Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
13.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dell Lenovo

Petek, 31. 8. 2012, 13.51

7 let, 12 mesecev

Zaradi Windows 8 poplava hibridnih prenosnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na trg prihaja množica hibridov med tabličnimi in klasičnimi prenosnimi računalniki, saj proizvajalci tekmujejo za čim večji kos pogače, ki jo bodo "spekli" novi Windows 8.

Novi Microsoftov operacijski sistem, ki naj bi na police prišel 26. oktobra, se lahko pohvali z vmesnikom za uporabo na dotik, zato je prilagojen za uporabo na osebnih in tabličnih računalnikih. Tako proizvajalce računalnikov sili v spremembe in te dni nove proizvode med drugim predstavljajo HP, Toshiba, Dell, Asus in Lenovo.

Nad novimi smernicami so navdušeni pri Intelu, medtem ko so pri Applu, ki izdeluje trenutno najbolj prodajano tablico na trgu, bolj zadržani. Iz družbe so namreč sporočili, da morajo z mešanjem različnih vrst računalnikov pri vseh sklepati kompromise in s tem na koncu zgolj razočarajo kupce.

Magneti, drseči zasloni in obračanje na glavo Velika podjetja so se izziva sicer lotila vsako po svoje. Pri nekaterih že predstavljenih modelih hibridnih prenosnikov se tipkovnica in zaslon odpneta, pri drugih se tipkovnica skrije za zaslon, nekateri proizvajalci pa so se odločili za klasično zasnovo "školjke", le da so dodali zaslon, občutljiv na dotik.

Idejo o ločitvi zaslona in tipkovnice je populariziral Asus s svojo linijo Transformer. Tajvansko podjetje je pred kratkim sicer predstavilo dva nova modela pod imenom Vivo Tab.

Hewlett-Packard, po količini prodaje največje svetovno tehnološko podjetje, je v San Franciscu predstavil tri nove modele. Dva sta na dotik občutljiva zaslona, vgrajena v tradicionalno ohišje prenosnika. Nekaj posebnega je tretji, HP Envy x2, pri katerem lahko 11-palčni zaslon in tipkovnico zapnemo skupaj s pomočjo magnetov.

Pri Toshibi so naredili Satellite U925t, kjer 12,5-palčni zaslon zdrsne prek tipkovnice, tako da prenosnik postane tablica.

Dell je ubral nekoliko drugačen pristop in v XPS Duo 12 vgradil zaslon, ki se obrne znotraj ogrodja. Uporabnik ga lahko tako obrne za 180 stopinj, postavi na tipkovnico in uporablja kot tablico.

Pri Lenovu pa, zanimivo, računajo na tradicionalne prenosnike brez zaslonov na dotik. Kot so sporočili, bo po njihovem mnenju na trgu tudi v prihodnosti prostor za tovrstne klasike. Vseeno pa nameravajo kmalu predstaviti hibrida po imenu Ideapad Yoga, pri katerem bo mogoče zaslon postaviti plosko na hrbtno stran tipkovnice ali le delno zložiti, tako da bo kot tablica stal na mizi.

Podjetja na trg torej pošiljajo precej različnih izdelkov, zanimivo pa bo opazovati, kateri se bodo tudi obdržali.

Ne spreglejte