SiolNET. Digisvet Novice
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Facebook služi ogromno, a jih skrbi počasnejša rast prihodkov

Zakaj so cene Facebookovih delnic močno padle?

0,67

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V drugem letošnjem trimesečju je Facebook imel za 11,4 milijarde evrov prihodkov, kar je 44 odstotkov več kot leto prej. Zakaj so kljub temu zaskrbljeni?

Marsikdo bi si želel tako lepe številke v svojem poslovanju, a pri Facebooku niso povsem zadovoljni. Očitno niti naložbeniki, saj so se po objavi na prvi in drugi pogled odličnih poslovnih rezultatov delnice Facebooka zelo hitro pocenile, približno za petino.

Tik pod pričakovanji borznikov

Ameriški borzni strokovnjaki so namreč pričakovali za približno 86 milijonov evrov višje prihodke, še bolj pa jih je zaskrbela izjava prvega Facebookovega finančnika Davida Wehnerja, ki pričakuje, da se bo "v drugi polovici leta nadaljevalo upočasnjevanje rasti prihodkov".

Znatna rast uporabnikov, a ne tam, kjer bi si jo najbolj želeli

Ni jih prepričala niti 11-odstotna letna rast števila uporabnikov tega družbenega omrežja, teh je zdaj 2,23 milijarde, in približno enaka rast števila dnevno aktivnih uporabnikov, teh je 1,47 milijarde.

Sladko-kisli občutki ob najnovejših poslovnih rezultatih Facebooka za prvega moža družbe Marka Zuckerberga | Foto: Reuters Sladko-kisli občutki ob najnovejših poslovnih rezultatih Facebooka za prvega moža družbe Marka Zuckerberga Foto: Reuters

Bolj so bili pozorni na to, da ni takšne rasti v Evropi in ZDA, ki sta ključna trga za Facebookovo oglaševanje, njihov nedvomno najpomembnejši in največji vir prihodkov. Število dnevnih uporabnikov v Evropi je padlo z 282 na 279 milijonov, mesečnih pa s 377 na 376 milijonov. V domačih ZDA je število ostalo bolj ali manj nespremenjeno: 185 milijonov dnevno in 241 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov Facebooka.

Veliko izzivov

Gotovo ni zanemarljivo, da je drugo letošnje četrtletje prvo polno trimesečje po škandalu, ki ga je Facebook povzročil z zbiranjem podatkov o uporabnikih in neustreznim posredovanjem družbi za politično svetovanje Cambridge Analytica, ki je s tem želela vplivati na volivce.

Facebooku je treba priznati, da je tudi sam zaostril pravila političnega oglaševanja in ukrepal še na druge načine z namenom zagotavljanja izboljšane transparentnosti oglaševanja. | Foto: Reuters Facebooku je treba priznati, da je tudi sam zaostril pravila političnega oglaševanja in ukrepal še na druge načine z namenom zagotavljanja izboljšane transparentnosti oglaševanja. Foto: Reuters

Na naši celini je za Facebook dodaten izziv tudi nova evropska Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR – General Data Protection Regulation), ki velja od 25. maja letos ter omejuje načine, kako lahko oglaševalska podjetja (in drugi) zbirajo in obdelujejo podatke posameznikov.

Facebooku je treba priznati, da je tudi sam zaostril pravila političnega oglaševanja in ukrepal še na druge načine z namenom zagotavljanja izboljšane transparentnosti oglaševanja.

Zuckerberg: Naše velike naložbe v varnost vplivajo na dobičkonosnost

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg ima že od prej odgovor na vprašanje, zakaj njegovemu podjetju od vključno aprila do vključno junija ni uspelo doseči prihodkovnih pričakovanj Wall Streeta.

Facebook bo nove priložnosti prihodkov iskal predvsem zunaj svojega istoimenskega družbenega omrežja - tudi na svojih aplikacijah za hipno sporočanje WhatsApp in Messenger. | Foto: Reuters Facebook bo nove priložnosti prihodkov iskal predvsem zunaj svojega istoimenskega družbenega omrežja - tudi na svojih aplikacijah za hipno sporočanje WhatsApp in Messenger. Foto: Reuters

"Naše naložbe v varnost so tako velike, da bodo imele pomemben vpliv na našo dobičkonosnost," je povedal že novembra lani, ko je prvič napovedal prizadevanja za zajezitev širjenja napačnih informacij in sovražnega govora ter vplivanja na volitve po vsem svetu.  "Zdaj to vidimo," je potrdil svoje napovedi ob objavi najnovejših poslovnih rezultatov Facebooka.

Ob tem Zuckerberg ni skrival ponosa, ker vsak mesec 2,5 milijarde ljudi uporablja najmanj eno od Facebookovih mobilnih aplikacij: poleg samega družbenega omrežja Facebook so v tem naboru še Instagram, WhatsApp in Messenger.

Kako naprej?

Facebook je ob objavi svojih rezultatov jasno nakazal, da bodo nove priložnosti iskali drugje, ne samo v svoji istoimenski platformi. Veliko pričakujejo od svojih aplikacij za sporočanje in Instagrama.

Zuckerberg je kot zgodbo o uspehu izpostavil prav Instagram, omenil pa je tudi Instagram TV, ki deluje od konca junija, in ga opisal kot storitev z velikim potencialom monetizacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin