Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
13. 11. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

digizgodbe Bill Gates Microsoft

Nedelja, 13. 11. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Zakaj je bilo konec velikega prijateljstva milijarderjev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Steve Ballmer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bill Gates, ustanovitelj podjetja Microsoft, in Steve Ballmer, ki je bil med letoma 2000 in 2014 direktor Microsofta, sta bila svojčas kot rit in srajca, nato pa je počilo in prijateljstvo je umrlo. Kriv je bil Ballmer, ker je Microsoft želel spremeniti v drugačno podjetje.

Bill Gates in Steve Ballmer sta se spoznala med študijem na univerzi Harvard in hitro postala prijatelja. Gates je nad visokošolskim študijem hitro obupal in leta 1975 z drugim prijateljem, Paulom Allenom, ustanovil podjetje Microsoft, Ballmer pa je izobraževanje dokončal in se Microsoftu kot 30. zaposleni pridružil leta 1980.

Leta 2000 je Bill Gates mesto direktorja Microsofta prepustil Ballmerju, ki je bil takrat predsednik podjetja. Sam se je posvetil razvoju operacijskih sistemov, prevzel pa je tudi funkcijo predsednika uprave Microsofta. 

"S Stevom sva se zbližala v kinu. Skupaj sva šla gledat nekaj filmov in postala zelo dobra, morda tudi najboljša prijatelja," je Bill Gates (desno) svoj odnos s Stevom Ballmerjem (levo) pred tremi leti opisal za univerzitetno glasilo Harvard Gazette. | Foto: "S Stevom sva se zbližala v kinu. Skupaj sva šla gledat nekaj filmov in postala zelo dobra, morda tudi najboljša prijatelja," je Bill Gates (desno) svoj odnos s Stevom Ballmerjem (levo) pred tremi leti opisal za univerzitetno glasilo Harvard Gazette.

Steve je pritiskal, Bill se ni strinjal. Nazadnje je obveljala Ballmerjeva.

Bill Gates je vseskozi zagovarjal stališče, da Microsoft ostane podjetje, ki razvija programsko opremo in ne naprav. Tega se je toliko bolj držal po letu 2002, ko je Microsoft na trg poskušal prodreti z enim prvih tabličnih računalnikov sploh, Microsoftom Tabletom PC, a naletel na zelo mlačen odziv. 

Steve Ballmer je imel drugačno vizijo. Razodetje je doživel po tem, ko je leta 2007 prvi Applov pametni telefon odpisal kot "bedarijo, ki se ne bo prijela nikoli", nato pa po iPhonovem velikanskem uspehu uvidel svojo napako in začel o Microsoftu razmišljati kot o hardverskem (strojna oprema, naprave) in ne le softverskem (programska oprema) podjetju. 

"Z Billom sva imela bratski odnos. To pomeni, da sva imela dobre in slabe trenutke. Natolcevanja, ki jih mediji širijo o najinem odnosu, niso resnična," se je Steve Ballmer pred kratkim odzval na govorice, da z Billom Gatesom že več let ne govorita. | Foto: Reuters "Z Billom sva imela bratski odnos. To pomeni, da sva imela dobre in slabe trenutke. Natolcevanja, ki jih mediji širijo o najinem odnosu, niso resnična," se je Steve Ballmer pred kratkim odzval na govorice, da z Billom Gatesom že več let ne govorita. Foto: Reuters

Kljub nasprotovanju uprave in predsednika podjetja Billa Gatesa je Ballmer pritisnil na Microsoftov razvoj novih tehnologij in konec oktobra 2012 v rokah držal prvi hišni računalnik – tablico Microsoft Surface RT

"Steve, rekli smo ti …"

Z vidika strojne opreme in oblikovanja je bil Surface RT všečen izdelek, z vidika prijaznosti do uporabnika pa ne. Operacijski sistem Windows RT, ki je bil naložen na pionirskem Surfaceu, je znan kot eden najslabših Windowsov sploh.

Večina večjih tehnoloških medijev je bralcem odsvetovala nakup Surfacea in jih usmerila k Applovemu iPadu 2.  | Foto: Reuters Večina večjih tehnoloških medijev je bralcem odsvetovala nakup Surfacea in jih usmerila k Applovemu iPadu 2.  Foto: Reuters

Ballmer se je medtem že usmeril na novi trg – mobilne telefone. Microsoft je takrat sicer že nekaj let razvijal operacijski sistem za pametne telefone Windows Phone, svojega telefona pa ni imel.

Ballmer je rešitev videl v nakupu finske Nokie, ki je takrat praktično že životarila. Njen tržni delež je z leve tepel Apple, z desne pa na stotine proizvajalcev pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android.

"Z Nokio naj se ukvarjajo drugi, jaz pa grem v pokoj"

Microsoft je prevzem Nokie oznanil septembra 2013, Finci pa so se pod okrilje ameriškega tehnološkega velikana preselili 25. aprila 2014. Ballmer takrat ni bil več direktor Microsofta, februarja 2014 ga je nasledil Satya Nadella

Kliknite na fotografijo in preberite članek o tem, kako uspešen direktor Microsofta je Satya Nadella. | Foto: Reuters Kliknite na fotografijo in preberite članek o tem, kako uspešen direktor Microsofta je Satya Nadella. Foto: Reuters

Zgodba o partnerstvu Microsofta in Nokie ni imela srečnega konca. Čeprav so bili čisto solidni, a pametni telefoni Microsoft Lumia (mi smo preizkusili čisto prvo z operacijskim sistemom Windows 10, preberite test) so imeli veliko težavo, saj jih ni v primerjavi z iPhoni in Androidom kupoval praktično nihče. 

Tržni delež telefonov z Windowsi je letos padel pod en odstotek. Microsoft je v saniranju poslovne škode del Nokie, ki proizvaja klasične "butaste" mobilne telefone s tipkovnico, že prodal Kitajcem. 

Predvidoma do konca julija 2017 bo zaradi prestrukturiranja segmenta pametnih telefonov, zdaj bo namreč vse sile usmeril v telefone Surface, iz svoje podružnice Microsoft Mobile odpustil še preostali del nekdanjih uslužbencev Nokie, ki se bo s tem najverjetneje dokončno poslovila od področja, na katerem je bila nekdaj alfa in omega.  | Foto: Reuters Predvidoma do konca julija 2017 bo zaradi prestrukturiranja segmenta pametnih telefonov, zdaj bo namreč vse sile usmeril v telefone Surface, iz svoje podružnice Microsoft Mobile odpustil še preostali del nekdanjih uslužbencev Nokie, ki se bo s tem najverjetneje dokončno poslovila od področja, na katerem je bila nekdaj alfa in omega.  Foto: Reuters

Ballmer: Žal mi je. Žal mi je, da Microsofta na področje razvoja naprav nisem začel siliti prej.

Kot je Steve Ballmer dejal v nedavnem intervjuju za ameriški medij Bloomberg Television, obžaluje samo eno stvar: da se z Microsoftom v razvoj strojne opreme in lastnih naprav ni podal že prej. "Lovili smo priključek in to nas je na koncu začasno pokopalo."

Ballmer sicer ni zaskrbljen za prihodnost Microsoftovega hardverskega posla, saj ima podjetje trenutno v ognju zelo močno železo, ki se mu (neizvirno) reče Surface Studio.

Gre za Microsoftov prvi namizni osebni računalnik, ki je ob izidu pred nekaj tedni požel aplavz tehnološke skupnosti. Na fotografiji: Microsoft Surface Studio. | Foto: Microsoft Gre za Microsoftov prvi namizni osebni računalnik, ki je ob izidu pred nekaj tedni požel aplavz tehnološke skupnosti. Na fotografiji: Microsoft Surface Studio. Foto: Microsoft

Surface Studio je že drugi Microsoftov hardverski uspeh v enem letu – trg je zelo dobro sprejel tudi njihov prvi prenosnik Surface Book, ki je v kratkem času postal glavni tekmec vodilnemu v segmentu, Applovemu MacBooku Pro

Ne spreglejte