Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
25. 8. 2016,
18.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Apple Steve Jobs iPhone

Četrtek, 25. 8. 2016, 18.51

6 let, 6 mesecev

Že pet let je najvplivnejši direktor na svetu. Kako dobro opravlja svoje delo? #fotozgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Vajeti tehnološkega velikana Apple je avgusta 2011 od Steva Jobsa prevzel Tim Cook. Ko je Jobs dva meseca pozneje zaradi raka umrl, je Cook izgubil mentorja, svetovalca in prijatelja. Kako je v zadnjih petih letih sam krmaril najvrednejše podjetje na svetu?

Julij 2010. Steve Jobs (desno), zaradi napredujoče bolezni vidno shujšani izvršni direktor Appla, in njegova desna roka Tim Cook, takrat operativni direktor podjetja, na tiskovni konferenci o težavah pametnega telefona iPhone 4. Cook je že takrat vodil vse tekoče posle Appla, Jobs je sprejemal le pomembne odločitve. Šušljalo se je, da bo Jobs zaradi raka trebušne slinavke, ki ga je iz dneva v dan bolj zdeloval, kmalu predal žezlo Appla. | Foto: Julij 2010. Steve Jobs (desno), zaradi napredujoče bolezni vidno shujšani izvršni direktor Appla, in njegova desna roka Tim Cook, takrat operativni direktor podjetja, na tiskovni konferenci o težavah pametnega telefona iPhone 4. Cook je že takrat vodil vse tekoče posle Appla, Jobs je sprejemal le pomembne odločitve. Šušljalo se je, da bo Jobs zaradi raka trebušne slinavke, ki ga je iz dneva v dan bolj zdeloval, kmalu predal žezlo Appla.

24. avgust 2011. Tim Cook je v službo prvič prišel kot novopečeni prvi mož Appla. Na direktorskem stolčku zdaj sedi že okroglih pet let, njegovo delovno mesto za zdaj nima roka trajanja. Pravzaprav za to niti ni razloga, saj se je podjetje pod Cookovim vodstvom, vsaj kar zadeva poslovno uspešnost, razcvetelo. | Foto: 24. avgust 2011. Tim Cook je v službo prvič prišel kot novopečeni prvi mož Appla. Na direktorskem stolčku zdaj sedi že okroglih pet let, njegovo delovno mesto za zdaj nima roka trajanja. Pravzaprav za to niti ni razloga, saj se je podjetje pod Cookovim vodstvom, vsaj kar zadeva poslovno uspešnost, razcvetelo.

Kdo je na položaju operativnega direktorja Appla nasledil Tima Cooka?

Kaj Tim Cook dela dobro

Apple je v obdobju Cookove vladavine dosegel številne mejnike, v prvi vrsti pa se je udobno zasidral na vrhu podjetij z najvišjo tržno vrednostjo in dvakrat podrl rekord za najvišji četrtletni dobiček.  | Foto: Apple je v obdobju Cookove vladavine dosegel številne mejnike, v prvi vrsti pa se je udobno zasidral na vrhu podjetij z najvišjo tržno vrednostjo in dvakrat podrl rekord za najvišji četrtletni dobiček. 

Četrtletna prodaja pametnega telefona iPhona, Applovega osrednjega izdelka, se je v Cookovem obdobju glede na čas, ko je Applu še načeloval Jobs, konkretno povečala. V zadnjem polnem Jobsovem četrtletju je Apple prodal okrog 20 milijonov iPhonov, zdaj jih proda dvakrat toliko. iPhone je tudi absolutni kralj najvišjega cenovnega razreda – več kot 90 odstotkov denarja, ki ga uporabniki zapravijo za najdražje pametne telefone na vseh platformah (Android, iOS, Windows), gre Applu.  | Foto: Četrtletna prodaja pametnega telefona iPhona, Applovega osrednjega izdelka, se je v Cookovem obdobju glede na čas, ko je Applu še načeloval Jobs, konkretno povečala. V zadnjem polnem Jobsovem četrtletju je Apple prodal okrog 20 milijonov iPhonov, zdaj jih proda dvakrat toliko. iPhone je tudi absolutni kralj najvišjega cenovnega razreda – več kot 90 odstotkov denarja, ki ga uporabniki zapravijo za najdražje pametne telefone na vseh platformah (Android, iOS, Windows), gre Applu. 

Prodajo Applovih pametnih telefonov je zelo pospešil predvsem model iPhone 6, s katerim si je Apple konec leta 2014 na široko odprl vrata na predhodno precej neizkoriščen trg, Kitajsko. Odkar Apple vodi Tim Cook, se je v državi z najštevilčnejšim prebivalstvom na svetu odprlo tudi 37 novih trgovin Apple Store. Danes jih je tam skupno 41, kar pomeni, da je bilo Stevu Jobsu bolj malo mar za potencial kitajskega trga.  | Foto: Prodajo Applovih pametnih telefonov je zelo pospešil predvsem model iPhone 6, s katerim si je Apple konec leta 2014 na široko odprl vrata na predhodno precej neizkoriščen trg, Kitajsko. Odkar Apple vodi Tim Cook, se je v državi z najštevilčnejšim prebivalstvom na svetu odprlo tudi 37 novih trgovin Apple Store. Danes jih je tam skupno 41, kar pomeni, da je bilo Stevu Jobsu bolj malo mar za potencial kitajskega trga. 

Cena Applove delnice se je pod Cookom več kot podvojila. Kot je Steve Jobs Cooku prepustil delo direktorja, je bila cena Applove delnice približno 47 evrov. Aprila 2015 je dosegla najvišjo ceno do zdaj, kar okrog 115 evrov. | Foto: Cena Applove delnice se je pod Cookom več kot podvojila. Kot je Steve Jobs Cooku prepustil delo direktorja, je bila cena Applove delnice približno 47 evrov. Aprila 2015 je dosegla najvišjo ceno do zdaj, kar okrog 115 evrov.

Apple zaradi odlične prodaje naprav, predvsem pametnih telefonov iPhone, sedi na nepredstavljivi gomili denarja. Višina denarnih sredstev, s katerimi podjetje razpolaga, je v tretjem četrtletju 2016 ocenjena na 204 milijarde evrov.  | Foto: Apple zaradi odlične prodaje naprav, predvsem pametnih telefonov iPhone, sedi na nepredstavljivi gomili denarja. Višina denarnih sredstev, s katerimi podjetje razpolaga, je v tretjem četrtletju 2016 ocenjena na 204 milijarde evrov. 

Apple je v zadnjih petih letih zaradi rastočih poslov skoraj podvojil tudi število zaposlenih. Danes jih je več kot 110 tisoč, ko je krmilo Apple izpustil Steve Jobs, jih je bilo le 60 tisoč. Tim Cook je med zaposlenimi sicer zelo priljubljen, verjetno tudi zato, ker je veliko bolj dostopen, kot je bil Steve Jobs. Čeprav to ne pomeni, da ga lahko v pisarni obišče vsakdo, je znano, da večkrat sodeluje v e-poštni korespondenci z vsemi zaposlenimi, pogosteje kot Jobsa pa ga vidijo tudi prodajalci v trgovinah Apple Store.  | Foto: Apple je v zadnjih petih letih zaradi rastočih poslov skoraj podvojil tudi število zaposlenih. Danes jih je več kot 110 tisoč, ko je krmilo Apple izpustil Steve Jobs, jih je bilo le 60 tisoč. Tim Cook je med zaposlenimi sicer zelo priljubljen, verjetno tudi zato, ker je veliko bolj dostopen, kot je bil Steve Jobs. Čeprav to ne pomeni, da ga lahko v pisarni obišče vsakdo, je znano, da večkrat sodeluje v e-poštni korespondenci z vsemi zaposlenimi, pogosteje kot Jobsa pa ga vidijo tudi prodajalci v trgovinah Apple Store. 

Tim Cook je prvi direktor katerega od največjih podjetij na svetu, ki je javno priznal svojo istospolno usmerjenost. Tudi sicer že od nastopa direktorske službe pri Applu dela na čim boljši vključenosti in odnosu podjetja ne le do zaposlenih, ki so odkriti homoseksualci, temveč tudi do rasnih manjšin. Apple je na tem področju eno vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij in kontrast Facebooku in Microsoftu, pri katerih so kritiki že večkrat izpostavili premajhno kadrovsko etnično raznolikost.  | Foto: Tim Cook je prvi direktor katerega od največjih podjetij na svetu, ki je javno priznal svojo istospolno usmerjenost. Tudi sicer že od nastopa direktorske službe pri Applu dela na čim boljši vključenosti in odnosu podjetja ne le do zaposlenih, ki so odkriti homoseksualci, temveč tudi do rasnih manjšin. Apple je na tem področju eno vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij in kontrast Facebooku in Microsoftu, pri katerih so kritiki že večkrat izpostavili premajhno kadrovsko etnično raznolikost. 

Cooku so številni njegovi tehnološki sodobniki letos pozimi in zgodaj spomladi ploskali, ker se je uprl zahtevi obveščevalne agencije FBI, da odklene telefon osumljenca za strelski napad. Direktor Appla je zavzel stališče, da se to ne počne, saj bodo, če jim Apple ugodi enkrat, oblasti nanje in na druge, vedoč, da se hitro vdajo, pritisnile vsakič, ko bodo potrebovale podobno uslugo. Cook je v bitki z FBI nazadnje zmagal in postal ikona boja za zasebnost uporabnikov.  | Foto: Cooku so številni njegovi tehnološki sodobniki letos pozimi in zgodaj spomladi ploskali, ker se je uprl zahtevi obveščevalne agencije FBI, da odklene telefon osumljenca za strelski napad. Direktor Appla je zavzel stališče, da se to ne počne, saj bodo, če jim Apple ugodi enkrat, oblasti nanje in na druge, vedoč, da se hitro vdajo, pritisnile vsakič, ko bodo potrebovale podobno uslugo. Cook je v bitki z FBI nazadnje zmagal in postal ikona boja za zasebnost uporabnikov. 

Vse, kar morate vedeti o sporu med FBI in Applom

Cookova prizadevanja za varovanje podatkov uporabnikov pametnih telefonov je večkrat javno pohvalil tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak.  | Foto: Cookova prizadevanja za varovanje podatkov uporabnikov pametnih telefonov je večkrat javno pohvalil tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak. 

55-letnega direktorja Appla imajo radi tudi ljubitelji narave, saj se je zavzel za to, da Apple postane povsem ekološko podjetje. Applovo proizvodnjo bodo tako v prihodnje v celoti poganjali obnovljivi viri energije, že danes pa na sončne celice obratujejo praktično vsa Applova poslopja v ZDA. Steve Jobs se v ekološki vidik poslovanja nikoli ni bistveno poglabljal, na primer.  | Foto: 55-letnega direktorja Appla imajo radi tudi ljubitelji narave, saj se je zavzel za to, da Apple postane povsem ekološko podjetje. Applovo proizvodnjo bodo tako v prihodnje v celoti poganjali obnovljivi viri energije, že danes pa na sončne celice obratujejo praktično vsa Applova poslopja v ZDA. Steve Jobs se v ekološki vidik poslovanja nikoli ni bistveno poglabljal, na primer. 

Sončna energija bo v celoti poganjala tudi nov Applov sedež. Poglejte, zakaj mu pravijo "vesoljska ladja".

Apple pod Timom Cookom v številkah:

 

Kaj Timu Cooku ni uspelo najbolje

Tim Cook je poslovnež in ne inovator, kot je bil to Steve Jobs. V času Tima Cooka je Apple izdal le en res nov izdelek in to je pametna ura Apple Watch. Kritiki so jo sprejeli solidno, trg pa za Applove siceršnje standarde zelo mlačno. Prodaja ure Apple Watch od izida (april 2015) do danes je ocenjena na približno 15 milijonov kosov. To je dobro glede na konkurenčne pametne ure, večina jih v enem letu komaj preseže milijon, a zelo slabo glede na iPhone. Apple je v enakem obdobju prodal več kot 300 milijonov pametnih telefonov. | Foto: Tim Cook je poslovnež in ne inovator, kot je bil to Steve Jobs. V času Tima Cooka je Apple izdal le en res nov izdelek in to je pametna ura Apple Watch. Kritiki so jo sprejeli solidno, trg pa za Applove siceršnje standarde zelo mlačno. Prodaja ure Apple Watch od izida (april 2015) do danes je ocenjena na približno 15 milijonov kosov. To je dobro glede na konkurenčne pametne ure, večina jih v enem letu komaj preseže milijon, a zelo slabo glede na iPhone. Apple je v enakem obdobju prodal več kot 300 milijonov pametnih telefonov. Pomanjkanje inovacij pomeni, da je Apple že pet let "iPhone podjetje". Prodaja pametnega telefona že lep čas predstavlja približno dve tretjini vseh Applovih prihodkov. Drugi Applovi paradni konji – tablice iPad, računalniki Mac, iMac in Macbook – se soočajo z vse slabšo prodajo.  | Foto: Pomanjkanje inovacij pomeni, da je Apple že pet let "iPhone podjetje". Prodaja pametnega telefona že lep čas predstavlja približno dve tretjini vseh Applovih prihodkov. Drugi Applovi paradni konji – tablice iPad, računalniki Mac, iMac in Macbook – se soočajo z vse slabšo prodajo.  V zadnjih dveh četrtletjih je padla tudi prodaja iPhonov, je razvidno iz zgornje infografike. Apple, pa tudi tržni analitiki, to pripisujejo zasičenosti trga pametnih telefonov. Ta je tudi razlog, da ima Applov operacijski sistem iOS danes v primerjavi z obdobjem Steva Jobsa manjši tržni delež v primerjavi z Androidom (14,1 odstotka proti 12,9 odstotka, Android pa prek 80 odstotkov). A to ne pomeni, da je lastnikov iPhonov manj, le trg je večji, saj nanj vstopa vse več proizvajalcev, ki svoj košček pogače iščejo predvsem s telefoni na platformi Android.  | Foto: V zadnjih dveh četrtletjih je padla tudi prodaja iPhonov, je razvidno iz zgornje infografike. Apple, pa tudi tržni analitiki, to pripisujejo zasičenosti trga pametnih telefonov. Ta je tudi razlog, da ima Applov operacijski sistem iOS danes v primerjavi z obdobjem Steva Jobsa manjši tržni delež v primerjavi z Androidom (14,1 odstotka proti 12,9 odstotka, Android pa prek 80 odstotkov). A to ne pomeni, da je lastnikov iPhonov manj, le trg je večji, saj nanj vstopa vse več proizvajalcev, ki svoj košček pogače iščejo predvsem s telefoni na platformi Android. 

Kje bo Tim Cook priložnost, da ustvari svoj kult osebnosti, iskal v prihodnosti

iPhone je še vedno prioriteta Prva priložnost se bo pojavila že v začetku septembra, ko bo Apple, tako veleva tradicija, predstavil nov model pametnega telefona iPhone. Najverjetneje bo nosil ime iPhone 7, mnogi pa imajo zanj zelo velika pričakovanja. Lanski model iPhone 6S (in iPhone 6S Plus) je bil samo nadgrajeni predhodnik, letos pa se obeta kar nekaj velikih sprememb (Kakšnih? Preverite s klikom na fotografijo.), ki bi lahko znova osvežile iPhone in Applu zagotovile dobro prodajo.  | Foto: Prva priložnost se bo pojavila že v začetku septembra, ko bo Apple, tako veleva tradicija, predstavil nov model pametnega telefona iPhone. Najverjetneje bo nosil ime iPhone 7, mnogi pa imajo zanj zelo velika pričakovanja. Lanski model iPhone 6S (in iPhone 6S Plus) je bil samo nadgrajeni predhodnik, letos pa se obeta kar nekaj velikih sprememb (Kakšnih? Preverite s klikom na fotografijo.), ki bi lahko znova osvežile iPhone in Applu zagotovile dobro prodajo. 

Applekacije Apple velike upe polaga v področje storitev, tržno nišo, ki podjetju v zadnjem letu prinaša več prihodkov kot tablice iPad ali računalniki Mac. Prodaja aplikacij za iPhone se že nekaj četrtletij dviga za petino, servis za poslušanje glasbe Apple Music in plačilna platforma Apple Pay pa imata vse več uporabnikov. Cook je že večkrat poudaril, nazadnje na Applovem junijskem forumu za razvijalce WWDC 2016, da bo podjetje v razvoj storitev vlagalo še več sredstev in znanja.  | Foto: Apple velike upe polaga v področje storitev, tržno nišo, ki podjetju v zadnjem letu prinaša več prihodkov kot tablice iPad ali računalniki Mac. Prodaja aplikacij za iPhone se že nekaj četrtletij dviga za petino, servis za poslušanje glasbe Apple Music in plačilna platforma Apple Pay pa imata vse več uporabnikov. Cook je že večkrat poudaril, nazadnje na Applovem junijskem forumu za razvijalce WWDC 2016, da bo podjetje v razvoj storitev vlagalo še več sredstev in znanja. 

Apple in avtomobili Ali Cook vlaga v avtomobilizem? Tega ne ve nihče, saj Apple govoric, da razvija lasten električni ali celo samovozni avtomobil, nikoli ni ne potrdil ne zanikal. Ameriški časopis Wall Street Journal je pred enim mesecem sicer poročal, da ima Applov avtomobilistični projekt novega vodjo. Edina potrjena informacija, ki zadeva "Jabolko" in avtomobile, je, da je Apple maja milijardo dolarjev vložil v kitajsko podjetje Didi Chuxing, ki podobno kot Uber in Hopin ponuja iskanje prevoza prek mobilne aplikacije.  | Foto: Ali Cook vlaga v avtomobilizem? Tega ne ve nihče, saj Apple govoric, da razvija lasten električni ali celo samovozni avtomobil, nikoli ni ne potrdil ne zanikal. Ameriški časopis Wall Street Journal je pred enim mesecem sicer poročal, da ima Applov avtomobilistični projekt novega vodjo. Edina potrjena informacija, ki zadeva "Jabolko" in avtomobile, je, da je Apple maja milijardo dolarjev vložil v kitajsko podjetje Didi Chuxing, ki podobno kot Uber in Hopin ponuja iskanje prevoza prek mobilne aplikacije. 

Apple in Pokemoni Tim Cook je pred kratkim dejal, da prihodnost leži v navidezni in obogateni resničnosti ter da podjetje na tem področju stran od oči javnosti dela na mnogih projektih. Predvsem navdušen je nad obogateno resničnostjo (omenil je zelo priljubljeno igro Pokemon Go, več informacij s klikom na fotografijo), ki virtualne elemente vstavi v sliko resničnega sveta, pogosto prek kamere pametnega telefona.  | Foto: Tim Cook je pred kratkim dejal, da prihodnost leži v navidezni in obogateni resničnosti ter da podjetje na tem področju stran od oči javnosti dela na mnogih projektih. Predvsem navdušen je nad obogateno resničnostjo (omenil je zelo priljubljeno igro Pokemon Go, več informacij s klikom na fotografijo), ki virtualne elemente vstavi v sliko resničnega sveta, pogosto prek kamere pametnega telefona. 

Umetna inteligenca Siri, Applova digitalna pomočnica, ki domuje predvsem na pametnih telefonih iPhone, je verjetno najbolj znana komercialna umetna inteligenca na svetu. Tim Cook jo namerava v prihodnosti še izboljšati. Apple je zato pred kratkim kupil podjetji Turi in Emotient – prvi razvija algoritme, ki računalniku pomagajo, da sam izboljšuje svoje znanje, drugi pa programsko opremo za zelo natančno prepoznavanje izrazov na obrazu. | Foto: Siri, Applova digitalna pomočnica, ki domuje predvsem na pametnih telefonih iPhone, je verjetno najbolj znana komercialna umetna inteligenca na svetu. Tim Cook jo namerava v prihodnosti še izboljšati. Apple je zato pred kratkim kupil podjetji Turi in Emotient – prvi razvija algoritme, ki računalniku pomagajo, da sam izboljšuje svoje znanje, drugi pa programsko opremo za zelo natančno prepoznavanje izrazov na obrazu.

Ne spreglejte