SiolNET. Digisvet Novice
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj se je mladenič, ki je rešil svet, znašel v primežu FBI?

1,43

termometer

V tehnološkem svetu je odjeknila novica, da je ameriška obveščevalna agencija FBI aretirala Marcusa Hutchinsa, 23-letnega britanskega računalničarja, ki je pred dvema mesecema in pol skoraj lastnoročno zaustavil globalno epidemijo izsiljevalskega virusa WannaCry. Zakaj Hutchins zanima ameriške obveščevalce?

Marcus Hutchins je 12. maja letos širjenje izsiljevalskega virusa WannaCry, ki je med drugim ohromil tudi britanske bolnišnice in več tisoč podjetij po vsem svetu, močno zajezil tako, da je registriral spletno domeno, ki jo je našel v programski kodi zlonamernega programa.   |  Foto: AP Marcus Hutchins je 12. maja letos širjenje izsiljevalskega virusa WannaCry, ki je med drugim ohromil tudi britanske bolnišnice in več tisoč podjetij po vsem svetu, močno zajezil tako, da je registriral spletno domeno, ki jo je našel v programski kodi zlonamernega programa.  | Foto: AP

Obveščevalna agencija FBI je Marcusa Hutchinsa najprej zadržala v svojih prostorih v Las Vegasu, nato pa ga v četrtek preselila na drugo neznano lokacijo, je potrdil njegov prijatelj. "FBI in agenti zvezne vlade mi nočejo povedati, kje je," je zapisal na družbenem omrežju Twitter:

Marcus Hutchins se je v ameriškem mestu Las Vegas sicer udeležil mednarodnih konferenc DEF CON in Black Hat, ki jih prireja skupnost strokovnjakov za informacijsko varnost, piše ameriški medij Motherboard. 

Ena od njegovih zadnjih objav na Twitterju namiguje, da je bil pred aretacijo že na letališču in v postopku zapuščanja Združenih držav Amerike:

A kot je za britanski medij The Telegraph - Hutchins je državljan Velike Britanije in živi skupaj s starši - potrdila Marcusova mama, se njen sin še ni vrnil iz ZDA.

Marcus Hutchins dela od doma, njegov delodajalec pa je ameriško podjetje za informacijsko varnost Kryptos Logic. Marcus Hutchins dela od doma, njegov delodajalec pa je ameriško podjetje za informacijsko varnost Kryptos Logic. Foto: Marcus Hutchins

Je junak, ki mu je ploskal ves svet, res zgolj pokvarjen heker?

Ameriškemu mediju CNN je od ameriškega ministrstva za pravosodje uspelo pridobiti informacijo, da je FBI Hutchinsa pridržal zaradi njegove domnevne vloge pri distribuciji trojanskega konja Kronos, ki je pred časom napadal bančne računalniške sisteme. 

FBI britanskega računalničarja obtožuje, da naj bi trojanskega konja Kronos ne le razvil, temveč ga tudi oglaševal in prodajal prek spleta. 

Zanimivo je sicer, da je Hutchins pred tremi leti na družbenem omrežju Twitter svoje sledilce spraševal, ali mu lahko kdo posreduje primerek programske kode trojanca Kronos. Zakaj bi ga potreboval, če pa ga je domnevno razvil sam?


Preberite tudi:

Vse o računalniškem napadu z virusom WannaCry, ki je pustošil po 150 državah 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin