paul Allen, ki je včeraj umrl za posledicami raka, je živel dvojno življenje. Po eni strani je bil vizionar in človekoljub, ki si je prek znanstvenih in dobrodelnih organizacij prizadeval doseči preboje v znanosti in izboljšati življenje naslednjih generacij ljudi. Po drugi strani je bil superbogataš z zelo dragimi hobiji, pri katerih se je loteval tako epskih podvigov, da bi o njih lahko posneli filme. Zakaj bi vsak moral vedeti, kdo je bil Paul Allen?

Paul Allen: računalničar in superbogataš 

Leta 1975 je Paul Allen svojega dve leti mlajšega prijatelja, ki ju je družila ljubezen do računalnikov in programiranja, prepričal, da pusti študij na prestižni univerzi Harvard in da skupaj raje ustanovita podjetje. Prijatelju je bilo ime Bill Gates, podjetju pa sta dala ime Microsoft.

Paul Allen (levo) in Bill Gates (desno), 1981 | Foto: Microsoft Paul Allen (levo) in Bill Gates (desno), 1981 Foto: Microsoft

Paul Allen je imel verjetno največ zaslug za to, da je Microsoft danes eno največjih in najpomembnejših (tehnoloških) podjetij vseh časov. Leta 1980 mu je uspelo skleniti izredno pomemben posel z velikanom računalništva IBM, s katerim je Microsoft postal glavni dobavitelj programske opreme za računalnike IBM. Prav ta posel je Microsoftu prinesel desetletja izrednega uspeha, zaradi katerega je Bill Gates postal najbogatejši človek na svetu. 

Soustanoviteljski lastniški delež v Microsoftu je bajno bogastvo prinesel tudi Allenu, ki je na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov s premoženjem v vrednosti 17,5 milijarde evrov ob smrti zasedal 44. mesto. 

Razlog, zakaj z Microsoftom danes povezujemo predvsem Billa Gatesa (levo) in ne Paula Allena (desno), čeprav sta podjetje ustanovila oba, je ta, da Allen za Microsoft ni delal prav dolgo. Od podjetja se je poslovil leta 1982, ko je zbolel za smrtno nevarnim Hodgkinovim limfomom. Allen je bolezen premagal, a v Microsoft se kot eden od zaposlenih ni več vrnil, je pa član uprave podjetja ostal do leta 2000.  | Foto: Reuters Razlog, zakaj z Microsoftom danes povezujemo predvsem Billa Gatesa (levo) in ne Paula Allena (desno), čeprav sta podjetje ustanovila oba, je ta, da Allen za Microsoft ni delal prav dolgo. Od podjetja se je poslovil leta 1982, ko je zbolel za smrtno nevarnim Hodgkinovim limfomom. Allen je bolezen premagal, a v Microsoft se kot eden od zaposlenih ni več vrnil, je pa član uprave podjetja ostal do leta 2000. Foto: Reuters

Preberite tudi: Kje so danes ljudje z ene najslavnejših fotografij vseh časov

Novice Se Microsoft pripravlja na senzacionalen nakup?

Bogastvo, ki ga je pridobil z Microsoftom, je Paulu Allenu omogočilo, da se je lotil projektov, o katerih lahko navadni smrtniki zgolj sanjamo. 

Paul Allen: astronavt in osvajalec svetovnih oceanov 

Allen je nekaj let po odhodu iz Microsofta ustanovil kapitalsko družbo Vulcan, ki skrbi za njegovo premoženje in upravlja njegove številne naložbe.

Prek Vulcana (na fotografiji sedež družbe) je Allen postal nepremičninski mogotec, med drugim je zgradil in prodal nekaj najdražjih poslovnih zgradb v ZDA, in velepodjetnik, saj je imel večinske lastniške deleže v nekaterih največjih ameriških podjetjih (Ticketmaster, Charter Communications).  |  Foto: paulallen.com | Foto: Prek Vulcana (na fotografiji sedež družbe) je Allen postal nepremičninski mogotec, med drugim je zgradil in prodal nekaj najdražjih poslovnih zgradb v ZDA, in velepodjetnik, saj je imel večinske lastniške deleže v nekaterih največjih ameriških podjetjih (Ticketmaster, Charter Communications). | Foto: paulallen.com

A precej bolj zanimive so bile Allenove naložbe, ki segajo visoko v nebo in globoko pod gladino svetovnih morij.

SpaceShipOne

Paul Allen je bil edini zunanji vlagatelj v projekt SpaceShipOne, katerega cilj je bil prvi zasebni polet v vesolje s človeško posadko. Istoimenskemu vesoljskemu plovilu je to prvič uspelo 21. junija 2004, ko je poletel 100,124 kilometra visoko nad površje Zemlje, skupno pa je čez rob vesolja (nad sto kilometrov) pokukalo trikrat, zadnjič oktobra 2004 (112 kilometrov višine). 

Plovilo SpaceShipOne, na katerem na tej fotografiji sedi Mike Melville, ki ga je pilotiral ob prvem poletu v vesolje, je šlo po tem dosežku nemudoma v pokoj, projekt pa je postal zmagovalec večletnega tekmovanja Ansari X Prize, ki je nagrado v višini deset milijonov ameriških dolarjev obljubilo prvemu zasebniku, ki bi z vesoljskim plovilom s človeško posadko dosegel vesolje in ta podvig nato ponovil vsaj enkrat.  | Foto: Reuters Plovilo SpaceShipOne, na katerem na tej fotografiji sedi Mike Melville, ki ga je pilotiral ob prvem poletu v vesolje, je šlo po tem dosežku nemudoma v pokoj, projekt pa je postal zmagovalec večletnega tekmovanja Ansari X Prize, ki je nagrado v višini deset milijonov ameriških dolarjev obljubilo prvemu zasebniku, ki bi z vesoljskim plovilom s človeško posadko dosegel vesolje in ta podvig nato ponovil vsaj enkrat.  Foto: Reuters

Stratolaunch

Paul Allen je leta 2011 ustanovil podjetje Stratolaunch Systems, ki razvija Stratolaunch, sijajno letalo z največjim razponom kril vseh časov. Ko bo operativno, za zdaj so opravili samo nekaj preizkusnih voženj po vzletni stezi, bo letalo Stratolaunch visoko pod nebo odneslo rakete, ki bodo nato nadaljevale pot v vesolje in v Zemljino orbito odlagale satelite. 

Allen je pričakoval, da bo letalo Stratolaunch občutno pocenilo polete v vesolje. Prvi preizkus bodo opravili z eno raketo, Stratolaunch pa bo imel prostora za tri. Prvi pravi preizkus letala Stratolaunch je sicer napovedan šele za leto 2019. Kliknite na fotografijo in si oglejte še videoposnetek letala Stratolaunch. | Foto: Stratolaunch Systems Allen je pričakoval, da bo letalo Stratolaunch občutno pocenilo polete v vesolje. Prvi preizkus bodo opravili z eno raketo, Stratolaunch pa bo imel prostora za tri. Prvi pravi preizkus letala Stratolaunch je sicer napovedan šele za leto 2019. Kliknite na fotografijo in si oglejte še videoposnetek letala Stratolaunch. Foto: Stratolaunch Systems

Octopus in RV Petrel

Octopus (Hobotnica) je Allenova luksuzna superjahta, ki med drugim nosi tudi podmornico, RV Petrel pa njegova z najsodobnejšo tehnologijo opremljena raziskovalna ladja.

RV Petrel | Foto: Facebook RV Petrel Foto: Facebook

Allen se je na krovu obeh plovil ukvarjal s hobijem, ki ga je imel zelo rad: iskanjem legendarnih potopljenih bojnih ladij.

Marca 2015 je Allen globoko pod gladino oceana blizu Filipinov odkril dolgo izgubljeno japonsko vojaško ladjo Musashi, ki je bila potopljena med drugo svetovno vojno, velja pa za eno najbolj dovršenih in nevarnih ladij, ki so bile kdajkoli udeležene v pomorskih spopadih. 

Avgusta 2017 je Allenova ekipa odkrila ameriško bojno ladjo USS Indianapolis, ki je po srečanju z japonskim torpetom v Tihem oceanu potonila 30. julija 1945.

Napad na USS Indianapolis (na fotografiji leta 1937 v oporišču Pearl Harbor) velja za eno največjih tragedij v zgodovini mornarice ZDA, saj je potopitev ladje preživelo samo 317 od skoraj 1.200 članov posadke.  | Foto: Reuters Napad na USS Indianapolis (na fotografiji leta 1937 v oporišču Pearl Harbor) velja za eno največjih tragedij v zgodovini mornarice ZDA, saj je potopitev ladje preživelo samo 317 od skoraj 1.200 članov posadke.  Foto: Reuters

Allen se je v medijih znova pojavil 5. marca letos, ko je njegova RV Petrel vzhodno od obale Avstralije na globini blizu 5.500 metrov odkrila ostanke potopljene ameriške letalonosilke USS Lexington. Podmornica, ki potuje skupaj z RV Petrel, je posnela tole:

Paul Allen: človekoljub in znanstvenik za boljši jutri

Paul Allen je v dobrodelne namene na tak ali drugačen način podaril že več kot dve milijardi ameriških dolarjev (vir). Pridružil se je tudi The Giving Pledge, humanitarni iniciativi Billa in Melinde Gates, in se s tem zavezal, da bo po smrti v dobrodelne namene daroval vsaj polovico svojega premoženja. 

Allen denarja v dobrodelne namene ni razmetaval tjavdan, temveč ga je zelo taktično usmerjal na področja, za katera se mu je zdelo, da ga potrebujejo najbolj.

Leta 2014 je Allen med drugim postal največji zasebni donator v boju proti epidemiji ebole v Afriki. Ne le da je za to zapravil kar sto milijonov dolarjev, ustanovil je tudi organizacijo Tackle Ebola, ki prispevanje sredstev za izkoreninjenje te bolezni na preprost način omogoča tudi drugim.  | Foto: Reuters Leta 2014 je Allen med drugim postal največji zasebni donator v boju proti epidemiji ebole v Afriki. Ne le da je za to zapravil kar sto milijonov dolarjev, ustanovil je tudi organizacijo Tackle Ebola, ki prispevanje sredstev za izkoreninjenje te bolezni na preprost način omogoča tudi drugim.  Foto: Reuters

Allen je bil tudi velik borec za ohranitev narave. Ogromno denarja, najverjetneje konkreten devetmestni znesek, je do zdaj namenil reševanju ogroženih živalskih vrst, boju proti prekomernemu ulovu rib, ohranjanju koralnih grebenov.

Prav po Allenovi zaslugi v nekaterih zveznih državah v ZDA danes ne smejo več prodajati izdelkov, narejeni iz delov teles nekaterih ogroženih živali (slonov, želv, morskih psov).  | Foto: Reuters Prav po Allenovi zaslugi v nekaterih zveznih državah v ZDA danes ne smejo več prodajati izdelkov, narejeni iz delov teles nekaterih ogroženih živali (slonov, želv, morskih psov).  Foto: Reuters

Paul Allen je človeštvu pomagal tudi na drug, bolj dolgoročen način, in sicer s financiranjem številnih znanstvenih projektov in raziskav.

Leta 2003 je ustanovil Allenov inštitut za raziskave možganov in vanj vložil skoraj pol milijarde evrov. Cilj inštituta je ugotavljati, kako delujejo človeški možgani. Vse raziskave in dognanja znanstvenikov na inštitutu so prosto dostopne vsakemu, ki jih želi preučevati in uporabiti v svojih raziskavah. 

Allenovo ime nosijo tudi njegov inštitut za raziskave celic, kjer iščejo rešitve za preprečevanje širjenja dednih bolezni, inštitut za umetno inteligenco in organizacija za napredek na področju bioznanosti. Tudi raziskave teh treh ustanov so javno dostopne vsakemu. Na fotografiji Paul Allen (desno) med preučevanjem slike človeških možganov. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Allenovo ime nosijo tudi njegov inštitut za raziskave celic, kjer iščejo rešitve za preprečevanje širjenja dednih bolezni, inštitut za umetno inteligenco in organizacija za napredek na področju bioznanosti. Tudi raziskave teh treh ustanov so javno dostopne vsakemu. Na fotografiji Paul Allen (desno) med preučevanjem slike človeških možganov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Paul Allen: uživač

Allen, ki ni bil nikoli poročen in nima otrok, nikoli ni skrival, da je zelo bogat in da si je lahko privoščil stvari, ki si jih navadni smrtniki ne morejo. 

Jahte

Omenili smo že Allenovo 126-metrsko jahto Octopus, ki velja za eno najbolj luksuznih, najbolj prepoznavnih in tudi največjih na svetu.  | Foto: Reuters Omenili smo že Allenovo 126-metrsko jahto Octopus, ki velja za eno najbolj luksuznih, najbolj prepoznavnih in tudi največjih na svetu. Foto: Reuters

Allen je imel še eno podobno jahto, in sicer 92-metrski Tatoosh, ki prav tako spada med sto največjih na svetu.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Allen je imel še eno podobno jahto, in sicer 92-metrski Tatoosh, ki prav tako spada med sto največjih na svetu.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Šport

Paul Allen je bil lastnik dveh svetovno znanih športnih imen: Portland Trailblazers, kluba v profesionalni ameriški košarkarski ligi NBA ...

Šport, Paul Allen, Portland Trailblazers | Foto: Reuters Foto: Reuters

... in Seattle Seahawks, kluba v prvi ligi ameriškega nogometa NFL:

Šport, Paul Allen, Portland Trailblazers | Foto: Reuters Foto: Reuters

Letala

Allen je imel v letalskih hangarjih v kraju Everett v ameriški zvezni državi Washington, kjer ima med drugim tovarno veliki proizvajalec letal Boeing, eno največjih, če ne kar največjo zasebno zbirko redkih vojaških letal na svetu. Zbirka je rasla od leta 1998, večina razstavnih eksponatov pa je ohranjena dovolj dobro, da je z njimi še vedno mogoče leteti. 

V zbirki redkih vojaških letal Paula Allena je tudi edini še obstoječi japonski lovec iz druge svetovne vojne Nakajima Ki-43 Hayabusa Oscar. | Foto: Reuters V zbirki redkih vojaških letal Paula Allena je tudi edini še obstoječi japonski lovec iz druge svetovne vojne Nakajima Ki-43 Hayabusa Oscar. Foto: Reuters

Glasba

Paul Allen je na svojih jahtah kar pogosto organiziral prijateljska druženja, na katerih je za zabavo skrbel kar sam s svojim bendom in kitaro. Strune je pravzaprav obvladal zelo dobro, poslušajte ga:


Preberite tudi:

Novice Težava "novega bencina", ki lahko ustavi avtomobilsko revolucijo
Luksuz
Novice Kraljevsko življenje moža, ki je tvegal in kupil bitcoine
Novice Strašljivo velike stvari, ob katerih številnim postane zelo vroče
Novice V eni od najbolj nenavadnih zgradb na svetu se dogajajo čudne stvari
Novice Kaj se dogaja s čudom tehnike, ki obljublja izjemna nova odkritja?
Novice Zakaj je skoraj tisoč Slovencev od Googla zahtevalo, naj jih izbriše

 

Ne spreglejte