Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 7. 2014,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropska komisija Evropska unija Telekom Slovenije Mobitel

Sreda, 23. 7. 2014, 12.54

8 let

Zamude pri dodeljevanju frekvenčnega prostora upočasnjujejo evropska omrežja 4G

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski trg najsodobnejših mobilnih omrežij zavirajo predvsem zamude pri sproščanju frekvenčnega prostora okrog 800 megahercev, opozarja Bruselj.

V svojem nedavno objavljenem poročilu Evropska komisija opozarja na manjše priložnosti evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki ne morejo izkoristiti prednosti frekvenčnega območja okrog 800 megahercev pri uvajanju mobilnih omrežij četrte generacije. Signal na tem frekvenčnem območju ima namreč boljši doseg v zaprtih prostorih v primerjavi s signalom na preostalih frekvenčnih območjih, ki so dodeljena za omrežja 4G/LTE. Zavira zlasti sedem članic Sedem od 28 držav članic Evropske unije še ni dodelilo frekvenčnega območja okrog 800 megahercev za mobilna omrežja četrte generacije in prav to je po oceni Evropske komisije "največja ovira za razvoj 4G". Evropska komisija opozarja tudi na velike razlike v načinu izvedbe in trajanju postopkov za podelitev frekvenc med državami članicami – v nekaterih članicah traja nekaj dni, v nekaterih pa več let. Članice, v katerih so po mnenju komisije ti postopki še posebej zapleteni, so Belgija, Bolgarija, Češka, Francija, Luksemburg, Malta in Poljska. Na 800 megahercev le polovica članic Za uvedbo evropskih mobilnih omrežij četrte generacije se najpogosteje uporablja frekvenčni prostor okrog 1800 megahercev, v 19 državah pa omrežja 4G delujejo tudi na frekvenčnem območju 2,6 gigaherca. V frekvenčnem območju 800 megahercev pa mobilna omrežja 4G/LTE delujejo samo v 15 državah.

Mobitelovo omrežje 4G/LTE deluje v frekvenčnem območju okrog 1800 megahercev, ker pa je Telekom Slovenije frekvence za 4G/LTE v območju okrog 800 megahercev pridobil šele pred kratkim, še vedno poteka ustrezna nadgradnja omrežja. Kot so nam povedali, prve bazne postaje že delujejo tudi na tem frekvenčnem območju.

Ne spreglejte