SiolNET. Digisvet Novice
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Računalniškim kriminalcem pri njihovem nečednem početju ne zmanjka izvirnosti in znanja

Zakaj boste čim prej želeli ta varnostni popravek operacijskega sistema Windows

0,94

termometer

Vlom. Heker. Vdor. Rop.
Novo veliko ranljivost operacijskega sistema Windows, za katero je popravek zdaj že na voljo, so računalniški kriminalci že uporabili pri svojih poskusih pridobivanja popolnega nadzora nad napadenimi napravami. Foto: Thinkstock

Do zdaj neznano veliko ranljivost operacijskega sistema Windows so nepridipravi že izkoristili pri poskusu pridobivanja popolnega oddaljenega nadzora nad napadeno napravo. Zlonamerna oprema je zelo nevarna, saj lahko deluje neopaženo. Popravek za njo je, na srečo, že na voljo.

Omenjeno pomanjkljivost so odkrili strokovnjaki računalniške varnosti družbe Kaspersky Lab s svojimi avtomatiziranimi tehnologijami. Napad so izvedli z zlonamerno programsko opremo, ki je vzpostavila stranska vrata do jedra operacijskega sistema Windows.

Windows 10 Digisvet Zakaj je bolje, da sami ne iščete posodobitev za Windows 10

Kako so izvedli napad

Napad se je začel tako, da se je po zagonu izvršljive zlonamerne datoteke (.exe) sprožila namestitev zlonamerne programske opreme. Ta je izkoristila ranljivost ničtega dneva in ji je uspelo pridobiti posebne pravice za uspešno bivanje na napadeni napravi žrtve, nato pa je prek sicer zakonitega gradnika operacijskega sistema Windows vzpostavila stranska vrata za svoje zlonamerno dejanje.

Internet Explorer Digisvet Novo odkritje ogroža 80 odstotkov računalnikov: kaj morate vedeti? Windows 10 Digisvet Microsoft vam bo vzel okrog sedem gigabajtov vašega diska za svojo samovoljo

Ta gradnik je (tudi tokrat) ogrodje ukazne lupine, Windows PowerShell, ki ga najdemo na vseh napravah vseh trenutnih različic Microsoftovega operacijskega sistema Windows.

Pagefile Digisvet Kaj lahko storijo vsi tisti, ki jih skrbi prihajajoči ukrep Microsofta

Zlonamerna programska oprema je nato vzpostavila še ena stranska vrata, s tem pa je spletnim kriminalcem omogočila popoln nadzor nad okuženim sistemom.

Windows 10 Digisvet Nenavadna težava z Windowsi tudi v Sloveniji. Kaj narediti, če se pojavi?

Sprotno nameščanje popravkov bistveno zmanjšuje tveganja

Strokovnjaki računalniške varnosti družbe Kaspersky Lab so z ranljivostjo seznanili Microsoft, ki je že pripravil ustrezen popravek in ga objavil te dni.

Windows Digisvet Če uporabljate Windows 10, nujno naredite to

Uporabnikom tudi tokrat seveda priporočilo, da redno nameščajo vse (preverjene) varnostne popravke in posodobitve, kajti tako bistveno pripomorejo k zaščiti svojih računalniških sistemov in svojih neprecenljivih podatkov na njih.

Windows 7 Digisvet Microsoft želi, da sedmico čim prej zamenjate za desetko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin