Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
12. 1. 2017,
11.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

DRAM računalnik pametni telefoni mobilne naprave pomnilnik RAM

Četrtek, 12. 1. 2017, 11.28

6 let, 6 mesecev

Zakaj se računalniški pomnilniki že nekaj mesecev občutno dražijo – in bodo še dražji?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
RAM | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Občutno višanje cen računalniških pomnilnikov (RAM) se je začelo lani jeseni. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo ta trend v letošnjih prvih mesecih samo še nadaljeval. Ali vemo, kašni so razlogi?

Računalniški pomnilnik (RAM, Random Access Memory) je značilen primer tehnološke dobrine, katere tako maloprodajna kakor tudi veleprodajna cena zelo nihata. Toda nekje od septembra lani gredo krivulje, ki jim niso tuji močni premiki niti navzgor niti navzdol, samo še v eno smer – navzgor. Enako velja tako za pomnilnike za potrošniške naprave kakor tudi za velike strežniške sisteme.

V treh mesecih skoraj za tretjino dražji

Analize, eno od njih je opravila spletna tržnica za pomnilnike DRAMeXchange, nakazujejo, da se ta trend (vsaj) v prihodnjih nekaj mesecih še ne bo spremenil.

Na primeru modula DDR3 velikosti štirih gigabajtov so pokazali, da se je od lanske jeseni do danes veleprodajna cena povišala za 30 odstotkov in bi se lahko kmalu povzpela nad psihološko mejo 25 ameriških dolarjev (okrog 24 evrov).

Pri strežniških pomnilnikih so podražitve nekoliko manjše, a vendarle znatne. Tudi ti bi se lahko v veleprodaji v prvih treh letošnjih mesecih podražili za dodatnih 20 odstotkov.

Razmerje ponudbe in povpraševanja pojasni veliko

Razlog za dražitve je tudi tokrat v okvirih temeljnih ekonomskih zakonitosti: ko je povpraševanje večje od ponudbe, cene rastejo.

Čeprav proizvajalci pomnilnikov dobavljajo vedno večje količine modulov na trg – letos naj bi jih po napovedih omenjene analize prodali za približno petino več kot lani –, ostaja povpraševanje še vedno tako veliko, da cene lahko na videz nezadržno rastejo.

Čeprav proizvajalci pomnilnikov dobavljajo vedno večje količine modulov na trg – letos naj bi jih po napovedih omenjene analize prodali za približno petino več kot lani –, ostaja povpraševanje še vedno tako veliko, da cene lahko na videz nezadržno rastejo. | Foto: Thinkstock Čeprav proizvajalci pomnilnikov dobavljajo vedno večje količine modulov na trg – letos naj bi jih po napovedih omenjene analize prodali za približno petino več kot lani –, ostaja povpraševanje še vedno tako veliko, da cene lahko na videz nezadržno rastejo. Foto: Thinkstock

Največji "krivci" so vedno pametnejši telefoni in mobilne naprave

Izjemno povpraševanje po pomnilniških modulih, ki poganja rast njihovih cen, prihaja predvsem od proizvajalcev pametnih telefonov in preostalih mobilnih naprav. Uporabniki namreč zdaj v teh svojih digitalnih spremljevalcih pričakujejo najmanj enako količino pomnilnika kot pri osebnih računalnikih, ki pa se vendarle ne prodajajo tako množično kot mobilne naprave.

Tudi strah pred še višjimi cenami občutno dviguje cene

Ob takšni rasti cen nastaja začaran krog. Proizvajalci, predvsem velikih strežnikov, ki so veliki porabniki pomnilniških modulov, opazujejo rast ter želijo ob jasnih kratkoročnih trendih zagotoviti zanesljivo oskrbo in zadostne zaloge, preden se cene še povišajo. Prav to okrepljeno povpraševanje pa cene še bolj poganja navzgor.

Povečane proizvodne zmogljivosti bi zbile cene

Proizvajalci pomnilniških modulov seveda z velikim zadovoljstvom spremljajo trenutne smernice in pravzaprav nočejo povečati svojih proizvodnih zmogljivosti, saj bi s tem ob neposrednih stroških posegali v svoje prodajne marže.

Ne spreglejte