Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
23. 6. 2017,
19.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

iPhone Steve Jobs Apple digizgodbe

Petek, 23. 6. 2017, 19.08

6 let, 6 mesecev

Zamera, ki je botrovala nastanku najuspešnejšega izdelka vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Nekdanji Applov inženir Scott Forstall, ki je najbolj znan po tem, da je imel ključno vlogo pri razvoju pametnega telefona iPhone, je razkril zgodbo o resničnem razlogu za nastanek naprave. Steve Jobs je iz srca sovražil nekoga pri Microsoftu, ki se je hvalil z njihovim računalnikom z zaslonom na dotik, zato je hotel narediti boljšega. Vmes se je odločil, da bi raje imel telefon, in rodil se je iPhone.

Steve Jobs ni preveč maral Microsofta, saj je njegov Apple z njim dolgo tekmoval za naklonjenost uporabnikov osebnih računalnikov.  | Foto: Apple Steve Jobs ni preveč maral Microsofta, saj je njegov Apple z njim dolgo tekmoval za naklonjenost uporabnikov osebnih računalnikov. Foto: Apple

"Glejte, Steve Jobs ni mogel videti tega tipa iz Microsofta," je Scott Forstall povedal na dogodku ob obeležitvi prihajajoče 10. obletnice izida prvega iPhona v muzeju računalniške zgodovine v Kaliforniji.

"Tip", ki ga je omenil Forstall, ni bil prvi mož Microsofta Bill Gates, temveč mož ene najboljših prijateljic Laurene Powell Jobs, žene ustanovitelja Appla.

Scott Forstall je za Steva Jobsa delal od leta 1992, ko je Jobs po začasni izobčenosti iz Appla poveljeval svojemu podjetju NeXT, pa do Jobsove smrti leta 2011. Po tem je pri Applu ostal še eno leto, oktobra 2012 pa je podjetje zapustil. Temu je domnevno botroval spor z novim direktorjem Appla Timom Cookom. | Foto: Reuters Scott Forstall je za Steva Jobsa delal od leta 1992, ko je Jobs po začasni izobčenosti iz Appla poveljeval svojemu podjetju NeXT, pa do Jobsove smrti leta 2011. Po tem je pri Applu ostal še eno leto, oktobra 2012 pa je podjetje zapustil. Temu je domnevno botroval spor z novim direktorjem Appla Timom Cookom. Foto: Reuters

Steve Jobs je bil tako neredko prisiljen v druženje z microsoftovcem, čigar družbe po besedah Forstalla ni prenašal, saj sta se gibala v istih družbenih krogih. "Po vsakem srečanju z njim je v službo prišel slabe volje," se je spominjal Forstall. 

Jobs je dokončno izgubil živce, ko mu je znanec iz Microsofta na nekem srečanju predstavil prenosni računalnik Tablet PC. Ta je imel zaslon na dotik, ki ga je uporabnik upravljal s posebno paličico. Microsoft je s Tablet PC dokončno odgovoril na vprašanje "V katero smer gre računalništvo?", je svoje podjetje Jobsu pohvalil njegov "sovražnik". 

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates in eden od prototipov računalnika Tablet PC | Foto: Reuters Ustanovitelj Microsofta Bill Gates in eden od prototipov računalnika Tablet PC Foto: Reuters

Kaj je pri tem najbolj zmotilo Steva Jobsa? Dejstvo, da se je Microsoftov zaposleni hvalil z zaslonom na dotik, po katerem mora uporabnik tapkati s paličico, ko pa se vsak človek rodi z desetimi lastnimi paličicami (beri: prsti na rokah).

Jobs je Applovim razvijalcem ukazal, naj najdejo način, kako narediti zaslon na dotik, ki ga bo mogoče upravljati s prsti, in za vodjo projekta določil prav Scotta Forstalla.

Scott Forstall (desno) je bil tisti zaposleni pri Applu, h kateremu je Steve Jobs (levo) po pomoč odšel takrat, ko je potreboval realizacijo svoje ideje.  | Foto: Reuters Scott Forstall (desno) je bil tisti zaposleni pri Applu, h kateremu je Steve Jobs (levo) po pomoč odšel takrat, ko je potreboval realizacijo svoje ideje. Foto: Reuters

Apple je najprej razvijal isto stvar kot Microsoft - tablični računalnik. A Steve Jobs je enkrat leta 2004 po opazovanju strank v kavarni začel razmišljati o tem, da pri uporabi svojih mobilnih telefonov niso videti ravno zadovoljni. Veliko bolje bi bilo, če bi jih lahko upravljali s prsti, je v podjetju naglas začel razmišljati Steve Jobs.

Forstalla je Jobs vprašal, če lahko Apple do takrat narejene prototipe zaslonov na dotik skrči na žepno velikost. Forstall je po nekaj začetnih dvomih pritrdil in s tem sprožil začetek projekta Purple, iz katerega se je kasneje razvil pametni telefon iPhone. 

Prvi iPhone je Steve Jobs svetu predstavil 9. januarja 2007, Apple pa ga je začel prodajati 28. junija 2007. iPhone je najuspešnejši potrošniški izdelek vseh časov - v vseh različicah je bil do danes prodan v konkretno več kot eni milijardi kosov. iPhonu se najbolj približa knjižna saga Harry Potter, do poletja prodanih je bilo 450 milijonov izvodov. (Vir: Asymco, klikni fotografijo za povezavo). | Foto: Reuters Prvi iPhone je Steve Jobs svetu predstavil 9. januarja 2007, Apple pa ga je začel prodajati 28. junija 2007. iPhone je najuspešnejši potrošniški izdelek vseh časov - v vseh različicah je bil do danes prodan v konkretno več kot eni milijardi kosov. iPhonu se najbolj približa knjižna saga Harry Potter, do poletja prodanih je bilo 450 milijonov izvodov. (Vir: Asymco, klikni fotografijo za povezavo). Foto: Reuters

Kar zadeva zaslone na dotik, Steve Jobs res ni bil naklonjen uporabi paličice namesto prstov. Na predstavitvi prvega iPhona je paličico (stylus) opisal s "fuj!":

Jobsu je precej zadovoljstva dalo tudi dejstvo, da je bil Microsoftov tablični računalnik Tablet PC, ki je izšel leta 2001, prodajna polomija. Trg tablic je zaživel šele leta 2010 z napravo iPad, ki jo je razvil prav Apple. 


Preberite tudi:

Česa Steve Jobs ni storil praktično nikoli

Kje je danes mož, ki je skupaj z Jobsom pred več kot 40 leti ustanovil Apple

Ne spreglejte