Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
10. 8. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

Natisni članek

National Geographic Disney milenijci Mark Zuckerberg YouTube Netflix TV-serija družbeno omrežje pretočni video Facebook Watch facebook

Četrtek, 10. 8. 2017, 10.13

6 let, 6 mesecev

Nova storitev Facebook Watch

Zdaj je uradno: Facebook bo vstopil v svet televizije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

Mark Zuckerberg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nova Facebookova storitev Watch, s katero želijo med drugim odščipniti kos pogače tudi sorodnemu Googlovemu omrežju YouTube, bo sprva na voljo le v ZDA, preden jo bodo ponudili tudi drugod.

Uporabnikom družbenega omrežja Facebook, sprva sicer samo v ZDA, bodo "kmalu", natančnejšega datuma namreč niso sporočili, tako v spletnih vmesnikih kot tudi v mobilnih aplikacijah in aplikacijah za televizorje postopoma vklopili zavihek Watch, kjer si bodo lahko ogledali, kot napovedujejo pri Facebooku, pester nabor oddaj. Nekatere izmed njih je Facebook celo financiral.

S prijatelji je tudi spremljanje oddaj lepše

Storitev Watch se bo uporabniku prilagajala: omrežje bo vsakemu uporabniku predlagalo predvsem takšne vsebine, ki jih prijatelji tega uporabnika že spremljajo. Omogočeno bo tudi komentiranje, tematsko povezovanje s prijatelji in ustvarjanje posebnih uporabniških skupin v povezavi s temi vsebinami.

"Ni treba, da je gledanje oddaj pasivno," je novo storitev Watch pospremil prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg – kje drugje kot v objavi na svojem profilu družbenega omrežja Facebook.

Facebook si od nove storitve obeta predvsem del oglaševalskega kolača, ki so ga do zdaj pridobivali televizijski programi in storitve pretočnega videa, kot sta Netflix in YouTube. | Foto: Reuters Facebook si od nove storitve obeta predvsem del oglaševalskega kolača, ki so ga do zdaj pridobivali televizijski programi in storitve pretočnega videa, kot sta Netflix in YouTube. Foto: Reuters

Prihodke si obetajo od ciljanega oglaševanja

Videovsebine so na družbenem omrežju Facebook sicer prisotne že od lani, a so tam do zdaj prevladovali predvsem amaterske vsebine in kratki izrezki z novicami, ki so jih pripravljale medijske hiše.

Dodajanje izvirnih avtorskih vsebin in oddaj je lahko priložnost za zaslužek tako družbenega omrežja kot ustvarjalcev vsebin. Prihodke si obetajo od ciljanega oglaševanja, ki ga bodo predvidoma izvajali tako pred začetkom predvajanja kakor tudi med predvajanjem.

Gneča na vabljivem in obetavnem trgu

Največji tekmeci Facebookovi storitvi Watch bodo na sicer vedno bolj polnem in zasičenem trgu videovsebin televizijska omrežja in spletne storitve pretočnega videa, kot sta Netflix in YouTube.

Kako zelo privlačen je ta trg, priča tudi včerajšnja napoved korporacije Disney, da bodo leta 2019 prekinili pogodbo z Netflixom in vzpostavili lastne tovrstne storitve pretočnega videa. Že prej, leta 2018, lahko pričakujemo podobno storitev pretočnega videa s športno vsebino športnega programa ESPN.

Boj za milenijce

Tuji mediji poročajo, da je Facebook za začetek svoje storitve Watch pripravil športne vsebine, predvsem bejzbol in žensko košarko, serijo oddaj za starše in dokumentarne oddaje kanala National Geographic o safariju.

Milenijci so izrazito zanimiva skupina uporabnikov za vse ponudnike internetnih in/ali zabavnih vsebin. | Foto: Thinkstock Milenijci so izrazito zanimiva skupina uporabnikov za vse ponudnike internetnih in/ali zabavnih vsebin. Foto: Thinkstock

Reuters še poroča, da je Facebook sklenil strateške dogovore z več medijskimi skupinami, ki ustvarjajo vsebine predvsem za milenijce. Ne brez razloga: Facebook želi med drugim preprečiti njihov vedno večji odliv na konkurenčno storitev Snapchat.

Tekmec naj bo sodelavec

Čeprav so jim televizijska omrežja pravzaprav neposredni tekmeci, pri Facebooku upajo, da jim bo k sodelovanju uspelo pritegniti tudi njih in da bodo s predvajanjem njihovih vsebin na Facebookovi storitvi Watch oboji okrepili svoje oglaševalske prihodke.

Facebook je storitev Watch načrtoval že za začetek leta, a so zagon nekajkrat prestavili. Zdaj so prepričani, da imajo dovolj partnerjev za vsebine, s katerimi bodo že v začetku privabili čim več uporabnikov.

Morda tudi nam že ta mesec

Po nekaterih sicer neuradnih napovedih bo polni nabor vsebin vsaj za uporabnike v ZDA dosegljiv do konca avgusta. Facebook namreč svoje nove storitve tradicionalno vpeljuje tako, da jih uporabnikom vklaplja postopoma.

Ne spreglejte