Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
7.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

prihodnost energija avtomatizacija PR članek

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 7.00

6 let, 3 mesece

Z avtomatizacijo do energetskih prihrankov

Oglasno sporočilo

Poraba energije se v zadnjih letih izjemno povečuje in še se bo. Ameriška uprava za energijo (US Energy Information Administration) na primer napoveduje, da se bo svetovna poraba energije do leta 2040 povečala za okoli 50 odstotkov.

Trend se lahko v prihodnjih letih še stopnjuje, saj se obstoječim električnim porabnikom ves čas pridružujejo novi. Na primer električni avtomobili, ki že nadomeščajo vozila na pogonska goriva.

Program UNICA | Foto:

Do učinkovitega upravljanja stavb

Če želimo tudi v prihodnje ohraniti zanesljivo oskrbo z električno energijo ter hkrati ohraniti trenutno udobje, ki nam ga zagotavljajo električne naprave, moramo optimizirati porabo električne energije.

Segment, kjer lahko prihranimo precej energije, je zagotovo upravljanje stavb. Pri upravljanju stavb se namreč porabi kar 40 odstotkov vse energije na svetu. Ob tem se zaradi neučinkovitega upravljanja stavb 30 odstotkov te energije porabi potratno.

Rešitev se skriva v optimizaciji energetskega upravljanja stavb - Building Energy Management Systems (BEMS), ki ga ponuja Schneider Electric, globalni specialist za upravljanje energije in avtomatizacijo.

Njihova rešitev EcoStruxureTM for Buildings (uradno poznana kot SmartStruxure™) spodbuja razvoj pametnih zgradb in optimizira upravljanje energije. S pomočjo te rešitve se lahko dosega višjo učinkovitost stavbe in prihrani tudi do 30 odstotkov energije.

Program UNICA | Foto:

The Edge - tehnološko najbolj inovativna rešitev

Tako je na primer Schneider Electric s svojimi rešitvami opremil najbolj trajnostno zgradbo na svetu - The Edge (kar v prevodu pomeni rob tehnologije) v Amsterdamu.

Zgradba je oblikovana tako, da porablja čim več sončne toplote in svetlobe, prav tako ima nameščene sončne panele, večina porabnikov je povezanih na internet stvari (Internet of thinks), na številne senzorje ter na platformo za analizo vseh podatkov, ki tudi nadzoruje in upravlja vse sisteme.

Zaradi vseh teh rešitev zgradba proizvede več energije, kot je dejansko porabi. Presežki se gibljejo okrog dveh odstotkov.

Program UNICA | Foto:

Ne spreglejte