Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

igre na srečo

Torek, 17. 9. 2013, 15.12

8 let

Zakaj v ZDA ni zanimanja za legalizacijo spletnih igralnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Igralci na črnem trgu ameriškega spletnega igralništva letno vplačajo za skoraj tri milijarde evrov, kljub temu oblasti za zakonsko ureditev tega področja nimajo zanimanja. Kako je to urejeno pri nas?

Da se z igrami na srečo lahko tudi dobro živi, zagotovo dobro ve najboljši spletni pokeraš v ZDA Jason Somerville, ki si je priigral že skoraj dva milijona evrov. Zaslužil bi še več, če bi mu poraženci tudi vedno plačali. To bi lahko preprečile oblasti, če bi spletno igralništvo legalizirale in regulirale. S tem bi igralcem zagotavljali večjo zaščito, obenem pa bi onemogočili dostop otrokom.

Legalizacija le v posameznih zveznih državah Vendar v ZDA na zvezni ravni za to ni posluha. Republikanski kongresnik Peter King iz New Yorka je namreč že junija predstavil predlog zakona za legalizacijo in regulacijo spletnega igralništva, a zanj ni pretiranega zanimanja. Zato zvezne države ukrepajo same. Spletne igralnice so že legalizirali v New Jerseyju, Delawaru in Nevadi, še letos naj bi jim sledile Kalifornija, Illinois, Iowa, Massachusetts, Mississippi, Pennsylvania, Teksas in Havaji. Po ocenah ameriškega igralniškega združenja naj bi to vplivalo na povečanje igralniškega trga v prihodnjih petih letih.

V Sloveniji legalni le koncesionarji Slovenija je področje spletnega igralništva uredila že leta 2010 s spremembami zakona o igrah na srečo. S tem zakonom so pri nas zakonite le tiste spletne igralnice, ki imajo koncesijo za izvajanje dejavnosti v Sloveniji. Na podlagi koncesijske pogodbe se trenutno preko spleta oziroma drugih telekomunikacijskih sredstev prireja sedem klasičnih iger na srečo. Loterija Slovenija na ta način prireja Loto, Hipo igro in Eurojackpot, Športna loterija in igre na srečo pa Prve stave, E-igro, Petico in Polo. Casino Kobarid ima medtem koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnici.

Kdor nima koncesije in vseeno prireja spletne igre na srečo, se mu omeji dostop do njegovih spletnih strani, davčna uprava pa mu lahko naloži od 30 tisoč do 250 tisoč evrov kazni.

V spletne igralnice imajo v Sloveniji vstop le polnoletne osebe.

Ne spreglejte