SiolNET. Digisvet Novice
4,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Z navadnim dronom nič več blizu cestam ali ljudem, sicer vas bodo močno udarili po žepu

4,68

termometer

drone
Foto: Reuters

Od sredine avgusta bomo uporabljali nova pravila za letenje z brezpilotniki – droni. Uredba, s katero je vlada uredila to področje, natančno določa način in pravila uporabe dronov. Uvaja številne omejitve letenja, ki jih do zdaj ni bilo. Če boste pravila kršili, vas bodo po žepu udarile visoke denarne kazni.

Vlada je pravila za uporabo dronov zapisala v uredbo, ki je začela veljati z objavo v uradnem listu pretekli konec tedna. S tem bo od sredine avgusta spet dovoljeno letenje. Uredba točno določa namen uporabe različnih dronov, dovoljenja, ki jih potrebujete za letenje in snemanje, označevanje dronov, napovedovanje poletov, vodenje dnevnika poletov in druge novosti. Poglejmo podrobnosti.

1. Zakaj letite?

Kaj vas čaka, je odvisno od tega, za kakšen namen uporabljate svojo napravo. Uredba brezpilotnike ločuje na:

 1. tiste, ki se uporabljajo le za testiranje, rekreacijo in šport ter
   
 2. tiste, s katerimi opravljamo katero od letalskih dejavnosti, torej vsaj eno od naslednjih nalog (pa naj za to prejmemo plačilo ali ne):
 • snemanje iz zraka,
 • oglaševanje iz zraka,
 • nadzor iz zraka,
 • protipožarno zaščito,
 • proženje plazov,
 • letenje v znanstveno-raziskovalne namene,
 • letenje za televizijske, filmske potrebe in potrebe poročanja,
 • letenje za potrebe posebnih dogodkov.

Prosto letenje je omogočeno napravam, ki so lažje od 500 gramov, če z njimi ne opravljamo prej naštetih letalskih dejavnosti. To so na primer manjše igrače brez kamer, manjši modelarski modeli, dirkalni droni in podobno. Prosto letenje je omogočeno napravam, ki so lažje od 500 gramov, če z njimi ne opravljamo prej naštetih letalskih dejavnosti. To so na primer manjše igrače brez kamer, manjši modelarski modeli, dirkalni droni in podobno. Foto: Thinkstock

2. Za snemanje potrebujete potrdila in dovoljenja

Za vse zgoraj naštete letalske dejavnosti boste morali Agenciji za civilno letalstvo (v nadaljevanju agenciji) oddati izjavo in ustrezno dokumentacijo, agencija pa bo vrnila potrdilo o prejemu in s tem bodo poleti omogočeni. Plačati bo treba tudi takso, ki še ni znana - v tujini se giblje od 250 do 1.000 evrov.

Katere kriterije boste morali izpolnjevati, bo odvisno od območja, kjer nameravate leteti. Uredba območja razdeli v štiri razrede:

 • razred I: območja brez objektov ali ljudi; Prazne ceste v naravi spadajo v razed II. Brezpilotniki bodo cesto lahko preleteli, ne bodo pa se smeli na njej zadrževati. Prazne ceste v naravi spadajo v razed II. Brezpilotniki bodo cesto lahko preleteli, ne bodo pa se smeli na njej zadrževati. Foto: Gregor Pavšič
 • razred II: območja s pomožnimi objekti, ki niso namenjeni bivanju in kjer ni ljudi;
 • razred III: območje, na katerem so objekti, namenjeni za stanovanje, poslovanje ali rekreacijo, ali na katerem so objekti nizke gradnje, na katerih so ljudje;
 • razred IV: območje ožjih urbanih con, kot so središča mest, naselja in kraji.

Brezpilotniki so razdeljeni glede na težo v tri skupine in glede na tveganje, ki ga letenje z napravo iz posamezne skupine povzroča za okolje, je v uredbi s kategorijami določeno, katera naprava lahko leti v katerem območju:

 
Skupina brezpilotnika / Razred področja izvajanja leta I II III IV
do vključno 5 kg  A  A  B  C
nad 5 do vključno 25 kg  A  B  C  D
nad 25 do 150 kg  B  C  D  D

Glede na to, kako težka je vaša naprava in kje želite z njo leteli, bo odvisno, kako zahtevno bo pridobiti potrdilo oziroma dovoljenje za delo v zraku.

Kategoriji A in B sta manj zahtevni, zato bo pridobitev potrdila za te dve kategoriji manj zahtevna. Več bo zahtevalo letenje v kategoriji C, zelo stroga pa bo agencija pri dovoljenju za kategorijo, ki ga bo izdala za eno ali dve leti. V kategorijo D spada tudi letenje nad skupino ljudi, nad področjem, kjer bi padec lahko povzročil vžig ali eksplozijo in letenje s sistemom za prikaz pogleda iz naprave (FPV).

Omejitev za naprave s štirimi motorji

Najpogostejši droni imajo štiri motorje, za kategorijo B mora imeti naprava vsaj šest motorjev, sprejemljivo je tudi manjše število, če ima naprava padalo, ki je sicer med droni velika redkost. Za kategorijo C (in pri večjih D) je padalo obvezno. Naprave s štirimi motorji torej ne bodo smele leteti nad poseljenimi območji in ljudmi, če ne bodo imele padala. Cesto na podeželju boste torej lahko preleteli, a se nad njo ne boste smeli zadrževati.

Kot nam je povedal Robert Verlič iz spletne trgovine Onedrone, je brezpilotnikov s štirimi motorji, ki bi imeli tudi padalo, zelo malo oziroma jih v redni prodaji sploh ni. So takšni, ki jim lahko sami dodamo padalo, a to zelo obremeni baterijo in sistem. Prvi sistem s padalom, ki bi zadostoval kriterijem kategorije B, bi stal okoli 2.500 evrov, sistem, ki bi zadostil standardom za snemanje v kategorijah C in D, pa bi stal okoli 4.000 evrov.

3. Droni bodo morali biti označeni s podatki

Na naprave, težke do pet kilogramov, boste morali namestiti nalepke, na težje naprave pa negorljive ploščice z naslednjimi podatki:  

 • ime modela, ki se ne sme začeti s črko D,
 • podatek o operaterju oz. lastniku, ime in priimek, naslov in kontaktni podatki,
 • teža modela.

Vzorce bo na svoji strani objavila agencija.

Na vsakem dronu bo morala biti nalepka s podatki, na težjih od pet kilogramov pa negorljiva ploščica. Vzorce bo na svoji spletni strani objavila agencija. Na vsakem dronu bo morala biti nalepka s podatki, na težjih od pet kilogramov pa negorljiva ploščica. Vzorce bo na svoji spletni strani objavila agencija.

4. Pomembna je tudi ocena varstva osebnih podatkov

Pred izvajanjem letalskih dejavnosti je treba oceniti tudi učinke v zvezi z varstvom osebnih podatkov, in sicer na obrazcu, ki ga je med drugim treba dodati vlogi za dovoljenje. Nadzor nad varstvom osebnih podatkov izvaja informacijski pooblaščenec.

5. Vsak polet bo treba prej napovedati agenciji

Predvidoma bo treba na elektronski naslov, ki ga bo vzpostavila agencija, sporočiti:

 • datum poleta,
 • lokacijo in območje letenja,
 • višino,
 • čas začetka in konca poleta,
 • kdo je operater,
 • težo naprave.

Če odgovora do poleta ne bo, bo polet omogočen, sicer bodo sporočili, zakaj ga ni mogoče opraviti.

6. Voditi bo treba dnevnik poletov

V dnevnik poletov bo treba vpisovati vse v prejšnji točki navedene podatke in pomembne opombe, zapise o poletu pa bo treba hraniti najmanj dve leti od datuma izvedbe poleta.

Navadite se na gasilni aparat - ob poletih bo vedno z vami. Navadite se na gasilni aparat - ob poletih bo vedno z vami. Foto: Thinkstock 7. Gasilni aparat, prva pomoč, telovniki in oznake

Ob poletu morate imeti ob sebi gasilni aparat in avtomobilsko prvo pomoč, upravljavci morajo nositi varnostni telovnik žive barve in zavarovati območje izvajanja dejavnosti z ustreznimi napisi.

 

 

8. Ob poletu morate imeti pri sebi tudi vso dokumentacijo

Pri sebi boste morali vedno imeti:

 • letalski priročnik ali navodila proizvajalca,
 • zavarovalno polico (za naprave do teže 20 kilogramov ni obvezna),
 • dokazilo o poznavanju veljavnih predpisov (za A in B lahko le izjavo, za C in D je treba narediti izpit na agenciji),
 • dokazilo o psihofizični sposobnosti in usposobljenosti za upravljanje (za A in B lahko izjava, za C in D zdravniško spričevalo),
 • operativni priročnik (samo za C in D).

9. Nekatere druge pomembne omejitve letenja in razdalje, ki jih boste morali upoštevati

 • Nočno letenje je prepovedano - odobri ga lahko agencija, če za to obstaja utemeljena potreba.
 • Pred letom je treba preveriti, ali meteorološke in druge razmere na območju letenja polet omogočajo.
 • Zahtevana je oddaljenost najmanj 30 metrov od ljudi, živali, objektov, vozil, plovil, drugih zrakoplovov, cest, železnic, vodnih poti ali daljnovodov. Manjše razdalje mora prej odobriti agencija.
 • Najmanj 150 metrov mora biti dron oddaljen od skupine ljudi, ki je v uredbi opredeljena kot najmanj 12 oseb. Manjše razdalje lahko predhodno odobri agencija.
 • Naprava mora biti v vidnem polju upravljavca in od njega oddaljena največ 500 metrov, večjo razdaljo lahko odobri le agencija.
 • Znotraj območij letališč se ne sme leteti, zunaj radija petih kilometrov od letališča pa le do višine 50 metrov, višje izključno z dovoljenjem agencije.
 • Med letom z drona ne smejo odpadati predmeti, dejavnosti, kjer gre za odmetavanje predmetov, mora prej odobriti agencija.
 • Leteti se ne sme na območju izvajanja državnih aktivnosti.
 • Zrakoplovi s posadko imajo vedno prednost pred brezpilotniki – opazovati je treba drug zračni promet.
 • Upravljavec mora biti sposoben kadarkoli prekiniti programiran in avtonomen polet ter prevzeti nadzor v vsakem trenutku.
 • Letenje s sistemom, ki omogoča pogled iz naprave, je dovoljeno le v spremstvu opazovalca, ki pozorno opazuje napravo in razmere okoli nje.

Takšni prizori so mogoči le s posebnim dovoljenjem agencije. Takšni prizori so mogoči le s posebnim dovoljenjem agencije. Foto: Thinkstock

10. Za neupoštevanje nove uredbe vas čaka denarna kazen

*v evrih

Prekrški v zvezi s/z:

posameznik

pravna oseba

samostojni podjetnik posameznik (s. p.)

odgovorna oseba pravne osebe ali s. p.

letenjem letalskih modelov

  200 - 800

  800 – 2.000

  /

  /

zavarovanjem

  100-600

  800-2000

  400-1.200

  300-1.200

identifikacijo

  100-600

  800-2000

  400-1.200

  300-1.200

pravili letenja

  200-800

  800-2.000

  400-1.200

  300-1.200

sistemom za prikaz pogleda iz naprave

  200-800

  800-2.000

  400-1.200

  300-1.200

opravljanjem letalske dejavnosti

  200-800

  800-2.000

  400-1.200

  300-1.200

nalogami operaterja

  100-600

  800-2000

  400-1.200

  300-1.200

posredovanjem dokumentacije inf. pooblaščencu

  200-800

  800-2.000

  400-1.200

  300-1.200

posedovanjem dokumentov

  150-600

  500-1.500

  400-1.200

  300-1.200


V uradnem listu (strani od 178 do 193) so navedeni vsi potrebni dokumenti, ki jih boste morali agenciji predati za pridobitev potrdila in dovoljenja za delo v zraku, med njimi so tudi navedeni kriteriji, ki jih morate izpolnjevati. Med prilogami so objavljeni obrazci, ki jih je treba oddati ob vlogi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 280
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin